Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mayová si přeje „tvrdý brexit“. Británie se kompletně odtrhne od EU

Autor: ČTK, Mii - 
17. ledna 2017
14:10

Británie upřednostní úplné oddělení země od Evropské unie, tzv. tvrdý brexit. Nepřeje si ani částečně setrvat. V úterý to zdůraznila britská premiérka Theresa Mayová v projevu věnovanému dalšímu postupu, který povede k vystoupení země z Unie. Mayová nicméně ujistila, že rozpad EU si nepřeje. 

Mayová také prohlásila, že chce silnou Británii, která bude mít globální rozměr a která bude s EU úzce spolupracovat. Brexit bude podle ní nejistou cestou, která však přinese lepší budoucnost.

Británie touží po zcela novém partnerství, které bude respektovat odlišnost ostrovní země a její nové aspirace. Hodlá odstoupit od Soudního dvora EU, od jednotného trhu a od dalších unijních struktur. Mimo jiné chce kontrolovat počet lidí přicházejících z unijních zemí, řekla Mayová. Bez upřesnění podmínek také uvedla, že si přeje novou celní dohodu s Unií.

Konzervativní premiérka připustila, že brexit je pro Británii nejistou cestou. Věří však, že zemi čeká lepší budoucnost a postavení ve světě. Vyzvala přitom k jednotě Brity, kteří v loňském červnovém referendu hlasovali pro brexit poměrem 52 ku 48 procentům hlasů. Brexit je podle Mayové příležitost mít silnou, otevřenější, tolerantnější a bezpečnou „globální Británii“.

VŠE O BREXITU NAJDETE ZDE >>

kurna1 ( 17. ledna 2017 14:54 )

Britanie to dělá dobře. Nenechá si od nikoho camrat do zbraní do zakřivení banánů atd.

TrojanSlovakia ( 17. ledna 2017 14:53 )

EÚ je mŕtvy projekt. Naša generácia sa pripojí k Ruskej federácií. Kebab úniu nech si budujú kaviarnici u Saudov.

Zobrazit celou diskusi