Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Honza žil po úraze bez kusu lebky! „Vypadalo to se mnou bledě,“ přiznává

Autor: Iva Dvořáková - 
9. března 2017
05:50

Před pár lety srazilo Honzu auto. Měl vážně poraněnou hlavu a otok mozku. Lékaři mu odstranili část lebeční kosti, aby měl mozek potřebný prostor. Po několika měsících mu kost znovu do hlavy vraceli.

Náročnou operaci, kterou Honza podstoupil, jsme mohli vidět v úterý na ČT2 v seriálu z lékařského prostředí Doktoři. Před zákrokem bylo evidentní, že mladý muž má deformovanou lebku. Operace mu měla vrátit původní vizáž. A povedlo se!

Jak se dnes pacient neurochirurgie Ústřední vojenské nemocnice cítí? „Je mi sice lépe, ale ten úraz hlavy mi vnesl do života i některé negativní trvalé následky,“ vypráví Honza a dodává: „Pracoval jsem v kuchyni jedné americké restaurace a pak v baru. Práce barmana mě moc bavila, ale po úrazu jsem kvůli zdravotním potížím musel skončit.“

Za bar se ale Jan zase vrátil. „Moc mě to baví a je skvělé, když slyším, že mé koktejly zákazníkům chutnají.“

I když Honza kvůli nemoci přišel o práci, na druhou stranu si uvědomil věci, kterým dřív nevěnoval pozornost. „Po takovém úrazu je moc důležitá role rodiny. Všichni mi drželi palce a dodávali mi sílu. Hlavně pro maminku a moji přítelkyni to bylo těžké. Dnes mám kolem sebe i skvělé kamarády a kolegy, kteří o mých potížích vědí a fandí mi,“ uzavírá své vyprávění pohledný barman.

O neuvěřitelném umění lékařů nás kromě pořadu Doktoři na České televizi pravidelně přesvědčovala i konkurenční reality show Nemocnice Motol, kterou vysílala televize Prima. Podívejte se na jeden z nevšedních zákroků, kdy je pacient dokonce částečně při vědomí.

Video  Unikátní operace v seriál Nemocnice Motol  - Youtube
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi