Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslanci jak na divokém západě: Hrdě se hlásí k držení zbraní. Proč je mají?

Autor: Jakub Veinlich - 
23. dubna 2017
11:49

Do Sněmovny sice platí zákaz nošení zbraní, poslanci a poslankyně se ale nedávno houfně hrdě hlásili k tomu, kdo se ozbrojuje. Chtěli tak především podle svých slov předejít střetu zájmů při projednávání ústavního zákona o bezpečnosti České republiky. Zákon má dát majitelům legálně držených zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti Česka.

Tři sta tisíc. Tolik je mezi lidmi v České republice zbrojních průkazů. Legálně přitom drží 800 tisíc střelných zbraní. Mezi ozbrojenými jsou i poslanci, ale i poslankyně. Se zbraní a teleskopickým obuškem zatkli policisté v květnu 2012 tehdejšího poslance a Středočeského hejtmana Davida Ratha z ČSSD. V minulé Poslanecké sněmovně měl podle průzkumu Lidových novin každý pátý poslanec zbrojní průkaz a každý šestý nějakou zbraň.

Mezi ty, kteří se hlásí k tomu, že jsou ozbrojení, patří ve sněmovny i některé ženy. Zbrojní průkaz si nedávno udělala poslankyně ODS Jana Černochová a bezpečněji se se zbraní cítí i komunistka Zuzana Bebarová – Rujbrová. „Jsem aktivní myslivec. Zároveň mám i revolver pro osobní ochranu,“ přiznala poslankyně před několika lety. Bývalý ministr financí, dnešní šéf TOP 09 se zas hrdě hlásí k třem unikátním zbraním. Na veřejnosti však třeba na rozdíl od Davida Ratha, ozbrojený nechodí.

Ministr vnitra Milan Chovanec a poslankyně Jana Černochová se utkali ve střeleckém souboji Ministr vnitra Milan Chovanec a poslankyně Jana Černochová se utkali ve střeleckém souboji | Blesk - Jakub Poláček

Zbraně kvůli teroristům

Kvůli bezpečnostní situaci, chce ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) – mimo jiné milovník zbraní – zakotvit do ústavy právo každého Čecha použít zbraň na obranu Česka. V praxi to znamená, že by každý mohl legální zbraní zastřelit třeba teroristu. Vláda byla sice proti, ale Milan Chovanec podal tento návrh jako poslanec a sněmovna s ním v prvním čtení zatím souhlasila.

„Když se podíváte na bezpečnostní situaci v Evropě, tak je zjevné, že ta bezpečnostní situace se nezlepšuje a ta predikce bezesporu není pozitivní,“ odůvodňuje potřebu ústavního zákona Chovanec. Reaguje tak prý i mimo jiné na směrnici Evropské unie, která má značně omezit držení zbraní.

Projednávání ústavního zákona ale spustilo lavinu přiznání. Poslanci se totiž při jeho projednávání postupně hlásili k držení pistolí.

Zbraň jako střet zájmů

A kdo se postupně přiznal? O Janě Černochové už jsme psali. „Možná jsem měla svoji řeč začít tím, že oznamuji Sněmovně svůj střet zájmů, protože i já jsem držitelkou zbrojního oprávnění,“ přiznala otevřeně i do stenoprotokolu Černochová, jedna ze tří žen výboru pro bezpečnost.

„Dovolím si oznámit, že jsem také ve střetu zájmů, mám několik krátkých i dlouhých zbraní,“ přihlásil se ke svému „arsenálu“ další poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), který má zkušenosti ze služby pro komunistickou policii. „Já jsem za více než 23 u policie byl vycvičen i k tomu, abych byl součástí, řekněme, zásahových skupin,“ pokračoval Ondráček při obhajobě zákona, který má zaručit držení a použití zbraně v případě útoku. Upozornil, že policie má na dojezd k případu až 20 minut.

Bývalého esenbáka Zdenka Ondráčka si lidé zvolili do Sněmovny. Bývalého esenbáka Zdenka Ondráčka si lidé zvolili do Sněmovny. | ČTK, YouTube.com

A další přiznání pokračovalo záhy, tentokrát z úst poslance Martina Lanka z hnutí Úsvit. „Hned na úvod se musím přiznat, že i já jsem prakticky ve střetu zájmů, i já jsem držitelem zbrojního průkazu. A ano, i já jsem držitelem a majitelem zbraně, která má například teleskopickou pažbu nebo má zásobník na 30 nábojů,“ začal své vystoupení Lank, podle které se nedá nový zákon vykládat slovy: zastřel si svého teroristu ani tak, že se mají najednou všichni ozbrojit.

„Chci konstatovat, že na rozdíl od svých kolegů, kteří hovořili přede mnou, nejsem ve střetu zájmu při projednávání této ústavní změny,“ zahájil své vystoupení k zákonu poslanec Martin Plíšek z TOP 09. A na chvíli tak zmírnil zbrojařskou vlnu.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek se svým stranickým šéfem Miroslavem Kalouskem Poslanec TOP 09 Martin Plíšek se svým stranickým šéfem Miroslavem Kalouskem | ČTK

Světlé výjimky

A Plíška podpořil v neozbrojení také Bohuslav Chalupa (ANO): „Tak jak se tady někteří přiznali k tomu, že jsou ve střetu nebo nejsou ve střetu zájmu. Já nejsem ve střetu zájmů. Zbraní jsem si v minulosti své profesní užil až až,“ narážel Chalupa na svou vojenskou minulost.

Zbraň by uměl vytasit také poslanec Iva Adamec z ODS: „jsem občasný střelec“ přiznal ve Sněmovně. A svým prohlášením mohl leckoho překvapit také jindy klidný profesor Petr Fiala – šéf ODS. I on totiž má „zbroják.“ „Protože je tady nějakým zvykem říkat, kdo je ve střetu zájmu nebo není, tak také prohlašuji, že řadu let vlastním zbrojní průkaz, ale nikdy by mě nenapadlo, že bych měl zbraň používat proti někomu, a necítím žádný střet zájmu,“ překvapil mnohé poslance Fiala.

Zbrojní průkaz má také první dáma Ivana Zemanová. Prezident Miloš Zeman si z ní trochu utahoval a pro Blesk.cz prohlásil, že ho jeho žena ochrání před teroristy. A vyzval občany, aby se také vyzbrojili.

„Moje žena už si vyřídila zbrojní pas. A má řádný revolver. No tak doufám, že mě bude chránit před teroristy. Ale před nimi mě bude chránit především ochranka,“ řekl Zeman loni v červenci pro Blesk.cz v pořadu s Prezidentem v Lánech.

Připomeňte si, jak prezident Zeman mluvil o migrantech a doporučoval Čechům, ať se ozbrojí, stejně jako jeho manželka:
Video  Zeman o migrantech, zbraních a plotu kolem ČR. S prezidentem v Lánech: 7. díl 
Video se připravuje ...

 

19jirka74 ( 23. dubna 2017 13:50 )

Pan ministr Chovanec je velký alpinista..

lalia ( 23. dubna 2017 13:17 )

To se mě vůbec nelíbí.Chladné zbraně zobrazují smrt a tu si nepřejeme .Za komunistů nebyly zbraně u lidí legální a šlo se po tom tvrdě,aby lidé zbraně,které mohou usmrtit člověka neměli.Teď se jim to nabízí.To jsme to dopracovali.Kam to vede?

Deneček ( 23. dubna 2017 12:18 )

Sami mají ochranku a přesto se bojí,hlavně,že nám budou lhát,že nám žádné nebezpečí nehrozí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa