Zatímco první díl byl drsnější a více offroadovou odpovědí na slavnější Burnout, poslední FlatOut 3: Chaos & Destruction byl tak hrozný a ostudný, že po právu skončil na virtuálním vrakovišti a cestu na konzole si z PC nikdy nenašel. Mohl za to hlavně fakt, že za hrou již nestáli finští vývojáři z Bugbear Entertainment, kteří vytvořili první dva díly, ale nizozemští Team6 Game Studios.

Zdá se, že FlatOut 4: Total Insanity, za kterým stojí francouzští Kylotonn Games, startuje na trati s plnou nádrží úplně nanovo. Opak je ale pravdou. Čtyřka bezpečně jede ve stopách vyjetých prvními díly a příliš s ničím nehazarduje. Maximálně s řidiči. Pár novinek se ale určitě najde. Bohužel již po pár ujetých kilometrech si uvědomíte, že hra je zastaralá hned v několika ohledech.

Lehce pomačkaná karoserie
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Na první pohled jde o grafiku. Samotná jízda a závody nevypadají až tak zle, zvláště když se opravdu závodí a hra je v pohybu. Silnice a cesty mají slušné textury, všude je spousta odlesků a hra se nijak výrazně nezpomaluje. Stačí se ale zahledět mimo trať a uvidíte zastaralé textury i zubaté modely. Hned si uvědomíte, že v podstatě koukáte na hru jako z roku 2010.

Mnohem horší je však zjištění, ke kterému dojdete už po pár projetých kolech, že hrajete videohru s jízdním a fyzikálním modelem z roku 2005. FlatOut 4: Total Insanity jsou sice ryzí arkádové závody, ale i ty by měly mít propracovanější jízdní model. Tento je docela těžkopádný. Běda ale, jakmile se vybouráte. Kolizní model je vtip a fyzika vypadlého řidiče tragikomedie.

Drsná srážka
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

K tomu si přičtěte, že vám bude hrát ta nejhorší kytarová hudba od kapel, o nichž jste nikdy neslyšeli. Že neznáte The Menstruators a Gutter Demons? To se vážně nedivíme. Je možné, že vás zprvu FlatOut 4: Total Insanity naštve tak, že ho budete chtít vypnout. To by ale byla škola. I když se to moc nezdá, hra dokáže hodně pobavit. Závodní částí to ale není. Jako klasická závodní hra neobstála.

Jenže FlatOut 4: Total Insanity toho nabízí mnohem více. Právě množstvím obsahu, který hra nabízí, boduje na celé čáře. Máme zde rychlou jízdu i kariéru. V ní se projedete ve vozech třech kategorií (derby, klasické, allstar) a budete získávat kredity, za které si koupíte nové vozy nebo si ty v garáži vylepšíte pomocí tuningu. Vozů je téměř 30, tratí je 20.

Vozy lze upravovat.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Kariéra v sobě ale neskrývá jenom závody nebo jízdu na čas. Zažijete i assault, který z napínavých závodů udělá hotový WipEout nebo Mario Kart. Nespoléháte s v něm jenom na turbo a řidičské schopnosti, ale získáte i power-upy. A s takovými zpomalovači, ohnivým kruhem nebo magnetickou výbušninou se se soupeři vypořádává o poznání zábavněji a rychleji.

Další adrenalinovou zábavou je režim beat the bomb. Vzpomeňte si na akční film z 90. let Nebezpečná jízda se Sandrou Bullock a Keanu Reevesem. Princip je podobný. S bombou v autě musíte projet včas záchytným bodem. Pokud to nestihnete, bude to hodně explozivní průšvih. Tyto dva režimy jsou zlatou šaltpákou hry.

Zbourejte hrad vlastním tělem.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hnacím motorem hry je ale jednoznačně FlatOut režim. V něm vyzkoušíte arény a v nich pak deathmatch (zničte všechny ostatní), carnage (ničte okolí tratě) keep the flag (udržte si vlajku) nebo survivor (poslední zůstává). Taková klasika à la Destruction Derby. Těmi nejdrsnějšími, nejšílenějšími a nejvíce ujetými událostmi, které můžete ve FlatOut 4: Total Insanity zažít, jsou kaskadérské kousky.

S nebožákem v kabině řidiče se odpálíte tak, abyste zničili hrad z kostek, létali za pomocí větráků, proskakovali ohnivými kruhy či posloužili jako míč pro obří hru fotbal či míček pro golf nebo pivní pong. Tyto kaskadérské kousky jsou k sežrání. Nejvíce si je ale užijete v multiplayeru, kde si je na střídačku zahrajete až v osmi. FlatOut 4: Total Insanity nabízí i klasické online závody, domácí party mód je však nejlepší.

Fotogalerie
20 fotografií
Tuhle hru je velmi obtížné hodnotit. Od pohledu je to béčková záležitost, která se však prodává za plnou cenu. Technická stránka hry je zastaralá, což platí o fyzice, jízdním modelu i grafice. Závody to jsou špatné, jenže pak zapnete s přáteli party mód a najednou je o pár hodin později. V něm naprosto vyniká, a i když jde jinak o závodní hru, jako party titul vyniká více než třeba vyloženě aktuální večírková záležitost 1-2-Switch. Zvažte proto, jestli vám hra dá to, co chcete.

Hodnocení Blesk.cz: 6/10

Plusy: 
Jako party hra parádní
Celý FlatOut mód
Režimy assault a beat the bomb
Kaskadérské šílenosti
Minusy:
Zastaralý jízdní i fyzikální model
Nic moc grafika
Závodní částí hra neobstála
Neposlouchatelná kytarová hudba

Infobox
Datum vydání: 17. března 2017
Platformy: PlayStation 4, Xbox One
Cena: 1699 Kč
Výrobce: Kylotonn Games
Vydavatel: Bigben Interactive
Distributor v ČR: Comgad
Jazyk: AJ