Již po prvním ujetém virtuálním kilometru vám bude jasné, že tohle je hra pro pravověrné vyznavače simulace. Při jízdě vám nedá nic zadarmo, jde skutečně o simulaci se vším všudy, ve které když vyjedete mimo trať, tak můžete dát sbohem prvním příčkám.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na závodní hru Project CARS. Namco Bandai Entertainment

Jízdní model je bravurní. Je znát, že se mu vývojáři věnovali ze všeho nejvíc. Budete-li příliš tlačit na pilu, pardon pedál, skončíte v hodinách. Při jízdě je znát nastavení vozu stejně jako stav vozovky nebo počasí. Jakmile bude pršet, bude se váš vůz při jízdě smýkat jako naolejovaný slepýš.

Hra nabízí bohaté možnosti nastavení všech vozů. Menu je však bohužel nechutně chudé, zpracováno je totiž čistě textovou formou, což působí oproti konkurenci jako jízda v protisměru. Navíc nelze vozy vylepšovat novými součástkami, věc v roce 2015 u závodního simulátoru nepředstavitelná.

Už jsme říkali, jak je grafika krásná?
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Z čeho jde ale rozum kolem, je nastavení počasí. Ve hře jste takovým Petrem Jančaříkem, který se stal bohem. Je jen na vás, zda chcete nastavit slunečno, déšť či rovnou bouřku. Nastavení jsou skvělá, při té nejhorší spršce z nebes z pohledu řidiče vidíte jen smršť kapek a nic jiného.

Vše z toho vynikne díky grafice, jež je nablýskaná jako vypucovaná karosérie. Modely vozů vypadají skoro jako skutečné a i na tratě je radost pohledět nejenom závodnickým okem. Zde je vidět, že hra vychází jen na konzole nové generace; ocení ji i majitelé výkonných počítačů.

Závodit, to není jen tak. Project CARS je věrohodný simulátor.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
V Project CARS nechybí ani model poškození, jenže dosti prapodivný. Jednou si odřete lak při nárazu do mantinelu, zatímco podruhé při naprosto stejné rychlosti vám upadne kapota, odletí kolo a se závoděním jste skončili. Za virtuálním volantem pak budete jen těžko odhadovat, který karambol vám takto zdemoluje vůz.

Vozový park má svá pro i proti. Jeho největší výhodou je rozmanitost. Projedete se v neskutečném množství různorodých typů vozů. Naleznete zde motokáry, GT vozy, Le Mans prototypy i formule. Nevzpomínáme si, že bychom na takový výběr v poslední době narazili. Na druhé straně je zde jen osmdesátka vozů, což je oproti například Gran Turismu zatraceně málo.

Vizuální zpracování vozů a tratí nemá chybu.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Něco jiného jsou ale tratě. Těch je tu přes třicet, a to hned v několika variacích. Nechybí všechny podstatné okruhy. Projet se můžete po Silvestronu, Laguně Seca Raceway, Nürburgringu i na okruhu v Brně. Výběr tratí je oslňující a vynahrazuje absenci více vozů. Víceméně. Co ještě skřípe, je umělá inteligence protijezdců. Většinou řídí, jak mají, ale někdy je to poděs, který nemá hlavu ani patu.

Kariéra je bohužel zpracována dosti netradičně. Víceméně vše je otevřeno již zpočátku a je tak na vás, zda chcete jet Le Mans, či zasednout za volant formule. Volba je na vás. Má to však háček. Když už je téměř vše odemčeno, nečekají vás žádné odměny, žádné ceny za vaše bravurní ježdění, což je škoda.

Fotogalerie
11 fotografií
Project CARS má i povedený online multiplayer, ale na jeho offline podobu nedošlo. Je ostuda, že režim rozdělené obrazovky není přítomný. Project CARS tak celkově rozhodně nedojíždí do cílové rovinky jako první, ve skutečnosti se o nárazník pere o bronzovou medaili. Vyznavačům závodních simulátorů však učaruje, o tom žádná. Ostatní budou asi závodit jinde, ale kdo ví…

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

Plusy:

Excelentní jízdní model
Spousta reálných tratí
Různé typy vozů, od motokár po supervozy
Proměnlivé a nastavitelné počasí
Vše je odemčené již zpočátku, je jen na vás, co budete hrát

 

Minusy:
Málo vozů
Podivná detekce poškození
Chudá vizualizace menu nastavení
Auta nelze vylepšovat novými součástkami
Chybí režim rozdělené obrazovky

 

Infobox
Datum vydání:  7. květen 2015
Platformy: PlayStation 4, Xbox One, PC
Cena: 1649 Kč, (konzole), 1049 Kč (PC)
Výrobce: Slightly Mad Studios
Vydavatel: Bandai Namco Entertainment
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