Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hádky a křik na škole kvůli hře o popálené Natálce. Extremisty krotil hejtman

Autor: nka, ČTK - 
14. února 2017
13:10

Velké vášně vyvolává na Slovensku antiextremistická hra Slovenského národního divadla (SND), inspirovaná žhářským útokem ve Vítkově na Opavsku. Na inscenaci s názvem Natálka je už podáno několik trestních oznámení. Po pondělním představení hry v bratislavském gymnáziu se navíc na místě objevili zástupci krajně pravicové strany  Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) a ztropili tam výstup. Napsal to slovenský server Nový čas.

Hádky a křik na škole kvůli hře o popálené Natálce. Zmatené extremisty krotil hejtman. Hádky a křik na škole kvůli hře o popálené Natálce. Zmatené extremisty krotil hejtman. | reprofoto TIVI.sk
Inscenaci na motivy žhářského útoku ve Vítkově připravilo divadlo jako příklad extremismu a vystupuje s ní po školách. Po hře vždy následuje diskuze se studenty.

V pondělí do školy, kde se zrovna hrálo, vtrhla poslankyně LSNS Natália Grausová a neúspěšný kandidát strany na ombudsmana Anton Čulen„Manipulujete, vnášíte politiku do škol,“ hřímal Čulen, který se spolu s kolegyní snažil dostat se do třídy, kde měla probíhat diskuze se studenty.  „Chceme vidět, jak bude vedena diskuze. Jestli to bude propagace určitých stran a názorů,“ vykřikovala Grausová podle Nového času.

Cestu jim ale zahradil bratislavský hejtman Pavol Frešo. „Je to představení pro studenty. Trpělivě jsem jim vysvětloval, že hru uvedeme pro veřejnost přímo v Národním divadle. Nechtěli to pochopit,“ řekl Frešo, který po představení čekal na chodbě.

Čulen s Grausovou nakonec nebyli schopni trefit do správné třídy, takže s láteřením odešli.

Plameny těžce zranily dvouleté dítě

Rasově motivovaný žhářský útok ve Vítkově z roku 2009 je patrně nejznámějším případem svého druhu v České republice. Čtyři pravicoví extremisté tehdy vhodili do domku Romů tři zápalné lahve, soudy jim pak vyměřily tresty od 20 do 22 let vězení. Při útoku byly zraněni tři lidé, nejvážněji plameny zasáhly dvouleté dítě.

Právě po nejmladší oběti útočníků pojmenovalo SND program, který vznikl jako reakce na povolební vývoj, kdy se do slovenské sněmovny dostali lidé s extremistickými názory.

Dokumentární divadlo s názvem Natálka je první z dvojice projektů SND, jejichž cílem je spolu s debatami se studenty upozornit na nebezpečné názory ve slovenské společnosti.

Do hry autoři angažovali kromě jiných i slovenskou herečku Judit Bárdosovou, která hrála také ve snímku Fair Play o státem řízeném dopinku mezi sportovci v 80. letech v bývalém Československu.

Dvě trestní oznámení kvůli hře

Policie už od kritiků projektu dostala nejméně dvě trestní oznámení. Jedno z nich podal právě Anton Čulen. V podnětu, který zveřejnil na internetu, uvedl, že maskovaná postava ve hře napíše na tabuli například nápis „Do plynu“ a nakreslí hákový kříž a že během inscenace je hákový kříž překrytý soškou Panny Marie jako náboženského symbolu. Prokuraturu žádal o prověření, zda tímto konáním nebyl spáchán trestný čin.

„Smyslem projektu je vytvořit prostor k úvaze o toleranci a lásce k bližnímu. Když někdo podal podnět na generální prokuraturu, tak se snaží toto představení zdiskreditovat a zastavit,“ reagovalo v prohlášení SND. Cílem kritiků je podle SND zabránit tomu, aby se inscenace dostala mezi mladé lidi.

Vůči Romům se na Slovensku dlouhodobě vymezuje hlavně LSNS, jejíž šéf a předseda (hejtman) Banskobystrického kraje Marian Kotleba v minulosti organizoval v zemi protiromské pochody. LSNS překvapivě uspěla v loňských parlamentních volbách, po kterých obsadila ve 150členné sněmovně 14 křesel.