Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor! Nad Temelínem létá dron. Unikátní záběry přísně střežené elektrárny

Autor: hra - 
13. září 2016
15:36

Nad jedním z nejpřísněji střežených objektů v zemi létal dron s kamerou. Pořídil záběry jaderné technologie v temelínské elektrárně. Dokázal nasnímat i obrazy v chladicí věži. Jde o první takový záznam v Evropě.

Mimořádný projekt provázela přísná bezpečnostní opatření. „V žádném případě nesměl dron ohrozit technologii. Kdyby například spadl, nesměl nic rozbít. K povolení této akce bylo potřeba mnoho razítek včetně povolení Úřadu pro civilní letectví,“ popsal několikaměsíční přípravu Petr Šuleř z temelínské elektrárny.

Samotné natáčení ale provázely problémy. V chladicí věži nebyl dostatečný signál GPS a vál silný vítr. „Dvakrát se dostal dron do výšky čtyřicet metrů a výš už to nešlo. Železobetonová konstrukce věže bránila v navázání spojení se satelitem. Když jsme souřadnice nahráli mimo věž, podařilo se spojení se satelitem ve výšce 140 metrů,“ řekl mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták. Nakonec dron vzlétl až do výšky 300 metrů. Pořízené unikátní záběry použije ČEZ pro svoji potřebu.

Video  Přelet dronu nad Temelínem  - Jaderná elektrárna Temelín
Video se připravuje ...

joudajoudovy ( 14. září 2016 09:22 )

krasa nesmirna.... jen to te-ro-ri-stum ulehcit! co tomu rika drabova, ktera si jiz hleda nove teple mistecko?

panda82 ( 13. září 2016 18:25 )

No tak ho sestřlím, nemá tam co dělat, jak se to neutne hned, tak po utajení je veta

Zobrazit celou diskusi