Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

U Mládka skončilo první kolo boje o Temelín a Dukovany. Dodají bloky Rusové?

Spadne dostavba Dukovan do klína Rusům?
Spadne dostavba Dukovan do klína Rusům?  (Autor: Blesk.cz)
Autor: Zuzana Štíchová - 
12. února 2017
16:30

Z dvojice českých jaderných elektráren má prioritu nový blok v té dukovanské, která je starší a dosluhuje. Kdo se ale ujme zakázky za stovky miliard korun, zatím není jasné. Na ministerstvu průmyslu a obchodu v pátek skončily konzultace s šesticí firem a jako o největším favoritovi se spekuluje o společnostech z Ruska nebo Číny. Naopak jako nepravděpodobná se jeví varianta americko-japonské firmy Westinghouse.

Šest uchazečů chce stavět jeden blok jaderné elektrárny Dukovany a jeden blok v Temelíně. Už tak ořezaná sestava firem se ale možná ještě zúží. Před několika dny se k problémům přiznala japonská Toshiba, která je mateřskou firmou Westinghousu jako jednoho z uchazečů. Jiného kandidáta, francouzskou Arevu, zase pohltila státní firma EDF. Pokud by obě firmy z boje o české jádro odpadly, pozice firem, o kterých se spekuluje jako o favoritech, by ještě posílila.

Klíčovým hráčem bude zřejmě ruský Rosatom, který je údajně jako jediný schopen nabídnout jaderný blok nové generace. Podle 1. náměstka ředitele společnosti Kirilla Komarova je Rosatom jedinou společností na světě, která podobný reaktor už postavila a uvedla do provozu. Stalo se tak loni v srpnu v Novovoroněžské jaderné elektrárně v Rusku.

Bez šance nejsou ani Číňané vzhledem k přílivu jejich investic do Česka v posledních letech. Ve hře je firma China General Nuclear Power, státní společnost, která v nejlidnatější zemi světa provozuje a vlastní jaderné elektrárny. Podílí se také na jedné z britských elektráren.

Česko potřebuje nahradit dosluhující bloky elektrárny v Dukovanech. Vzhledem k délce povolovacích řízení tak, jak jsou dnes nastavena, by nový blok v lokalitě Dukovany mohl zahájit provoz v horizontu roku 2039. Nicméně je třeba, aby nový blok v Dukovanech mohl nahradit odstavené bloky v horizontu let 2035–2039, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Je tedy podle něj třeba tento proces v tomto smyslu urychlit.

Video  Nad Temelín vylétl dron. Podívejte se na unikátní záběry z bezletové zóny  - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

Problémem jsou peníze. Stavba se „nerentuje“

ČEZ, který by měl dostavbu jaderných elektráren v Česku financovat, zrušil už před dvěma lety tendr na rozšíření Temelína. Vláda totiž neposvětila státní garance, což znamená, že si ČEZ musí najít peníze sám. Už tehdy se o zakázku ucházel japonsko-americký Westinghouse a rusko-české konsorcium.

První česká jaderná elektrárna potřebuje nový blok už za 18 let. První česká jaderná elektrárna potřebuje nový blok už za 18 let. | scom, archiv

V době vypsání tendru se cena elektřiny na burze pohybovala kolem 80 eur (přes 2100 korun) za megawatthodinu, teď klesla ke 32 eurům (860 korun). Aby se stavba dvou bloků v Temelíně vyplatila, potřeboval by ČEZ buď ceny elektřiny přes 70 eur za megawatthodinu, anebo státní podporu. „Záruka za dostavbu Temelína by znamenala neměřitelné riziko pro státní rozpočet i daňové poplatníky. Vláda proto tyto úvahy zamítla,“ vysvětloval tehdy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Problém s financováním přes pokračující jednání přetrvává i dnes, protože výkupní cena elektřiny nevzrostla. Ministr průmyslu a obchodu Mládek koncem ledna po jednání vládního jaderného výboru uvedl, že na formě financování zatím shoda není. Jednání se účastnili mj. premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiš před jednáním uvedl, že dokud bude ministr financí, stát stavbu reaktoru finančně nepodpoří. Provozovatel elektráren ČEZ si podle něj může bez problémů půjčit peníze na trhu. Také Mládek uvedl, že by byl raději, kdyby se výstavba bloku uskutečnila bez státních garancí.

Ve Velké Británii podobnou situaci vláda řešila garantovanou vyšší cenou výkupu po následujících 35 let. Podle Hospodářských novin je druhou možností, že elektrárnu postaví přímo státem vlastněná společnost, jako je to u maďarské elektrárny Paks. Na výstavbě nových bloků za 340 miliard korun se dohodla maďarská vláda s vládou Ruské federace. Rusko zafinancuje 80 procent z rozpočtu.

alenal ( 26. února 2017 14:40 )

Česká republika se zavázala ke snižování emisí CO2, Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR počítá s navyšováním podílu jaderné energetiky v energetickém mixu země. Jak tohle můžeme splnit bez nových bloků? Myslím, že pokud by projekt dostavby opravdu dostali Rusové, nebylo by to pro nás špatné. S jejich technologií umíme zacházet, plní svoje projekty včas a v rámci rozpočtu. Navíc díky tradiční spolupráci nabízejí českým firmám možnost spolupráce na projektu. Našim firmám by to prospělo ekonomicky, také by získaly cenné zkušenosti, které by mohly následně uplatnit na zahraničním trhu.

horpak ( 25. února 2017 08:42 )

  Nejen že se EDF a Toshisba topí ve finančních problémech, ale všechny projekty těchto společností nabírají velká zpoždění a ve výsledku se i několikanásobně prodraží (například JE Flamanville od EDF už 3,5 krát). Co se týče Čínské společnosti, ti sice staví jeden blok za druhým a rychle ALE. Čína ještě nikdy nepostavila jaderný blok v rozvinuté zemi jako je Česko s přísnými regulačními podmínkami a složitým financováním, povolovacím procesem atd. Navíc od Číny a Jihokorejců můžeme čekat reaktory generace III, kdyžto Rusko, Amerika a Francie nabízejí generaci III+. Osobně bych asi volil Rosatom, který zatím jako jediný zprovoznil blok generace III+, navíc je staví i v zahraničí a má v současné době neodiskutovatelně největší zkušenosti se zahraniční výstavbou jaderných bloků.

Samo ( 12. února 2017 18:10 )

A vezmou s sebou i Babiše a spol., havrane.

havran2 ( 12. února 2017 17:07 )

Mládek + Sobotka pojedou po volbách jak namydlený blesk ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa