Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Agresivní vítače Chovanec jen tak nesetřese: Poslankyně chce vysvětlení zásahu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. března 2016
16:42

Během návštěvy čínského prezidenta došlo v ulicích Prahy k několika vyhroceným momentům – hlavně mezi čínskými „vítači“ Si Ťin-pchinga a českými odpůrci čínského režimu. Zatímco vláda se na středečním jednání shodla, že policie opatření zvládla, místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová si tím zdaleka tak jistá není. Upozorňuje na podezření, že policisté podcenili zákrok proti čínským agresorům.

Již v pondělí při chystaném přejezdu Si Ťin-pchinga z letiště došlo na střety na Evropské třídě, při kterých údajně mělo dojít k napadení českých občanů – dokonce koledníků, kteří šli na Velikonoční pondělí zrovna na pomlázku. „Jednoznačně došlo k napadení občanů České republiky ze strany Číňanů. Z videa je jasně vidět také agresivita, se kterou několik Číňanů vystartovalo na kluky, kteří šli na koledu (s pomlázkami v ruce) a chtěli projít po chodníku,“ uvedl na Facebooku svědek Petr Suda. 

„Následně jednomu klukovi, který pouze točil situaci na kameru a který měl přes ramena tibetskou vlajku, někdo z Číňanů vlajku strhl a ten kluk se vrhl k Číňanům, aby mu ji vrátili. V ten moment se na něj sesypalo několik Číňanů a začali jej mlátit, a to i tyčemi od vlajek. Jak celou situaci vyhodnotila policie? Okamžitě odvedla kluka s kamerou a Číňany nechala na pokoji. Z jejich řad nezadržela nikoho,“ ohradil se svědek u komentáře k videu, které má zhlédnutí již takřka 400 tisíc. A tisíce sdílení.

Ještě k potyčce (incidentu) na Evropské (video)Došlo k ní po odvezení aktivistů s tibetskými vlajkami antony. Celou...

Zveřejnil(a) Petr Suda dne 28. březen 2016

Kalouskova místopředsedkyně se obrátí na Chovance

Právě tento incident rozlítil místopředsedkyni TOP 09 Markétu Adamovou. Chystá se kvůli ní interpelovat ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). „Chci se na něho obrátit v souvislosti s incidenty, které se odehrály v pondělí při příjezdu pana prezidenta Čínské lidové republiky na Evropské,“ potvrdila Blesk.cz Adamová. 

Videa z incidentu ji zděsila. „Je z nich patrné, že vlastně ti čínští vítající, ty vítající osoby tam byly agresivní nejenom vůči jednomu fotografovi, který fotografoval celou událost a měl u sebe pověšenou tibetskou vlajku, kterou se mu oni nejenom snažili zcizit, což se jim povedlo, ale i ho pak následně zbili. V takovém momentě by měla policie zasáhnout ne vůči oběti, jak se stalo, ale především vůči agresorům, což se evidentně nestalo,“ tvrdí Adamová.

Podle Adamové policie v tomto momentě selhala a ministr vnitra by měl jakožto zodpovědná osoba dát situaci prošetřit, případně pak vyvodit odpovědnost. „Především se jedná o to, že agresor zůstává nepotrestán, dokonce není ani nějakým způsobem vyšetřován, kdežto oběť byla vyšetřována, byla odvedena na policejní stanici, byla tam na výslechu a byla s ní provedena nějaká další činnost, i když byl puštěn. Agresor zůstal naprosto nepotrestán, což si myslím, že je naprosto nemístné a je podezření, že policie velmi selhala,“ pokračuje Adamová.

Stranický šéf Kalousek jí na Twitteru v reakci na chystanou interpelaci na ministra Chovance odpověděl: „Odpověď je předvídatelná: Mlácená oběť hlasitě křičela, čímž se dopustila výtržnictví. Ale nevzdáme to. Dík, Markéto.“

Místopředsedkyně TOP 09 není jediná, kdo upozornil na nedostatky. Nesouhlas se ozval i z řad vlády. „Nedomnívám se, že u nás panuje policejní zvůle. Pokud došlo k nějakým excesům ze strany policie, ty budou vyšetřeny – to dnes na můj podnět na zasedání vlády přislíbil ministr vnitra. Je třeba nemít strach a umět svůj názor projevit,“ uvedl na webu lidovců ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Stropnický: Policie nelehký úkol zvládla

Vláda se přitom na středečním jednání shodla, že bezpečnostní opatření během návštěvy čínského prezidenta zvládla policie dobře. „Byla o tom vedena na vládě debata, shodli jsme se na tom, že policie ten nelehký úkol zvládla,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Samozřejmě vždycky může dojít k nějakým dílčím sporným momentům, ale v tom celku a s tím určitým potenciálem rizika, který to mělo, to dopadlo dobře,“ dodal.

Dalším „sporným momentem“ probíraným na sociálních sítích je i policejní „návštěva“ v kanceláři naproti pražskému Hiltonu.

Trochu uceleně, pracuju v budově sousedící s hotelem Hilton. Ten Hilton, ve kterém se usídlila čínská delagace. Celý den...

Zveřejnil(a) Honza Krupička dne 29. březen 2016

Jednotlivé incidenty nejen na Evropské, ale třeba i v Chotkových sadech se nyní chystá prošetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Viděla bych tam jednoznačně zdokumentovaná selhání, protože ta videa jsou k dispozici. Nevím, jestli byla schopna vláda takto rychle učinit takový závěr, a myslím si, že by to chtělo hlubší zkoumání. Věc jako taková je nejenom možnou ostudou, ale řekněme i selháním, které by se do budoucna nemělo opakovat a měli bychom se mu vyvarovat. Já si říkám, jestli by vůči jakémukoli jinému agresorovi bylo postupováno takto benevolentně,“ zareagovala pro Blesk.cz na vládní pochvalu pro policii Adamová, podle které by se zkrátka mělo postupovat vůči všem stejně.

petrsvetr1 ( 31. března 2016 09:56 )

nemusíš tu všem dokazovat, že jsi hloupá lopata...

sendrasak ( 31. března 2016 08:05 )

Hezká, chytrá ženská, tu musí místní lůza zákonitě nenávidět.

dzambulka007 ( 31. března 2016 04:58 )

Ty debile, tohle je jinými slovy známé rčení, kam vítr, tam plášt'. A netýká se Zemana, ale HavloTibetoidiotů.

bhjpl ( 31. března 2016 04:32 )

Pane Hynku, zrovna když jste byl kontrolovat stráže, přišel nový rozkaz. HYNEK: Výborně, Čti. SMYL: Celá naše země prožívá dnes vzrušené chvíle. Není divu. Slavíme v tento den svátek významného světce - svatého Víta. Také v našem blanickém vojsku je jistě řada Vítů. Nezapomeňme jim poblahopřát. Ovšem tak, aby nebyla narušena spánková pohotovost. Představuji si to tak: příslušného Víta šetrně probudíme, poblahopřejeme mu a poté ho opět uložíme k spánku. Provede přednosta kanceláře. Pozor! Množí se dotazy, co v případech, kdy je v jednom oddíle více Vítů. Mají si všichni probuzení Vítové blahopřát také navzájem? Mohou. V takovém případě je však třeba dohlédnout, aby mladší Vít blahopřál staršímu Vítu jako první, a ne naopak, jako se to stalo loni. Zároveň vás chci důrazně upozornit, abyste neucpávali větrací šachty pytli se senem. Váš Václav. Tak já to třikrát opíšu a originál založím, ne? Jako vždycky. HYNEK: Ano, ano. Moudrý rozkaz. Sám jsem neměl v těch gratulacích jasno. VEVERKA: Rozkaz! Tomu oni říkají rozkaz. Víte, jak vypadá rozkaz? (Začne velet.) Druhá jízdní na můj povel, do sedel, na cizáky, útokem, hr… ! HYNEK (zacpe mu pusu): Neřvi, prosím tě! Zbláznil ses? Uslyší to vojsko, a bude zmatek. VEVERKA: To je vrchní velitel! Hora se chvěje v základech, národ venku možná krvácí, a on nám sdělí, že si Vítové můžou gratulovat. HYNEK: Podívej, Veverko, ten rozkaz se pravda přímo nevyslovuje k tomu, co se venku děje, ale jsou tam cenné myšlenky. Vezmi si například, že díky tomu rozkazu víme, kolikátého je. Kolikátého, Smyle? SMYL:15. června 1848. (Dopíše poslední řádku a podá tři listy Hynkovi.) HYNEK: No vidíš. (Otevře po řadě poklopy, listy zmuchlá a do každého otvoru jeden hodí.) Mrknu se dolů, jestli to vůbec čtou, jestli zase nechrápou. (Odejde.) SMYL: Veverko… (Dlouze se na něj zadívá.) Já tě mám rád. VEVERKA: Ale, pane Smyl, víte, že je to tady zakázaný. SMYL: Ale ne. Já tě mám rád jako chlap chlapa. VEVERKA: No právě… SMYL: Podívej, o Hynkovi

kukuku ( 31. března 2016 04:16 )

Vzdálenost ČR od Tibetu a palčivost tohoto problému pro nás inteligentně přirovnal Klaus junior k angažmá bolivijské vlády do řešení problému, jestli Kladsko má nadále patřit k Polsku nebo by mělo zpět připojeno k Náchodsku. Ale blbů, kteří nemají nic chytřejšího na práci a schopných vyrazit kvůli této ptákovině do ulic nebo omatlávat okenní tabulky lepidlem, se u nás najde dost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa