Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dodávky elektřiny v San Francisku obnoveny! Blackout ochromil dopravu i obchod

Autor: ČTK - 
22. dubna 2017
08:37

Dodávky elektrického proudu v San Francisku byly po rozsáhlém pátečním výpadku plně obnoveny. Uvedla to na konci pátečního odpoledne místního času elektrárenská společnost Pacific Gas & Electric (PG&E). Jaké nepříjemnosti blackout způsobil?

Rozsáhlý výpadek, který podle elektrárenské firmy způsobilo selhání jističe a následný požár v jedné z rozvodných stanic, ochromil dopravu a obchod ve městě.

Krátce před 18. hodinou tamního času (3:00 SELČ) PG&E uvedla, že dodávky byly obnoveny všem 88 000 postiženým domácnostem a úřadům. Firma podle agentury Reuters dodala, že příčiny havárie důkladně vyšetří.

 

Výpadek postihl centrum a finanční čtvrť, ochromena byla i příměstská doprava. Nemocnice přestaly operovat, obrazovky bankomatů potemněly a v ulicích se rozvrčely mobilní generátory.

Ve strmých městských ulicích přestaly jezdit slavné lanové tramvaje, lidé v potemnělých stanicích metra si svítili mobilními telefony a chaotickou dopravu řídili „ručně“ policisté.

Obchody a úřady pustily zaměstnance domů. Ulice města byly podle tiskových agentur plné lidí, kteří šli pěšky domů. Podle některých médií byla bez proudu asi polovina města.

VIDEO: V roce 2013 zasáhl blackout také u nás. Ochromil tehdy půlku Prahy

Video  V půlce Prahy vypadl po výbuchu transformátoru proud, škody jdou do desítek milionů.  - Blesk - Pavel Schuster, David Malík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi