Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Kotleba je fašista.“ Prezident Kiska se bez obalu pustil do radikála

Autor: simao, ČTK - 
7. dubna 2016
18:15

Radikálními názory proti Romům i migrantům si Marian Kotleba vybudoval voličskou základnu, která ho vynesla až do slovenského parlamentu. To však nemůže překousnout prezident Andrej Kiska, známý naopak vstřícnými názory ohledně pomoci uprchlíkům. Kotlebu ve čtvrtek na rovinu označil za fašistu. A to kvůli Kotlebovu obdivu k době, kdy Slovensko trpělo pod nacistickou nadvládou.

Slovenský prezident Andrej Kiska označil vůdce krajně pravicové strany Kotleba – Lidová Strana Naše Slovensko (LSNS) a předsedu Banskobystrického kraje Mariana Kotlebu za fašistu.

Kiska se tak jako první z nejvyšších politiků země otevřeně a ostře vymezil vůči Kotlebovi. Již dříve přitom Kiska ignoroval Kotlebu, když svolával schůzky se zástupci parlamentních stran. 

Úspěch Kotlebovy strany v březnových parlamentních volbách na Slovensku překvapil. Získala 8,04 procenta hlasů, vytěžila z voleb 14 mandátů ve 150členném parlamentu.

„Kromě toho, že pochoduje v uniformě s pochodní, tak prohlašuje, že Slovenské národní povstání je jednou z nejsmutnějších událostí v dějinách našeho státu. Říká, že Židé, kteří byli odvlečeni za slovenského štátu a zahynuli, že to není náš problém, protože my jsme slovenský národ a ne židovský. Kotleba je fašista,“ řekl Kiska během své dnešní návštěvy na středním Slovensku, kde LSNS ve volbách bodovala.

Slovenské národní povstání bylo protifašistickým vystoupením Slováků na konci druhé světové války, kdy byla tehdejší Slovenská republika pod silným vlivem nacistického Německa.

Kotleba dlouhodobě netají sympatie právě k válečnému slovenskému štátu. Podle Kisky výsledky voleb ukázaly, že lidé se začínají bouřit proti špatně fungujícímu státu a v případě, že stát selhává, voliči sahají po extrémních řešeních. „Nikdy nebudu podporovat, abychom politické strany, které inklinují k fašistům, považovaly za normální partnery,“ uvedl Kiska.

Kotleba vystupuje proti členství Slovenska v NATO, loni se účastnil demonstrací proti imigrantům a dříve organizoval pochody proti Romům. LSNS ve svém programu kromě jiného slíbila nastolení „pořádku s parazity v osadách“ a ochranu lidí před „cikánským terorem“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

w.mojko ( 8. dubna 2016 12:08 )

záviď nám Kotlebu, kiež by takých bolo v politike viac...Kiska je zapredanec

noacojezase ( 7. dubna 2016 21:57 )

Jen, jestli si to nepleteš ty.

eda22 ( 7. dubna 2016 21:47 )

Závidím Slovákům Kisku. Jen si plete fašistu s nacistou.

villi ( 7. dubna 2016 19:05 )

PREZIDENTSKÉ PRASE NERESPEKTUJE HLAS LIDU !!!! PROČ TO NEDÁ K SOUDU PRASE???!!!!

w.mojko ( 7. dubna 2016 19:02 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa