Zpěvák podle všeho dostal poúrazový epileptický záchvat. „Dostal křeče do nohou a rukou. Ztratil vědomí! Nezbylo nám nic jiného než strhnout volant do svodidel a brzdit bokem auta postupně, než se snížila rychlost auta a šla vytrhnout páka automatu řízení,“ potvrdil Blesku jeden z členů Hrůzova týmu, který byl účastníkem dopravní nehody. O život se prý dva Hrůzovi pasažéři strachovali celý kilometr, než se jim podařilo auto o svodidla zastavit, v ohrožení ale byli i všichni z protijedoucích aut!

„Dne 6. listopadu 2015 ve 14:20 hodin došlo před elektrárnou u Opatovic nad Labem k dopravní nehodě vozidla Mercedes, jehož řidič měl najet vpravo na zpevněnou krajnici a poté narazit do svodidel,“ sdělila Blesku mluvčí pardubické policie Jana Drtinová. „Řidič byl převezen do nemocnice na vyšetření. Dechová zkouška na alkohol byla negativní. Škoda při vyšetřování nehody byla vyčíslena na pětapadesát tisíc korun,“ dodala.

Zpěvák po incidentu přišel o papíry. Zpět je může získat po dvou letech, tedy letos na podzim. K tomu bude ale potřebovat posudek, že je zdravotně i psychicky způsobilý. „Jde o to, že kvůli jeho nemoci by neměl sedět za volantem nejen kvůli sobě, ale kvůli ostatním na silnici, které by mohl ohrozit. Má poškozený mozek,“ uzavírá náš zdroj. Zpěvák se do uzávěrky dnešního vydání Blesku nevyjádřil ani prostřednictvím své manažerky. Kvůli epilepsii neměl dva roky řidičské oprávnění také moderátor a herec Dalibor Gondík.

Epileptik musí

  • Absolutně abstinovat
  • Dodržovat pravidelný režim spánku a bdění
  • Brát pravidelně léky
  • Nesmí pracovat ve výškách, ve směnném provozu či u nebezpečných strojů
  • Nesmí řídit motorové vozidlo (podmínky získání řidičáku jsou u lidí, kteří prodělali v životě záchvaty, stanoveny zákonem)

Poúrazová epilepsie

Pokud je mozek poraněn a zůstává na jeho povrchu jizva, je riziko epileptického záchvatu vyšší. Poúrazová epilepsie se často týká poranění, při nichž dochází k fraktuře lebky a kdy kus kosti nebo nějaký předmět pronikne do mozku.

I po zacelení rány zbylá jizva destabilizuje elektrickou činnost dané oblasti a ona část má tendenci vyvolávat nekontrolovatelnou činnost. Záchvaty se objevují u 35 % pacientů s otevřeným poraněním hlavy, s uzavřeným zraněním hlavy se riziko záchvatu snižuje na 1 procento.

Většina záchvatů se projeví už první týden po zranění, někdy se mohou objevit až rok nebo dva po úraze. Pacient by neměl být považován za bezpříznakového, dokud od zranění neuplynou dva nebo tři roky bez záchvatu. I tehdy existuje pětiprocentní pravděpodobnost, že pacienta v budoucnu záchvat postihne.

Fotogalerie
8 fotografií