Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

České elektrárny cílem teroristů? S útokem je třeba počítat, varuje Šedivý

Autor: David Budai - 
2. června 2017
05:10

Fyzické zničení některých důležitých prvků elektrické soustavy, sofistikovaný útok hackerů nebo uplacení zaměstnance, takzvaného insidera, který napadne bezpečnostní systém elektrárny. To jsou možné podoby útoků na energetickou infrastrukturu, které mohou zasáhnout i Česko. V rozhovoru pro Blesk.cz to řekl bývalý armádní generál Jiří Šedivý. „Útok teroristů je čím dál pravděpodobnější,“ varoval.

Identifikace neznámé látky v nádrži, osvobození rukojmích i likvidace teroristů, kteří vniknuli do areálu elektrárny. I tyto scénáře byly součástí třídenního školení armády, policie i záchranářů, které minulý týden proběhlo na přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně.

Podobných cvičení uskuteční společnost ČEZ každý rok přes čtyři desítky, přičemž polovina z nich se odehrává v jaderných elektrárnách. Cíl je jediný: aby byly bezpečnostní složky připraveny na případný teroristický nebo jiný útok. Napadení důležité energetické infrastruktury se totiž může odehrát i v Česku. Hovoří o tom strategické materiály ministerstva vnitra a potvrzuje to i bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Útok je pravděpodobnější

„Útok teroristů je čím dál pravděpodobnější. Zvláště takový, kdy se nepoužije zbraní, ale sofistikovaného útoku na energetickou infrastrukturu v rámci hybridní války,“ řekl Šedivý v rozhovoru pro Blesk.cz. „Už se to v minulosti v některých státech odehrálo a je potřeba s tím počítat,“ řekl Šedivý v rozhovoru pro Blesk.cz. Výsledkem může být rozsáhlý výpadek dodávek elektřiny.

Podle něj je nejpravděpodobnější buď fyzické napadení elektrárny a důležité rozvodny, případně kybernetický útok. Možnost, že si útočníci najmou a zaplatí člověka, který například v elektrárně pracuje, aby bezpečnostní systém narušil, je spíše méně pravděpodobná.

Takto může vypadat útok teroristů:

Zásadní by v případě útoku bylo to, jak by byl silný a jak velké území by postihl. Pokud by byl velmi sofistikovaný a došlo k totálnímu výpadku dodávek elektřiny v celém Česku, mohlo by to výrazně narušit běžný život většiny obyvatel. Zvláště pokud by výpadek trval několik dnů nebo týdnů.

„V takovém případě se zastaví výrobní haly, zařízení v domácnostech, postihne to nemocnice. Ty sice mají dieselové agregáty a určité množství elektřiny dodávají, aby mohlo zařízení fungovat. Ale to nevydrží dlouho, je to řešení na pár hodin,“ vysvětlil Šedivý, že taková situace by měla výrazný hospodářský i sociální dopad.

Cílem je vyřadit stát z provozu

„Lidé po delší době mohou začít mít problém s běžným životem, protože třeba může být problém sehnat si jídlo. Začne se rozšiřovat počet oblastí bez telefonního signálu, nejezdily by tramvaje,“ upozornil Šedivý. Podle něj se v taktovém případě narušuje i morálka lidí.

„Válka není proto, abyste něco zničil, ale abyste nepříteli vnutil své představy vládnutí,“ uvedl s tím, že příkladem je kybernetický útok na Estonsko před 10 lety, který vyřadil z provozu státní správu, a země nebyla schopna několik dnů fungovat.

Důležitá jsou proto častá bezpečnostní cvičení, ať už se týkají elektráren, klíčových součástí rozvodné sítě elektřiny nebo jejího dispečinku. „Něco jiného je připravit plán na papíře a realizovat ho v praxi. Vojáci a záchranáři si musí vše osahat a vidět. Je potřeba, aby si objekt prošli a přímo na místě si vyzkoušeli spolupráci,“ vysvětlil.

Větší ochrana jaderných elektráren

Například počet cvičení na jaderných elektrárnách se za posledních pět let zdvojnásobil. A zesílila také jejich ochrana. „Na každé z jaderných elektráren je dislokována speciální jednotka policie ČR. Na vzdušný prostor a také vzdálenější hrozby dohlíží armáda,“ řekl mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík s tím, že jakékoliv bližší informace o ochraně jsou tajné. „Je možné ale potvrdit, že se náplň cvičení v posledních letech změnila. Zohledňují jak konkrétní měnící se hrozby a také jsou pořádána ve výrazně ztížených podmínkách, například v noci,“ dodal.

Rozsáhlá cvičení i školení bezpečnostních pracovníků provádí i společnost ČEPS, která má na starost českou přenosovou soustavu pro rozvod elektřiny. I ta patří ke kritické infrastruktuře, a pokud by ji teroristé vyřadili z provozu, mohlo by obnovení dodávek elektřiny trvat i několik dnů.

„Spolupracujeme s armádou i policií a na případný útok teroristů a ohrožení státu se připravujeme. Máme velmi rozsáhlý program, který se tomu věnuje a konáme cvičení,“ uvedl pro Blesk.cz Jan Kalina, šéf představenstva ČEPSu. Podle něj má firma i velmi kvalitní IT experty, kteří chrání soustavu před útoky hackerů. „Naštěstí žijeme v klidné oblasti, kde je relativně bezpečno,“ dodal.

Podívejte se na fotky z nedávných cvičení:

Jak by vypadal rozsáhlý blackout? Podívejte se na rozhovor s šéfem dispečerů:

provokaterka ( 2. června 2017 10:45 )

To je přece blbost,u nás prý žádné nebezpečí nehrozí říkal Chovanec.

Zobrazit celou diskusi