Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česku hrozí totální výpadek proudu. Rakušané a Němci přetěžují naše vedení

Autor: David Budai - 
1. června 2017
05:00

Němci s Rakušany už si léta vzájemně výhodně prodávají velké množství elektřiny, kterou si nejsou schopni poslat přes vlastní vedení. Proto „zneužívají“ i českou přenosovou soustavu, která kvůli tomu trpí. Navíc hrozí, že pod náporem německé elektřiny zkolabuje a zemi postihne totální blackout. Obchodní zóna, která tyto praktiky umožňuje, je terčem kritiky a měla by skončit. Jenže obě země kritiku ignorují a bez účasti Česka si vytváří nové dohody.

Dlouhodobě přetěžování české přenosové soustavy, které způsobuje i německá elektřina, může skončit i totálním výpadkem – blackoutem. Krizová opatření, která dispečeři provádějí, navíc podle správce soustav, společnosti ČEPS, stojí ročně až 100 milionů korun. A finanční kompenzace, které za to dostáváme, tyto výdaje nepokryjí.

„Před pěti lety nastala situace, kdy jsme aplikovali opatření pro zabezpečení provozu soustavy, velice zřídka, řádově jednou za měsíc. Dneska se s těmito situacemi potýkáme téměř denně,“ vysvětlil šéf dispečerského odboru Radim Chrapek.

Jako kamiony, mezi které se Češi nevejdou

Potíž je ve speciální obchodní zóně, kterou Německo a Rakousko provozují. Němci běžně prodávají obrovské množství elektřiny, kterou levně vyrobí například z větru. Jenže kapacita vedení mezi oběma zeměmi není dostatečná, takže elektřina si podle fyzikálních zákonů teče třeba přes Česko nebo Polsko. Vedení evropských zemí jsou totiž na sebe napojená.

Je to podobné, jako by přes Česko mířil z Německa do Rakouska jeden kamion za druhým a čeští řidiči by se na dálnice nemohli dostat. „Přirovnáme-li to k dopravě, když v Česku budou kvalitní dálnice a v Německu jen polní cesty, tak u nich bude jezdit pořád stejně aut, nebo dokonce méně, zatímco rozšíření naší dálnice o další pruhy bude znamenat, že k nám těch aut bude jezdit čím dál tím víc,“ vysvětlila Peterová. Výsledkem je třeba i to, že Češi nemohou prodávat tolik vlastní elektřiny, kolik by chtěli, a musí vypínat vlastní elektrárny.

Podívejte se, jak vypadá ochrana Česka před blackoutem. Navštívili jsme hlavní dispečink:
Video  Tito muži chrání Česko před blackoutem. Jak vypadá řídicí centrum?  - David Budai, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Už loni tuto obchodní zónu kritizovala třeba Agentura ACER, která zajišťuje fungování jednotného evropského trhu s elektřinou. Dala najevo, že německo-rakouská zóna je neférová, a plánovalo se její zrušení, ideálně už příští rok.

„Dohodli se bez nás!“

Jenže po pár měsících je všechno jinak. Regulátoři přenosových soustav Německa a Rakouska rozhodnutí agentury ACER jednoduše ignorovali. Nově se dohodli na tom, že od října 2018 roku sice zónu formálně omezí, ale vzájemný limit dlouhodobých kapacit energie mezi oběma zeměmi bude činit 4900 MW, což je pro ilustraci více než dvojnásobek výkonu jaderné elektrárny Temelín. V podstatě se tak téměř nic nezmění.

Dohodu na tomto limitu ale s okolními státy nekonzultovali, takže správce české elektrické sítě ČEPS zuří. Rozhodovalo se prý o nás bez nás.

„Pro českou přenosovou soustavu to nepředstavuje významnou změnu. Navíc hrozí, že deklarované dočasné řešení se změní v řešení trvalé,“ varuje Zbyněk Boldis z vedení firmy. Podle něj vydávání podobných dvoustranných rozhodnutí popírá principy užší spolupráce všech regulátorů v regionu. „Platí, že rozdělení německo-rakouské obchodní zóny je nezbytné uskutečnit co nejdříve,“ dodal.

Nespokojené je také ministerstvo průmyslu. Podle resortu sice dohoda míří správným směrem, ale není dostatečná. „Neřeší problém neplánovaných toků elektřiny, kterým, mimo jiné z důvodu současných neomezených kapacit na německo-rakouském profilu, musí Česko čelit,“ řekl mluvčí František Kotrba s tím, že stanovená hodnota neznamená horní limit pro výměny elektřiny.

Zuří Slovensko i další země

Češi ale nejsou jediní, kdo nečekaný vývoj kritizují. Přidali se i regulátoři z Maďarska, Polska, Slovenska a Rumunska. „Dohoda nezajišťuje rovné podmínky pro obchodování ve střední Evropě a neukončuje dlouhodobé rakousko-německé partnerství, které trvá na úkor ostatních států,“ uvádějí ve společném prohlášení. Teď čekají, že s nimi budou Němci i Rakušané jednat.

Ulevit české přenosové síti před náporem německé elektřiny by měl také obrovský transformátor, který už přes dva roky buduje ČEPS v rozvodně Hradec u Kadaně na Chomutovsku. Zařízení, které váží přes 600 tun, by mělo začít naplno fungovat už v polovině tohoto roku.

Podívejte se, jak se jeden díl tohoto transformátoru přivážel do Česka:

Video  Překládání transformátoru  - Jan Jedlička, Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

 Takto vypadá hlavní dispečink, foto v galerii:

agfor ( 1. června 2017 16:24 )

Omyl. Prachy neinkasuje Česko, ale dobytkové z vlády. Je na čase nakopat jim zádele.

agfor ( 1. června 2017 16:20 )

A co má být ? Chtěli jste dělakt kolonii Němčourům, tak tady to máte.

agfor ( 1. června 2017 16:17 )

Aťsi Česko postihne blackout. Otroci skopčáků přece proud nepotřebují.

amgal ( 1. června 2017 12:02 )

a na co máme ministra průmyslu? asi na ho.... jen si zvyšují platy a nic nedělají pro naši republiku.

XLADI ( 1. června 2017 11:59 )

Tak doufám že jim to ty transformátory stopnou a místo nás zhasne německo . Jo tahaj si tam Afriku a blízký východ, kdyby nasypali čtvrtinu toho co je stojí do energetické sítě, mají po pproblému. Už aby fungovali ale polovina roku je tady, tak snad do konce měsíce budou fungovat

Zobrazit celou diskusi