Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vítače v Praze organizovala čínská ambasáda. Učila je pokřiky a rozdávala trička

Autor: zst, val - 
29. března 2016
05:00

První den návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze doprovázely zástupy jeho podporovatelů. Ty lemovaly trasy prezidentské kolony, případně postávaly před hotelem, kde hlava státu přebývá. Kde se tito lidé vzali? Jedná se většinou o Číňany žijící v Česku, které na tuto akci instruovala čínská ambasáda. Ta jim rozdala kromě pokynů i mávátka a trička.

Stovky lidí v čínských barvách a s čínskými vlajkami postávaly kolem silnic, po kterých jela prezidentská kolona. Na „svého“ prezidenta čekaly i u hotelu Hilton, kde se hlava státu údajně ubytovala, nebo u zámku v Lánech, kde ji přijal prezident Miloš Zeman.

Podporovatelé čínského prezidenta v Praze Podporovatelé čínského prezidenta v Praze | Blesk - Mária Rušinová

„V Číně je to běžné,“ uvedl pro Blesk.cz Guan Kejiang, novinář z berlínské pobočky čínského deníku Peoples Daily, který v Praze sleduje návštěvu čínského prezidenta. „Ne všichni se tu zdrží celé tři dny, ale někteří plánují zůstat blízko hotelu, kde Si Ťin-pching bydlí,“ dodal s tím, že v rozlehlé Číně by tito lidé neměli šanci svého prezidenta naživo vidět.

Fanoušci postávali v ulicích vyzbrojení mávátky či bubny. Podle informací Hospodářských novin (HN) je takto vybavila čínská ambasáda. Už v pátek se prý v budově velvyslanectví sešli zástupci spolků Číňanů žijících v Česku, například spolek provozovatelů čínských restaurací nebo čínský literární spolek. „Náplní semináře byl nácvik pokřiků podpory. Například – Vítáme předsedu Si, Ať žije Čína a podobně,“ uvedl pro HN jeden z účastníků, který si nepřál být jmenován. Lidé se podle něj připravovali i na možné střety s odpůrci čínské hlavy státu. „Doporučení ve zkratce zněla: překřičet, nenechat se vyprovokovat, ale kdyby na to přišlo, nebrat si servítky,“ dodal účastník.

Takto vítali příznivci prezidentskou kolonu na Hlávkově mostě:

Video Prezidentská kolona přijíždí po Hlávkově mostě k hotelu Hilton, kde je čínská hlava státu ubytovaná. - Jan Jakubec
Video se připravuje ...

K potyčkám skutečně došlo. Opačné tábory se do sebe pustily zejména u Evropské třídy, kde odpůrci čínského prezidenta postavili billboard s českým exprezidentem Václavem Havlem a tibetským vůdcem dalajlamou. Co se dělo, je dobře patrné na videu:

Ještě k potyčce (incidentu) na Evropské (video)Došlo k ní po odvezení aktivistů s tibetskými vlajkami antony. Celou...

Zveřejnil(a) Petr Suda dne 28. březen 2016

Podporovatelé čínského prezidenta se po městě pohybovali dojednanými autobusy. Pracovnice společnosti, která autobusy pronajímá, pro Blesk.cz potvrdila, že si u ní „čínská delegace“ minimálně na pondělí a úterý pronajala šest autobusů. Ty pak „vítače“ převážely na místa, kde se host z Číny pohyboval. 

Z gripenů byli nadšeni

Vítání odměnila ambasáda podle HN třemi dny jídla zdarma. Lidé od ní dostali k dispozici kromě mávátek také speciální červená trička, která nechali organizátoři přivézt z Číny, ale většině účastníků byla příliš malá. „Tak nám řekli, že ať si to na sebe vezmou děti a ostatní ať si to tričko uvážou kolem krku jako šátek. Že to prý bude i jako poznávací znamení,“ uvedl pro HN jeden z nich. Celkem jich prý mělo dorazit kolem 600.

„Říkali mi, že protože bydlí v České republice, daleko od domova, cítí se občas trochu izolováni. A jsou proto velmi nadšení, že mohou potkat nejvyššího představitele své domovské země,“ vysvětlil dále pro Blesk.cz čínský novinář Kejiang. S některými vítači se prý během pondělních akcí setkal. „Většina byla z České republiky, ale dorazili také lidé z Rakouska nebo Slovenska. Všichni byli velmi nadšení,“ řekl.

Podporovatelé čínského prezidenta se snažili vytrhnout muži tibetskou vlajku z ruky. Podporovatelé čínského prezidenta se snažili vytrhnout muži tibetskou vlajku z ruky. | Blesk - Mária Rušinová

Ne všichni podle něj byli organizovaní ambasádou, ale někteří asi ano. Jinak by prý neměli šanci zjistit detaily programu prezidenta. Nemyslí si však, že by za svou účast byli placení.

Čtěte více: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Co se týče manévrů v Praze, byla prý čínská výprava nadšená, že prezidentův letoun při přistání doprovodila dvojice gripenů. „Je vidět, že Česko prokazuje našemu prezidentovi úctu,“ řekl a pozastavil se i nad faktem, že po Praze jely kvůli bezpečnostním opatřením dvě prezidentské kolony. „Viděl jsem toto opatření, když jsem byl v Nizozemsku a přijel americký prezident Obama. Číňané začínají být ostražití a dělají to samé,“ komentoval tento manévr ke zmatení případných útočníků.

Prohlédněte si, jak vypadal první den návštěvy čínského prezidenta v Praze:

tgbg ( 29. března 2016 18:44 )

Komunistické šikmooké zrůdy v plné kráse.

ohrazenice ( 29. března 2016 12:38 )

To je téměř všude.

ohrazenice ( 29. března 2016 12:36 )

Já si pamatuji když do Prahy přijel na návštěvu nejvyšší představitel SSSR soudruh Brežněv. Sdělovací prostředky nesměli o jiném psát a vysílat, pionýři, svazáci, Lidové milice a další byli v Praze a vítaly Brežněva. Někteří soudruzi z ČSSD, ODS, TOP 09, ČSL - KDU pamatují, jak skandovali na věčné časy se SSSR a nikdy jinak. Abych nezapomněl na novináře ti se mohli přetrhnout aby napsali oslavný článek. Jistě si také pamatují novináři z Rudého Práva, Mladé Fronty, Lidových Novin a další kteří dnes píší na věčné časy se USA a EU.

borka30 ( 29. března 2016 12:07 )

Vůbec mně to nevadí. Je to v pořádku a myslím, že toto dělají i jiné ambasády u návštěv z jejich zemi v Česku.

zednik ( 29. března 2016 10:26 )

 Mě přijde celkem logické, že komunita Číňanů zde žijících ,jde uvítat svého prezidenta. A že mají připravená hesla, je taky logické, aspoň působí homogenně a kultivovaně. Nebo snad lezli jak opičáci po stožárech a sundávali tibetské vlajky? Ne, igniorovali to. Asi vědí jak se chovat k návštěvě. Zatímco Češi se jen rvou a hádají. Vypadá to asi i tak u nich doma - před očekávanou návštěvou se doma rafnou a když návštěva zazvoní každý z nich se na ní vrhne a řve na ni tu svoji pravdu.Host pak asi rychle odchází...Jsme prostě takový milý, pohostinný národ, věčně nasranej ubožáků...

Zobrazit celou diskusi