Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Pařížský polibek je kombinace dekadentní krásy umělecké Paříže a nesmrtelného milostného příběhu

Recenze: Pařížský polibek je kombinace dekadentní krásy umělecké Paříže a nesmrtelného milostného příběhu
Recenze: Pařížský polibek je kombinace dekadentní krásy umělecké Paříže a nesmrtelného milostného příběhu  (Autor: Nakladatelství Metafora)
Autor: aba - 
18. ledna 2017
10:49

Pařížský polibek je historický román, který vypráví o opojné, bláznivé, silné, ale i sebezničující a bolestné vášnivé milostné aféře mezi největším sochařem své doby – Augustem Rodinem a jeho žačkou, múzou a milenkou Camille Claudelovou.

Knížka vás zavede do dvou časových rovin. Do Paříže uprostřed její největší slávy, do města, které bylo plné těch nejlepších umělců a těch nejdekadentnějších nápadů na konci devatenáctého století, a na francouzský venkov, do doby mezi první a druhou světovou válku.

Zvláště v části před koncem století, během vyprávění z tzv. la belle epoque na vás dýchne opravdová atmosféra Paříže a umění uprostřed které se začne odvíjet milostný příběh, o kterém se dnes píše v knihách zasvěcených dějinám umění. Poměr mezi velkým Augustem Rodinem a jeho žačkou, neméně talentovanou Camille Claudeovou, který byl jeden z těch vztahů, které jsou už počátku, i přes velkou vášeň, odsouzeny k záhubě.

Kniha je velice čtivá, seznamuje čtenáře pomalu a lehce s poměry v tehdejší době, se zvyklostmi i s uměleckým přesahem. Roušku příběhu poodkrývá pomalu, tak, aby se čtenář nejprve zamiloval do všech postav a až pak to milostného příběhu samotného.

Pro všechny fanoušky té epochy, umění samotného, nebo prostě jen milostných příběhů je tahle kniha právě to, co je určitě potěší a na malou chvíli, alespoň v jejich myslích, přenese do zapadajícího podzimního slunce, na schody, jež vedou do jednoho z tisíců ateliérů a ke sklence vína na nábřeží Seiny.


Maggie Ritchieová

Pařížský polibek

nakladatelství Metafora, 2016

289 stran

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi