Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Ne,“ řeklo 50 demokratů účasti na Trumpově inauguraci. Nixon na tom byl hůře

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
18. ledna 2017
21:35

Více než pět desítek demokratických kongresmanů a senátorů se nezúčastní páteční inaugurace nového prezidenta Donalda Trumpa. Velká část z nich se pro bojkot rozhodla po Trumpově ostrém vyjádření na adresu černošského zákonodárce Johna Lewise považovaného za autoritu hnutí za lidská práva.

Lewis se vůči Trumpovi vymezil v pátek, když televizi NBC vysvětloval, proč nehodlá přijít na inauguraci. Trump podle něho není „zákonnou hlavou státu“, neboť mu ke zvolení dopomohli hackerskými útoky Rusové.

Trump zareagoval podrážděnými slovy, že by Lewis měl „věnovat víc času správě svého volebního okresu, který je v příšerném stavu, rozpadá se a je zamořen zločinem, než aby si lživě stěžoval na volební výsledky“.

Kongresman John Lewis Kongresman John Lewis | ČTK, EPA, REUTERS

„Když urazíte kongresmana Johna Lewise, urazíte celou Ameriku,“ prohlásila v pondělí například Yvette Clarková, kongresmanka za stát New York. Podobně jako ona se za někdejšího aktivistu bojujícího za práva černošské menšiny, který byl těžce zraněn před 50 lety na protestním pochodu v Alabamě, postavili i další demokratičtí zákonodárci.

Přestřelka mezi Trumpem a Lewisem se přenesla i do tohoto týdne. V úterý nastupující prezident na Twitteru rázně vyvrátil kongresmanovo tvrzení, že se nezúčastní první inaugurace od jeho zvolení do Kongresu v roce 1987. „CHYBNÉ (nebo lživé)!,“ napsal Trump a dodal, že Lewis už chyběl na ceremonii George Bushe mladšího v roce 2001. To nakonec kongresmanova kancelář potvrdila.

Velký bojkot proběhl už v roce 1973

Nebude to poprvé, kdy se velká část opoziční strany nezúčastní prezidentské inaugurace. Krom zmíněného roku 2001, kdy se Lewis a několik dalších kongresmanů nezúčastnili slavnostní ceremonie Bushe mladšího, existují i další precedenty. Podle arizonské stanice 12News v roce 1973 bojkotovalo 80 zákonodárců inauguraci rovněž republikánského vítěze Richarda Nixona. Mimo to se hned tři američtí prezidenti – John Adams, John Quincy Adams a Andrew Johnson – nedostavili na slavnostní přísahu svého následovníka.

To však letos nehrozí, neboť Barack Obama svoji účast na akci už přislíbil. Krom dosluhujícího prezidenta budou ceremonii přímo na místě sledovat také Trumpova neúspěšná volební soupeřka Hillary Clintonová s manželem a někdejším prezidentem Billem Clintonem či exprezidenti Jimmy Carter a George Bush mladší.

Celkově organizátoři očekávají, že v centru americké metropole bude chtít předání moci sledovat na 900 tisíc lidí. Chystají se ale i demonstrace Trumpových odpůrců. Například levicová skupina Disrupt J20, která bude mít v pátek základnu na McPhersonově náměstí nedaleko Bílého domu, ohlásila, že chce ceremonii zablokovat masovou účastí u kontrolních stanovišť.

Washington se připravuje na Trumpovu inauguraci. Washington se připravuje na Trumpovu inauguraci. | ČTK, EPA, REUTERS

Během inaugurace bude na pořádek v ulicích a na ochranu nového prezidenta dohlížet okolo 28 tisíc příslušníků bezpečnostních sborů. Pro město bude ceremonie znamenat řadu dopravních omezení, uzavřeny totiž budou některé stanice metra a vjezd aut do centra nebude možný.

hejhej ( 19. ledna 2017 17:20 )

Všude jsou "demokrati", kteří bojkotují, když není podle nich. Chovají se jako tříleté, trucovité děti. Taky jsme takové debilní chování zaznamenali při oslavě Státního svátku. A někteří z těch pitomců chtějí dokonce kandidovat na prezidenta a přitom se neumějí slušně chovat.

mirkli ( 18. ledna 2017 21:54 )

Poslední dobou demokrati = aktivisti = teroristi, pokud není podle jejich!

Zobrazit celou diskusi