Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Boj o sociální bydlení trvá. Mezi Marksovou a Šlechtovou se vložila žena z ODS

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    6. 2. 2017
    15:00

    Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) potvrzuje, že současný návrh zákona o sociálním bydlení je kompromisem, ve kterém přetrvávají rozpory mezi představou její a představou ANO, které v této věci zastupuje ministryně Karla Šlechtová. Expertka ODS na sociální oblast Lenka Kohoutová má opoziční pohled na věc. Obě ministryně se podle ní jen předhánějí, která bude rozdávat sociální byty.

  • 1.Marksová (ČSSD): Byty pro seniory i samoživitelky

    Michaela Marksová (ČSSD) ve Sněmovně uvedla, že úprava sociálního bydlení není jen zákon, který je plně v gesci ministerstva práce a sociálních věcí. Ale že je tu potřeba i součinnost dalších resortů. Především tedy ministerstva pro místní rozvoj (ANO), kterému velí Karla Šlechtová. Obě členky Sobotkova kabinetu se přitom nemohly dlouho dohodnout, pro koho má být sociální bydlení určeno.

     

    „Od začátku ho provázely obrovské diskuze a rozpory zejména s ministerstvem pro místní rozvoj. Nicméně teď věřím, že jsme dosáhli nějakého kompromisu. Rozpor však přetrvává. Týká se toho, na jakou sociální skupinu má být sociální bydlení zaměřeno,“ potvrdila Marksová.

     

    „My od začátku trváme na tom, že stejně jako v ostatních vyspělých evropských zemích musíme být jako stát nebo jako veřejná sféra schopni pomoci lidem, kteří jenom nemají dostatečně vysoké příjmy na komerční nájmy. To znamená, že to musíme udělat i pro seniory, mladé rodiny s dětmi, zdravotně postižené nebo třeba pro děti, které odchází z dětských domovů, pro samoživitelky, které jsou často ve velice složité situaci,“ vypočetla ministryně.

    Ministryně Karla Šlechtová a Michaela Marksová Ministryně Karla Šlechtová a Michaela Marksová | ČTK

  • 2.Soukup (ANO): Sociální bydlení podle zásluh

    Marksová upozorňuje, že podle resortu Šlechtové má být sociální bydlení pro ty úplně nejchudší, kteří již jsou bezdomovci nebo na hraně bezdomovectví. Na podporu Šlechtové se pak staví i poslanci ANO ze sociálního výboru ve Sněmovně – Radka Maxová či Zdeněk Soukup.


    Podle Soukupa je třeba do koncepce sociálního bydlení zapracovat princip zásluhovosti. „Mé úvahy se týkají zdravého jedince v produktivním věku, který raději než z práce žije ze sociálních dávek – parazituje na společenské solidaritě. U něj je nutné podmínit vyplácení státního sociálního příspěvku na bydlení ochotou přijmout zaměstnání, veřejně prospěšnou práci anebo veřejnou službu,“ upozorňuje Soukup ve svém aktuálním článku k této problematice.

     

    Marksovou nerozporuje Babišův poslanec v tom, že by sociální bydlení mělo být určené i pro samoživitelky, rodiny s dětmi či seniory. „Sociální bydlení by mělo být určeno pro všechny kategorie, nicméně měli bychom daleko přísněji posuzovat, komu se to sociální bydlení poskytne. Nárok na příspěvek na sociální bydlení by měl být především u kategorie mladých, silných lidí v produktivním věku, kteří se moc nepoptávají po zaměstnání, spojen s ochotou pracovat,“ doplnil pro Blesk.cz Soukup.

     

    Problém vidí v dobrovolnosti pro obce se na systému podílet. „Kdyby bylo podle mého, není třeba přijímat vůbec žádný zákon. Stačí vyřešit doplatek na bydlení, rozptýlení sociálního bydlení, pár věcí, které se nemusí řešit zákon. Dobrovolnost fungovat nebude a není namístě,“ dodává Soukup.

    Ministryně Karla Šlechtová a Michaela Marksová Ministryně Karla Šlechtová a Michaela Marksová | ČTK

  • 3.Bartošek (KDU-ČSL): Nelze slíbit bydlení každému

    Nad sociálním bydlením se však pozastavují i lidovci. Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) míní, že nový zákon o sociálním bydlení není „všelékem, který vyřeší bytovou krizi“.

     

    „Vážným problémem byla ambice zákona řešit bytovou krizi takříkajíc univerzálně a slíbit byty de facto každému, kdo řekne, že ho potřebuje. Už ze socialismu ale víme, že takto to nefunguje. Stát nemá a nemůže mít prostředky na to, aby dal všechno všem,“ upozorňuje Bartošek v komentáři pro Právo.

    Podle Bartoška by mladým rodinám s dětmi, seniorům či zmiňovaným samoživitelkám pomohl spíše koncept dostupného bydlení, tedy bydlení za ceny, kterou si tyto skupiny budou moci skutečně dovolit zaplatit.

