Již od dob první konzole PlayStation je Gran Turismo nejrealističtějším závodním simulátorem, který do příchodu Forzy Motorsport neměl žádnou konkurenci. A na jakékoliv konzoli PlayStation si propracovanější simulaci závodů rozhodně nezahrajete. Pokud tedy máte PS3, šestý díl by vašemu zájmu uniknout neměl.

Již tak do detailu propracovaný jízdní model je v šestém díle ještě dokonalejší. Auta při jízdě trpí mnohem méně proslulou GT ztuhlostí a jejich ovládání je svěžejší, živější, a přitom neztratilo nic ze své realističnosti. Pokud to přeženete s plynem, přetočíte se, pokud začnete v plné rychlosti brzdit při vjezdu do zatáčky příliš pozdě, vyletíte z trati. Gran Turismo 6 si musíte nejdříve pořádně osvojit, než vyjedete na trať. Jediným neduhem, kterého se série nebyla schopna zbavit od prvního dílu, je nerealistické odrážení od soupeřů. Takhle to ve skutečnosti vážně nefunguje.

V garáži si můžete vybírat vozy, měnit jejich vzhled, i je vylepšovat. Strávíte v ní hodně času.
Autor: Sony/Polyphony Digital

Závodní rady nováčkům

Na druhou stranu je šestý díl ze všech doposud nejpřístupnější nováčkům. V závodech si můžete zapnout i ukazatele ideální dráhy jízdy, jenž zobrazuje i úseky, ve kterých máte dupnout na brzdu. Na rozdíl od ostatních závodních her však tento ukazatel v podobě čáry na trati ukazuje, kde přibližně byste měli brzdit, ne kde přesně! Hra vás tedy donutí plně si osvojit brzdění. Nezkušení virtuální závodníci také ocení zobrazování doporučených vozů a další rady, které z nich udělají závodní esa. Již první amatérský šampionát je takovou menší zkouškou dospělosti.

Z možností tuningu se vám bude točit hlava.
Autor: Sony/Polyphony Digital

Srdcem Gran Turisma 6 je samozřejmě režim kariéry, který vydrží na desítky hodin a nabízí neskutečné závodní i tuningové orgie. Možnosti nastavení a úprav totiž opět nemají v nejnovějším Gran Turismu obdoby. Upravit, pozměnit i nahradit můžete vše, od zavěšení motoru, tvrdosti spojkového pedálu a dalších věcí, o kterých jste nejspíš ani neslyšeli, pokud nejste automechanici. A nastavení vozu je mnohdy naprosto klíčové k tomu, abyste dojeli v závodu jako první. Všemu velmi napomáhá profesionální česká lokalizace, díky které budete vždy vědět, co přesně děláte. Na rozdíl od minulých dílů.

Ve vozovém parku Gran Turisma 6 je i toto žihadlo a další vozy od Ferrari.
Autor: Sony/Polyphony Digital
1200 licencovaných vozů

Za první pozice získáte nejenom zlaté medaile, ale i kredity, za které si můžete pořídit nové vozy nebo součástky a někdy i sladkou odměnu v podobě vozidla jako bonusu. Aut jsou v Gran Turismu 6 mraky. Naleznete tu přes 1200 kousků, od závodních aut, Nascar vozů, veteránů, rallye aut, až po motokáry! Všechny vozy se přitom chovají tak, jak by měly. Pokud se budete vždy chtít kochat jejich nádhernými karoseriemi, je možné vypnout vizuální poškození.

U každého vozu si můžete vybrat barvu, která lahodí vašemu oku.
Autor: Sony/Polyphony Digital

K dispozici jsou vozy automobilek jako Ferrari, BMW, Opel, Audi, Alfa Romeo, Aston Martin, Chevrolet a dalších. Každý si tu najde svého favorita. Bohužel kromě změny barvy karoserie a poklic vozy neprocházejí žádnými vizuálními vylepšeními. V kariéře je ale proklepnete nejenom klasickými závody, jízdami na čas nebo šampionáty. Jsou tu i oddechovky, ve kterých máte za úkol srazit co nejvíce kuželů, jízda při západu slunce, nebo dokonce závod na Měsíci, na kterém okusíte jízdu v lunárním vozítku v netradiční gravitaci.

Okolí tratě nevypadá moc vábně, ale pocit z jízdy je báječný a realistický.
Autor: Sony/Polyphony Digital
Gran Turismo 6 je zábavnější a otevřenější než jeho předchůdci. K dispozici je 37 tratí, z nichž některé, jako Nürburgring nebo Laguna Seca, vám znázorněním všech detailů vyrazí dech. Jen škoda, že protijezdci nepobrali tolik řidičského umu a po tratích jezdí v zajetých kolejích a málokdy dokážou překvapit. Jejich umělá inteligence je příliš robotická.

Vizuálně rozpačité

Závodnické oko však zamrzí nevyrovnaná vizuální stránka hry. V jednu chvíli vám dokáže Gran Turismu 6 zobrazenou nádhernou vyrazit dech, abyste po něm během několika vteřin začali lapit, když se na trati objeví hnusné čtverečky, které mají zobrazit prach. Okolí trati také nepatří k nejdetailnějším a běda, jakmile spatříte diváky na trati. Ti zřejmě utekli z PlayStation 1. Takový hnus jsme už dlouho neviděli. Soundtrack je však na vysoké úrovni, nabízí rockové i elektronické hity. Např. od Depeche Mode nebo Nero.

V oddechovkách, které vás v režimu kariéry rozptýlí od náročných závodů, máte například za úkol porazit co nejvíc kuželů v co nejkratším čase.
Autor: Sony/Polyphony Digital
Co se hratelnosti týče, nelze však Gran Turismo 6 příliš co vyčítat. Pokud hledáte nejrealističtější závodní simulátor s nepřeberným množstvím možností, tohle je jasná volba, která vás nezklame. A navíc vydrží na dlouhé týdny, měsíce, a pokud se do hry zažerete, tak možná i roky. Takže připravit na start, vyrážíme na skutečně vytuněnou jízdu!

Hodnocení Blesk.cz: 9/10 

Plusy:

Nejrealističtější jízdní model je ještě propracovanější
Vtahující režim kariéry
1200 licencovaných vozů
Vizuálně do detailu propracované modely vozů
Nepřeberné množství tuningu a nastavení
Skvělý soundtrack plný rockových i elektronických kousků
 
Minusy: 
Grafika tratí, diváků a okolí
Nerealistické odrážení od soupeřů
Robotická umělá inteligence u rivalů
 
 
Infobox
Datum vydání: 6. prosinec 2013
Platformy: PlayStation 3
Cena: 999 Kč
Výrobce: Polyphony Digital
Vydavatel: Sony
Distributor v ČR: Sony
Jazyk: CZ titulky