Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

František přežil tři roky chybné léčby. Jiný s jeho diagnózou by asi zemřel

Autor: sou - 
10. března 2017
06:15

František Pour (72) z Písku může hovořit o štěstí, je to přitom ale hodně trpká výhra. Má idiopatickou plicní fibrózu (IPF), kterou jeho plicní lékařka nepoznala v jejím začátku. K jinému lékaři se dostal až po třech letech, ten ho poslal do Thomayerovy nemocnice v Praze, kde se konečně dozvěděl příčinu svým potíží. Přitom pro většinu pacientů s IPF tak dlouhá doba bez správné léčby znamená smrt.

František se před důchodem dlouhá léta živil jako řidič a obchodní zástupce firmy prodávající chemické prostředky. Diagnózu idiopatické plicní fibrózy si vyslechl před čtyřmi lety, když byl už dva roky v penzi. Nemoc ho ale trápí mnohem déle. Jeho plicní lékařka ji nerozeznala v jejím počátku, a tak mu tři roky předepisovala kortikoidy v inhalátorech, a poté i infuze. „Léky mi úplně rozhodily cukrovku,“ vzpomíná muž.

K jinému plicnímu lékaři ve Strakonicích se dostal až po třech letech. Doktor jej odeslal do pražské Thomayerovy nemocnice a tady se dozvěděl, že má IPF. „Vůbec jsem netušil, co nemoc obnáší, tak jsem hledal informace na internetu a prožíval jsem nelehké chvíle, když jsem četl, jakou má nemoc prognózu,“ zmiňuje František.

Pohybuje se jen po bytě. Ale těší se na jarní procházky se psem

Lékařka Františkovi následně nabídla účast v klinické studii, a tak začal užívat nejmodernější léky, které nemoc zastavily. Jenže ta kvůli špatné diagnóze už pokročila. „V těchto měsících se pohybuji jenom po bytě, sebemenší námaha mě zbaví dechu a musím se jít na chvíli nadýchat z kyslíkového přístroje, který mě stabilizuje,“ popsal senior, o kterého se stará manželka.

František se podle svých slov těší na jaro, kdy mu teplo umožní dostat se z domu na zahrádku nebo na procházku s fenou Dášeňkou. „Zvířata jsou moje radost, kromě psa máme kocoura Kubíka a kočku Terezku, všichni spolu dobře vycházejí,“ usmívá se.

Podle odborníků čeští pacienti sice chodí do nemocnice a na pohotovost s každou virózou, ale paradoxně podceňují a ignorují příznaky chronických nemocí. „V případě IPF je rychlost diagnózy naprosto zásadní, v pozdějších stádiích nemoci už pacientovi neumíme pomoci,“ upozornila přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Thomayerovy nemocnice v Praze a předsedkyně Sekce pro intersticiální plicní procesy (SIPP) České pneumologické a ftizeologické společnosti Martina Vašáková.

Záměna se zápalem plic nebo srdečním selháním

V České republice funguje 17 Center diagnostiky a léčby intersticiálních plicních procesů, na něž se mohou pacienti a lékaři obrátit. Idiopatická plicní fibróza jizví plicní sklípky a člověk se nemůže nadechnout. Postup nemoci brzdí léčba, která je v tuzemsku teprve pět let. Pacienti se k ní však často nedostanou, protože se nemoc odhalí pozdě. Její projevy totiž lékaři mnohdy zaměňují za chronickou obstrukční plicní nemoc, zápal plic či srdeční selhání.

Nemoc se ohlašuje nenápadně, člověk se začne zadýchávat do schodů, později i při chůzi či hovoru, v pokročilém stádiu má pocit nedostatku vzduchu při běžných denních činnostech a v závěru věnuje veškerou energii tomu, aby se nadechl. Bez správné léčby přitom IPF obvykle zabíjí do tří let. S léčbou ale může pacient vzdorovat roky a zvyšuje se jeho šance, že se dočká transplantace plic.

Na prevenci se IPF potvrdilo u čtyř lidí z tisíce

Loni se odborníci rozhodli uspořádat velkou preventivní akci. „Týden IPF, při kterém jsme lidem nabídli možnost nechat se vyšetřit bez doporučení, zdarma v 45 ambulancích ve všech krajích ČR, přinesl ovoce. U pacientů, kde se podezření na IPF potvrdilo, jsme nasadili léčbu, která jim prodlouží a zkvalitní život. V desítkách případů jsme odhalili CHOPN, astma, chronickou bronchitidu a srdeční choroby,“ doplňuje předsedkyně ambulantních pneumologů Ivana Čierna Peterová s tím, že letos na podzim chtějí akci zopakovat v ještě větším měřítku.

Nejvíce lidí přišlo do ordinací otevřených v Praze (409) a Moravskoslezském kraji (162). „Jenom v naší ordinaci jsme při měření vyšetřili celkem 21 žen a 20 mužů. Z toho bylo 17 nálezů. Celkem 6 pacientů jsme poslali na podrobnější vyšetření k úplnému vyvrácení IPF,“ uzavřela Jana Kociánová, která se do akce na Ostravsku zapojila.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi