Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Papaláši se bojí Trumpa a brexitu. Čínský prezident v Davosu hájil globalizaci

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
17. ledna 2017
20:08

Ve švýcarském luxusním letovisku Davos začalo každoroční setkání elit politického a ekonomického světa v rámci Světového ekonomického fóra (WEF). V úterý se pozornost upírala především na dopolední vystoupení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten je první čínskou hlavou státu na těchto setkáních.

Čínský prezident během svého projevu vyzval k rozvoji volného obchodu a k odmítání protekcionismu. Rovněž uvedl, že globální obchodní válka nemůže mít žádného vítěze. Dodal, že ze světových problémů nemá smysl vinit globalizaci.

Si Ťin-pching je prvním čínským prezidentem, který se setkání globálních finančních a politických lídrů ve švýcarském Davosu účastní. Předpokládá se, že ekonomickému fóru bude dominovat diskuse o rostoucím odporu veřejnosti vůči globalizaci, který přispěl k loňskému zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Čínský prezident Si Ťin-pching na Světovém ekonomickém fóru Čínský prezident Si Ťin-pching na Světovém ekonomickém fóru | ČTK, EPA, REUTERS

Je pravda, že ekonomická globalizace vytvořila nové problémy, to však není důvod, abychom ji odepsali. Spíše bychom se měli přizpůsobit a ekonomickou globalizaci usměrňovat, tlumit její negativní dopady a zajistit, aby přinášela prospěch všem zemím,“ řekl čínský prezident.

WEF konstatuje, že svět se od loňského setkání dramaticky změnil, a poukazuje na Trumpovo volební vítězství v USA a hlasování Britů o odchodu z Evropské unie. Podle WEF obojí ukazuje „hlubokou deziluzi veřejnosti z globalizace“.

Začíná Světové ekonomické fórum v Davosu. Začíná Světové ekonomické fórum v Davosu. | Profimedia

Podobně to vidí také Stefan Stern z britského think tanku High Pay Centre. V rozhovoru pro britský deník Daily Mail kritizoval „očividný paradox, že jedni z nejbohatších lidí na světě si na luxusním sjezdu dělají pár dní starosti o chudé“. K tomu ještě dodal: „Jestli jsou výkonní ředitelé v Davosu znepokojení Trumpem a brexitem, pak by se měli sami sebe zeptat, proč se tolik voličů rozhodlo odvrátit od vládnoucích elit. Možná to má něco společného s obřím rozdílem ve finančních příjmech.“

Reportéři z Daily Mailu přišli v této souvislosti ještě na jednu zajímavou skutečnost. Mezi 3 000 hosty summitu v Davosu je také 12 šéfů společností sídlících ve Velké Británii, které mají nejvyšší tržní kapitalizaci. Tito manažeři si za jediný rok dohromady vydělali přes 145 milionů liber (téměř 4,5 miliardy korun). Deník si tak klade ironickou otázku, proč si tito ředitelé nesníží platy, když odletěli do Davosu, aby tam bojovali s chudobou? Stále se zvětšující majetková nerovnost ve světě je totiž jedním z hlavních témat summitu.

Světové ekonomické fórum v Davosu Světové ekonomické fórum v Davosu | ČTK, EPA, REUTERS

Každoroční fórum, které začalo v úterý a bude probíhat do pátku 20. ledna, provází mimořádná bezpečnostní opatření. Ta vyjdou na devět milionů švýcarských franků (téměř 227 milionů korun). Je to o milion více než před dvěma lety, kdy se úřady neobávaly tolika rizik.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi