Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Oceňte Bradyho, vyzývají politici. Hamáček: Když ne Hrad, uzná ho Sněmovna

Autor: bru/ČTK - 
24. října 2016
12:32

Nejlepším a nejelegantnějším řešením situace kolem ocenění Jiřího Bradyho by bylo, kdyby prezident Miloš Zeman státní vyznamenání Bradymu udělil, soudí předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Za předčasnou pokládá iniciativu Miroslavy Němcové (ODS), podle níž by dolní komora měla uctít Bradyho na slavnostním zasedání.

Chtěl bych podpořit pana předsedu vlády, který vyzval pana prezidenta, aby situaci vyřešil tím, že udělí panu Bradymu státní vyznamenání. Do té doby, si myslím, není třeba činit nějaké další kroky,“ řekl v pondělí Hamáček.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) už v sobotu uvedl, že prezident by se měl zachovat jako státník a Bradyho, strýce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), vyznamenat. Cokoliv jiného by vedlo podle Sobotky k tomu, že z letošního 28. října bude „festival hradní malosti a také typické české rozhádanosti“.

Když Bradyho neocení Hrad, udělá to Sněmovna

Hamáček doufá, že Zeman doporučení vyslyší. „Pokud by toto doporučení nevyslyšel, pak samozřejmě jsou otevřeny všechny možnosti, včetně nějaké formy uznání ze strany Poslanecké sněmovny,“ podotkl předseda dolní komory. Sněmovna navrhla prezidentovi Bradyho, jenž přežil holokaust, v roce 1949 emigroval do Kanady a pomáhal emigrantům, na Řád T. G. Masaryka.

Herman tvrdí, že Zeman udělení vyznamenání podmínil tím, že se ministr nesetká s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Hrad to popírá. V seznamu, který dostal Sobotka ke spolupodpisu ve středu, den po schůzce Hermana s dalajlamou, Bradyho jméno nefigurovalo. Brady v neděli řekl, že mu Hrad 12. října oznámil udělení Řádu T. G. Masaryka.

Ať Hrad všechno vysvětlí, žádá šéf Sněmovny

Obdobný názor jako Sobotka a Hamáček zastává vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Situaci kolem 28. října by zklidnilo, kdyby se prezident rozhodl Řád T. G. Masaryka Jiřímu Bradymu udělit. Zaslouží si ho. Sliby se mají plnit,“ napsal dnes na Twitteru Bělobrádek.

Hamáček volá také po objasnění záležitosti kolem ocenění, zejména ze strany Hradu. „Zatím mám pocit, že nebylo všechno úplně vysvětleno,“ uvedl Hamáček. Už dříve sdělil, že pokud by se Hermanova slova potvrdila, zvažoval by, že na ceremoniál na Hrad nepůjde.

Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

zaviracispendlik ( 25. října 2016 09:04 )

kdo je brady??? za slouží si metál za pochoďák???? Prič nedostal metál můj otec, který se účastnil odboje????

aaobcanka ( 24. října 2016 18:06 )

PL,bříza,dnes: Gazdík by měl trucpodnik uspořádat v Bohnicích -------------------------------------------------------------------------- Horáček podvodník ? PL, Flekovi, 24. 10. 2016 z Blesku, Vinetou: Horáček je obyčejný komunistický bývalý TOP wexlák z Chuchle, kde dělal min. 12 let černého příjemce sázek na dostihy na své zmanipulované koníčky, měl pravidelně bez zábran o víkendech za 2.000 Kč pronajatou chuchelskou putyku START - kde se v tzv. salonku pravidelně o statisíce hrál brut karban, "plátýnko" - "gotes" , včetně našich romských invalidních důchodců, mél sám invalidní důchod na palici ! Žil do r. 1990 drze jen z vexlu ! Po 1990 si bez soutěže přilastnil Fortunu a Kocáb mu dělal "poradce" a kryl záda. Havel mu to prosadil ! Fortuna byla omyl a podvod na neználky bez "kontaktů" s Havlem. ------------------------------------------------------------------------ Nyní k PČR přijímají lidi s IQ pod 70, což je šílené ! To jsou pomalu debilové. Jeden takový je v Praze 8, u kriminalistů na Palmovce, Back/Schwarz/Negro/Noir (pozor, jsou tam dva, je to ten zakomplexovaný prcek, jenž má z posilovny namakané svaly, aby aspoň něčím, ta dutá palice, zaujala). Příjmení cizincovo snad není trestné, pakliže ano, vše odvoláváme, nic není pravda a omlouváme se IQéčku70 rovnou. Chytrý pochopí, hlupák zuří a mstí se. Kriminalisté, a nejenom s nižším IQ, jsou mstiví intrikáni a manipulátoři s fakty. To byste se divili, jak takové křivárny tzv. blbečkům jdou mnohem lépe než bystroušům se standardně vystudovanou VŠ, tj. hned po SŠ, nikoliv dálkově. Takže, sorry, ty detektivní "chytrolíne". Nechceme kvůli údajnému totálnímu imbecilovi být stíháni a navíc Božími hovádky s IQ pod 70. Jděte se na tu jeho "prudkou, logickou, analytickou, syntetickou, kompatibilní" inteligenci a myšlení podívat. Neuvěříte vlastním očím, jaké primitivy berou k PČR téměř 30 let po pádu komunismu, komančové brali vyučené, jen stupidy.

Ajenka ( 24. října 2016 17:31 )

A kdo je pan Brady?

joudajoudovy ( 24. října 2016 17:25 )

bohuzel, film mel jinou dohru... po urazce hlavy statu, sel anton sedet.

gabreta ( 24. října 2016 16:32 )

Už mi tahle komedie s metálem začíná silně připomínat film s Vlastou Buriánem "Anton Špelec ostrostřelec"!! Dajli, nebo nedajli li mi tu medajli!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa