Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Brutální útok a nadávky do „n*grů“? Kotleba už má poslaneckého odpadlíka

Autor: simao, ČTK - 
11. března 2016
13:52

Jeden ze 14 poslanců, kteří se dostali do slovenské sněmovny za krajně pravicovou stranu Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko (LSNS), končí velmi brzy po volbách. A tábor radikála Mariána Kotleby má na kontě první ostudu. Poslanec Andrej Medvecký totiž skončil u soudu za údajné zbití cizince z Dominikánské republiky, kterému měl navíc nadávat do „n*grů“.

Zvolený poslanec slovenské krajní pravice Andrej Medvecký se vzdal mandátu. Informovala o tom dnes slovenská média. Právě dnes přitom měl převzít svůj mandát.

Medvecký však čelí obžalobě za to, že v prosinci 2014 brutálně zbil cizince tmavé pleti. Ve čtvrtek kvůli tomu stanul před soudem coby obžalovaný z trestných činů ublížení na zdraví a výtržnictví.

Spolu se svým bratrancem podle obžaloby pěstmi napadli před barem v Námestove v Žilinském kraji občana Dominikánské republiky Lennyho Cruze, který pracuje v Rakousku a na Slovensku byl spolu se svou slovenskou přítelkyní na návštěvě u jejích rodičů. 

Útočníci cizinci podle obžaloby vulgárně nadávali a způsobili mu těžká zranění především v obličeji. Dominikánce prý označili za „n*gra“. A ne jen jednou. „N*gr, zkopejte n*gra, k*kot černý, n*gře, tohle je tvůj poslední den,“ křičeli prý Medvecký s bratrancem dle žilinského prokurátora Milana Cisarika. Toho citoval slovenský Denník N.

„Venku jsme se oblékali a chtěli jsme jít domů. Ale oni vyběhli zezadu z klubu a začali ho oba prostě mlátit s narážkami, že ho chtějí zabít, že tam nemá co dělat kvůli barvě pleti,“ citovaly Tvnoviny.sk bratrance přítelkyně zbitého Dominikánce. „Nevím, zda pan Kotleba a nebo ostatní ví, jaké tam mají lidi,“ dodal.

Obžalovaní vinu popřeli, líčení soud odročil na květen. Přesto to znamenalo Medveckého konec ve slovenské sněmovně ještě předtím, než tam vůbec usedl.

Andrej Medvecký během kampaně Kotlebovy strany. Vpravo Marian Kotleba Andrej Medvecký během kampaně Kotlebovy strany. Vpravo Marian Kotleba | Youtube

Šéf žilinské krajské organizace strany Kotleba – Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Medvecký již loni vyvázl v jiném procesu s podmínkou za to, že řídil opilý. Marian Kotleba prý věděl o podmínce Medveckého, o trestním stíhání v případě zbití Lennyho Cruze však nikoli. „Nezdálo se mi jako zcela správné, že je v podmínce, ale v parlamentu přece působilo několik poslanců, kteří měli jiné přehmaty,“ řekl serveru Tvnoviny.sk.

Do sněmovny se Medvecký dostal z devátého místa její kandidátky. Před volbami na svém profilu na Facebooku sliboval: „Založíme domobranu a dobrovolníkům z řad slušných lidí dáme možnost aktivně se podílet na ochraně životů a svého majetku.“ A také: „Trestní a vězeňský systém upravíme tak, aby si každý, politik i parazit, dobře rozmyslel, zda bude raději poctivě pracovat, nebo krást a loupit.“ Jemu samotnému nyní hrozí, že skončí v base. Na jeden až tři roky.

Kotlebova strana LSNS přitom šokovala na Slovensku i v zahraničí. Radikálové získali ve 150členné sněmovně 14 poslaneckých křesel. O náhradníkovi za Medveckého je přitom již podle všeho jasno. Jeho poslanecké křeslo by měl obsadit 22letý Milan Mazurek. Ten přitom údajně po loňské demonstraci proti imigrantům v Bratislavě vulgárně pokřikoval na muslimskou rodinu, kterou chránili policisté a na kterou pak extremisté začali házet kameny.

bohuz ( 11. března 2016 14:10 )

 Odkdy je NEGR nadavka? Jdete s tou korektnostni do p.dele!

Zobrazit celou diskusi