     

    Šlo by o jakýsi mezistupeň mezi sociálními a komerčními byty založený na tom, že obce do tohoto systému (místo developerům) vloží pozemky a nevyužívané budovy, stát pak pomůže s lacinými úvěry.

     

    „U sociálního bydlení jde o to, že nesmí být primárně zaměřeno na ty, kteří pomoc státu pouze zneužívají. Za druhé jde o onen rozumný rozsah – tedy ne o masovou výstavbu státních bytů, ale pouze o řešení sociálních případů,“ dodává Bartošek.

    Ministryně Karla Šlechtová a Michaela Marksová s prezidentem Zemanem a ministrem Mládkem Ministryně Karla Šlechtová a Michaela Marksová s prezidentem Zemanem a ministrem Mládkem | ČTK

  • 4.Kohoutová (ODS): Předhánění v rozdávání bytů

    Expertka ODS na sociální oblast a exposlankyně Lenka Kohoutová přináší odlišný pohled na sociální bydlení. Zatímco pro lidovce je stávající návrh, který minulý týden odešel na vládu, ještě přijatelným kompromisem, Kohoutová návrh, který ministryně Marksová nyní protlačuje, nepodporuje.

     

    Proč? Mj. proto, že systém sociálního bydlení není pouze o přidělování bytů. „Sociální bydlení není pouze o sociálních bytech, ale je to o určitém prostupném bydlení od noclehárny, azylového bydlení, tréninkového bydlení, krátkodobého pronájmu až k dlouhodobému, kdy se sociální služba prolíná až do běžného bydlení člověka, který má nějakou životní, sociální krizi. Proto se velmi těžko bude paní ministryni specifikovat skupina obyvatel,“ řekla Blesk.cz Kohoutová.

    I podle ní má být sociální bydlení podmíněné prací toho, kdo jej dostane. „Paní ministryně nemá zákon domyšlený. Celý je o rozdělování bytů a není to o službě jako takové. Nemá spočítáno, kolik by nás stála služba v rámci sociální služby, jestli se rozšíří azylové bydlení a noclehárny, a nebo ne. Nemá zpracovanou náročnost sociálních pracovníků či to, co udělá s ubytovnami. Bude muset dojít k tomu, co my říkáme dlouhodobě: Že bude muset tvrdě regulovat nájemné za jedno lůžko na ubytovně,“ uvádí Kohoutová.

     

    Podle ní na to jdou špatně jak Marksová, tak Šlechtová. I když se obě ministryně neshodnou, kolika lidem má být sociální bydlení určeno, dle Kohoutové se hlavně  „předhánějí v tom, kdo bude byty rozdávat“. „Což je úplně liché. Navíc není možné přijít a jen tak požadovat po státu byt, bez čehokoli, že se budu snažit, že ukážu, že se svým životem chci něco dělat, a vyfasuju bydlení,“ dodává Kohoutová pro Blesk.cz. 

lepabrena ( 6. února 2017 20:15 )

Zásluhovost při opatření střechy nad hlavou mě připomíná dobu před rokem 1989, kdy mé kolegyni, která ochrnula, doktor nepřidělil lázně,kde jí mohli mobilizovat, protože se podle něj dostatečně nezasloužila o výstavbu socialismu a doktoři se ptali starších pacientů, zda-li jsou v důchodu. Pokud ano, nedostali ani antibiotika. Domnívám se, že poslanci jsou proti zákonu o sociálním bydlení proto, že sami kšeftují s lidskou chudobou . Kdo bude obývat příšerné ubytovny a dávat na to nehorázné sumy, pokud zde budou funkční důstojné ubytovny a sociální byty? Jinak v současnosti je praxe v Praze taková, že bílí, sociálně slabí, občané zde spí pod mosty, ve stanech, jeskyňkách a podchodech a Romové obývají luxusní byty 1. kategorie, které mají vchod na fotobuňku. Byty jsou soukromých majitelů a stát toto Romům platí. A Evropská unie přitom posílá do ČR finanční prostředky na sociální bydlení!

mazd ( 6. února 2017 17:43 )

Už neexistují v obcích pořadníky na byt? My jsme čekali 8 let. Tito lidé např.z ubytoven je dostanou přednostně?

sharp ( 6. února 2017 16:35 )

Kohoutová je jedna z těch m*ch, která v lidech s nízkými příjmy vidí jen parazity. Pokud přímo s těmito lidmi není v kontaktu, nezná poměry těchto lidí,pak nemá právo o nich mluvit, natož rozhodovat. Kdyby bylo podle ní a těch přiblblých lidovců, místa pod mosty, parky ve městech a podobně by byly obsazeny bezdomovci. Co potom ? Dala by je střílet, aby se na ně nemusela dívat ? Jestli chce mermomoci rozdávat práci zadarmo, ať ji nabídne kriminálníkům, kteří si mají odpracovat soudem nařízené veřejně prospěšné práce. Zadarmo ať pracují kriminálníci !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa