Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Při Trumpově inauguraci chtějí lidé protestovat. Zatím nemají povolení

Autor: ČTK - 
6. ledna 2017
06:51

Odpůrci budoucího prezidenta Spojených států Donalda Trumpa pohrozili žalobou americké vládní agentuře spravující většinu veřejného prostranství ve Washingtonu za to, že podle nich záměrně nevydává povolení k demonstracím proti inauguraci nové republikánské hlavy státu.

V pátek 20. ledna, kdy Trump složí prezidentský slib, se ve Washingtonu očekává až 900 000 lidí. Někteří z nich se chystají v metropoli USA kvůli výsledku voleb demonstrovat. Povolení dosud ale dostaly jen tři z 30 skupin, které chtějí demonstrovat, případně nástup nové hlavy státu oslavovat nezávisle na Trumpově Prezidentském inauguračním výboru.

Nezisková organizace Partnership for Civil Justice Fund proto ve čtvrtek pohrozila Správě národních parků (NPS) žalobou, pokud do dneška nevydá dalším zbývajícím skupinám povolení. NPS spravuje nejen národní parky, ale také národní památníky či historické památky včetně parku National Mall v centru Washingtonu a míst, kudy od Kongresu povede oslavný průvod k Bílému domu.

Krátce po hrozbě žalobou NPS oznámila, že inaugurační výbor se zřekl pro 21. ledna záboru Elipsy, což je park sousedící s Bílým domem. Mluvčí NPS Mike Litterst k tomu uvedl, že v následujících dnech budou vydána další povolení.

Souhlas uspořádat akce u trasy průvodu obdržely dosud tři skupiny, pouze jedno, a to protiválečné hnutí ANSWER Coalition, ale dostalo povolení na den inaugurace, tedy na 20. ledna. Hnutí na svém webu svolává do Washingtonu masivní demonstraci proti válkám, militarismu, rasismu či proti tomu, aby se z přistěhovalectví dělal obětní beránek.

Vše o prezidentských volbách v USA čtěte ZDE

Bocian ( 6. ledna 2017 14:50 )

Robert Kennedy byl vážně postřelen třemi ranami z revolveru během oslav svého vítězství v kalifornských primárkách; i přes veškerou lékařskou péči následkům svých zranění dne 6. června podlehl. Za vraha označili sice nějakého palestince, který sedí dosud v base ale druhým střelcem byl prý agent CIA. Snad bude mít Trump větší kliku než měl Kennedy.

bittvera ( 6. ledna 2017 10:21 )

Obama a Clintonová to nemohou nějak rozdýchat. Chtělo by to červené karty.

Deneček ( 6. ledna 2017 10:11 )

Obama a Clintonová bude rozdávat červené karty.

jarda304 ( 6. ledna 2017 09:18 )

stejné metody, stejná parta , stejný šéf. Budou mít i červené karty ? Jen jsem zvědav, zda budou mít kuráž vyvěsit nad Bílým domem červené trenýrky..

Zobrazit celou diskusi