Driveclub je závodní hrou od Evolution Studios, zkušeného vývojářského týmu, který má za sebou ceněné a uznávané závodní série WRC a MotorStorm. Tentokrát se ale nejezdí v bahně, písku a sněhu. Zapomeňte na rallye, Driveclub je čistě silniční záležitostí.

Hra je založená převážně na online závodění, ale i singleplayer toho nenabízí málo. K dispozici jsou licencované vozy značek jako Ferrari, BMW, Lotus, Mini Cooper, Audi nebo Aston Martin a spousta dalších. Čtete ale správně, všechny vozy jsou od evropských automobilek. Žádné americké nebo japonské káry v této hře po silnici (zatím) neproženete. Celkem je ve hře 50 vozů, což není kdovíjaké číslo.

Jezdí se však po celém světě. V Kanadě, Chile, Indii, Norsku nebo Skotsku. Byť nemá žádná z tratí reálný předobraz, drtivá většina z nich je naprosto skvělá a vskutku prověří vaše řidičské schopnosti. Celkem jich je 55, pokud počítáte i některé zrcadlové verze. Hra jednoho hráče se zaměřuje na sérii turnajů a jízd, ve kterých musíte plnit jednotlivé úkoly.Jde o klasické dosažení prvních tří míst v závodu, splnění časového limitu či získání dostatku bodů za smykování. V Driveclubu jste odměněni body za bezchybnou i rychlou jízdu, smykování a plnění výzev na konkrétních úsecích tratí, kde své síly poměřujete s ostatními hráči a jejich rekordy. Za bourání a vyjetí z trati vám půjdou body dolů a slavní se jen tak nestanete.

V turnajích se nejdříve dostanete k jízdě nováčků, amatérů, abyste později poměřili své síly s jezdci v kategorii a semi-pro, pro a legenda. K dispozici jsou i jednotlivé jízdy, ve kterých lze zvolit závody, jízdu na čas nebo na body ohodnocené smykování. Tím hlavním ve hře jsou ale online závody. Jak už název napovídá, budete si tvořit vlastní kluby až pro šest lidí, spolčovat se s ostatními virtuální závodníky, získávat zkušenostní levely a dokonce tvořit vlastní výzvy.

Online závody jsou nesmírně zábavné, ale momentálně trochu nestabilní.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Při úspěších na síti vám pak do garáže přibudou speciální vozy, které jsou jinak nedostupné. Online závody jsou tím nejlepším, co hra nabízí a jsme z nich unesení. Jízda po síti je v případě Driveclubu nesmírně návyková. Bohužel však v současné době není úplně stabilní, a tak někdy dlouho trvá, než se do nějaké připojíte. Škoda. Stejně tak zamrzí absence splitscreenu. Režim rozdělené obrazovky je výsadou konzolových her a v Driveclubu neměl chybět.

Jízdní model hry se pohybuje někde mezi simulací a arkádou, přičemž má blíže k nerealistickému závodění. To nevadí, řezání smyků je zábavné a ovládání bezproblémové a přejde po několika minutách hraní do ruky. Poškození je pouze vizuálního rázu, dočkáte se tak odřeného laku i promáčklé karoserie, ale na vaši krasojízdu nebudou mít žádný vliv.

Modely vozů jsou detailně zpracované.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Grafika Driveclubu je neskutečná. Je detailní, barevná, s maximální viditelností a jsme z ní paf. Den střídá noc, přičemž ve tmě vážně nic nevidíte. Stejně tak vás paprsky slunce dokážou na chvíli oslepit. Vážně, podle nás existuje momentálně jen jedna hezčí hra a tou je Killzone: Shadow Fall. Skutečně, vizuální podoba hry je dechberoucí a opravdu ukazuje monster výkon konzole PlayStation 4.

K tomu si připočtěte perfektní soundtrack lámaného rázu od Hybrid. Uslyšíte drum ‘n‘ bass a breakbeat od této uznávané formace a to dokonce v remixech od ještě slavnějších interpretů jako Noisia, Photek nebo Black Sun Empire. Hry jako WipEout jasně dokázaly, že elektronický soundtrack je pro závodění tím nejlepším a Driveclub to jen potvrzuje.

Fotogalerie
27 fotografií
Tahle hra je prostě nejenom těmi závody, které si chcete zahrát, ale jde navíc bez řečí o tu nejlepší závodnickou hru pro PlayStation 4. A grafika? Z té mám stále mokré sny. Je dokonalá! Navíc bychom se v budoucnu měli dočkat očesané verze pro předplatitele služby PlayStation Plus. Takže se uvolněte, vložte disk do konzole a 3, 2, 1… Jedeme!

Hodnocení Blesk.cz: 8/10 

Plusy:

Skutečně fenomenální grafika
Tvoření vlastních závodních klubů
Jízda na body a získávání slávy
Perfektní online závody
Výborný elektronický soundtrack

 

Minusy:

Pouze 50 aut a jen od evropských automobilek
Chybí splitscreen
Nestabilita online hry

 

Infobox

Datum vydání:  8. říjen 2014

Platformy: PlayStation 4

Cena: 1599 Kč

Výrobce: Evolution Studios

Vydavatel: Sony

Distributor v ČR: Sony

Jazyk: AJ