Vytuněným motorem, který nabušenou káru jménem Forza Motorsport 4 pohání, je sáhodlouhý režim kariéry, která se odehrává po celém světě. Volit si v něm budete vždy jednu ze tří variací závodu. Za jejich vyhrávání budete získávat nejen peníze, ale taktéž zkušenosti a navíc si budete moci za odměnu vybrat jeden z nabídky vozů jako bonus. Druhů závodů je spousta, ať už jde o klasický, jeden na jednoho, nebo dokonce porážení kuželek. Typů závodů je zde dostatek. Získaný vozový park lze v průběhu hraní neustále vylepšovat. Pokud se vám ale nechce hrabat v motoru pod kapotou, hra nabízí i automatický tuning. Ostatně hra je se všemi možnými asistencemi a pomocníky vhodná jak pro nehráče z autoškoly, tak pro zkušené virtuální řidiče.

Tak tomu říkáme fotorealistická grafika!
Autor: Microsoft

Vybourali jste se? Přetočte závod!

Už minulý díl přinesl nepříliš realistický prvek, který však dokázal i v cílové rovince zachránit celý závod. Jde totiž o přetáčení času, které přijde vhod zejména při bouračkách, nebo poté, co po smyku následuje vyjetí z tratí. Stačí jen o chviličku vrátit čas a daný úsek zajet znovu a lépe!Samotný jízdní model bude tak realistický, jak si budete přát. Můžete si totiž nastavit i asistenci brzdění, ABS a další pomocníky, včetně barevné jízdní dráhy, která ukazuje nejenom, kudy máte jet, ale taktéž jestli máte brzdit nebo přidat plyn. Jinak vás čeká nejrealističtější jízda na Xboxu 360. K tomu si připočtěte poškození vozů, kvůli kterému se vyplatí závodit rozvážně a ne střemhlav řezat zatáčky.

Ve hře se po trati prohánějí nejrůznější typy vozů
Autor: Microsoft

Přes 500 automobilů ve vozovém parku

Forza Motorsport 4 nabízí přes pět set licencovaných vozů automobilek jako BMW, Alfa Romeo, Ferrari, Hummer, Mitsubishi a spousty, spousty dalších. Každý automobilový nadšenec tu najde svůj oblíbený kus. Nablýskané káry proženete na známých okruzích jako Silverstone, Laguna Seca Raceway nebo proklínaný německý okruh Nürburgring. Pokud byste si ale raději vozy prohlédli nebo se o nich něco dozvěděli, je tu pro vás nový režim Autovista. V něm si můžete prohlédnout vybrané vozy, s pohybovým ovládáním Kinect do nich i nasednout a poslechnout si od moderátora motoristického pořadu Top Gear Jeremyho Clarksona zajímavosti například k vybavení vozu, jeho motoru, blinkrům atd. I když je dabing v angličtině, veškerá menu i texty na obrazovce jsou v češtině.

Fotogalerie
6 fotografií

Chyťte imaginární volant do ruky

Velkou novinkou a příjemným zpestřením od režimu kariéry je podpora pohybového ovládání díky senzoru Kinect. Stačí ho spustit, posadit se před obrazovku a natáhnout před sebe ruce přesně tak, jako byste v nich drželi volant. Jde o arkádový styl jízdy, protože o přidávání plynu i brzdění se stará sama hra. Vy se staráte zatáčením o pohyb vozu na trati. Kinect snímá i vaši hlavu, takže hra simuluje pohyb řidiče za palubní deskou.  I když pohybové ovládání nenabízí tolik režimů, je nesmírně zábavné a hra s ním návyková. Škoda jen, že nemůžete i dupnout na plyn. K tomu si připočtěte režim pro dva hráče a s fiktivními volanty si užijete při hraní Forza Motorsport 4 i s kamarádem. S kamarády si užijete ale i na síti, hra má spoustu multiplayerových možností i typů závodů i v online režimech prostřednictvím služby Xbox Live. Až pro 16 hráčů!

Míra grafických detailů ve hře je neuvěřitelná
Autor: Microsoft

Vozy jak z automobilky

Grafická podoba Forza Motorsport 4 je neskutečná. Vozy vypadají jak ve skutečnosti a detailní je i prostředí skutečných tratí. Zvuky byly nahrávány u opravdových motorů a při hraní je to slyšet. Auta nezní jak sekačky na trávu, což bývá u některých závodních her častým neduhem. Hudební doprovod je však špatný, hudba zní amatérsky, a tak doporučujeme pustit vlastní muziku z harddisku. Forza Motorsport 4 je tím typem hry, která vás chytne a nepustí. Než ji taky dohrajete, uplynou dlouhé hodiny, dny, týdny…tahle videohra je totiž nejenom zatraceně zábavná, ale taktéž dlouhá!

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy:
Realistická jízda
Pohybové ovládání Kinectem
Přes pět set licencovaných vozů
Režim Autovista pro milovníky autosalonů
Sáhodlouhá kariéra
Dlouhá životnost
Minusy:
Nelíbivá hudba
Pohybové ovládání je jen arkádou
Infobox
Datum vydání: 14. říjen 2011
Platformy: Xbox 360
Cena: 1299 Kč
Distributor: Microsoft
Jazyk: AJ + CZ titulky