Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přehledně kauza Brady: Jak šly události kolem vyznamenání za sebou?

  • Autor: ČTK - 
    23. 10. 2016
    21:00

    Kauza, které si všimla i mezinárodní média. Prezident Miloš Zeman měl podmínit státní vyznamenání pro Jiřího Bradyho zrušením schůzky jeho strýce Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlamou. Pojďte se podívat na podrobný přehled událostí kolem celé kauzy. 

  • 1.8. září


    Prezident Miloš Zeman žertem vyplísnil ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Kvůli Číně Prezident Miloš Zeman žertem vyplísnil ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). Kvůli Číně | Blesk / Martin Přibyl, Facebook / Miloš Zeman

    Ten den se konala recepce na slovenské ambasádě, na které podle Hermana prezident Miloš Zeman ministra osobně vyzval ke zrušení plánované říjnové schůzky s dalajlamou s tím, že jinak neudělí jeho strýci Jiřímu Bradymu státní vyznamenání. Herman to řekl České televizi v pátek 21. října. Osmaosmdesátiletý Brady prošel nacistickými koncentračními tábory a přednáší o hrůzách holokaustu.



  • 2.27. září

    Zeman přijal Hermana, během schůzky podle ministra zopakoval svoji žádost ohledně dalajlamy.

  • 3.12. října

    Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt telefonicky prý informoval Bradyho, že 28. října obdrží Řád T. G. Masaryka.

  • 4.17. října

    Tibetský duchovní vůdce dalajlama přijel do Prahy na 20. ročník mezinárodní konference Forum 2000.

  • 5.18. října

    Ministr Herman neváhal vzít dalajlamu dokonce za ruku. Dostal ovšem za to od prezidenta vyhubováno. Ministr Herman neváhal vzít dalajlamu dokonce za ruku. Dostal ovšem za to od prezidenta vyhubováno. | M. Rušinová a archiv Blesku
    Ministr Herman se setkal s dalajlamou. Setkání se zúčastnili také další zástupci lidovců. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve označil schůzku za soukromou iniciativu členů svého kabinetu. Později se s dalajlamou setkal také předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

  • 6. 19. října

    Premiér Bohuslav Sobotka obdržel z Hradu seznam vyznamenaných, který kontrasignoval. Bradyho jméno na seznamu nebylo.

  • 7.21. října

    Jiří Brady přiletěl do Prahy. Jiří Brady přiletěl do Prahy. | CNC Robert Klejch
    Brady se dozvěděl o zrušení vyznamenání. Brady to téhož dne sdělil serveru Aktuálně.cz, aniž by upřesnil, kdo ho informoval. Herman informaci o stažení strýcova jména ze seznamu potvrdil. Herman později ukázal médiím sms zprávu z 20. října, kde mu šéf hradního protokolu Forejt sděluje, že „že diskutovaný návrh na udělení/propůjčení státního vyznamenání byl pro letošní rok odložen“.

  • 8.22. října

    Setkání v Lánech, které se mimo jiné týkalo zrychlení výstavby dopravních staveb. Setkání v Lánech, které se mimo jiné týkalo zrychlení výstavby dopravních staveb. | ČTK
    Zeman místopředsedovi vlády Andreji Babišovi potvrdil, že požádal Hermana, aby zrušil schůzku s dalajlamou. Prezident popřel, že by věc spojil s oceněním Bradyho. Babiš to řekl po jednání s prezidentem v Lánech.

  • 9.23. října

    Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Radiožurnálu řekl, že Bradyho jméno nikdy nebylo na seznamu vyznamenaných. Seznam podle něj prezident podepsal po návratu z Polska (Zeman se 14.-15. října v Polsku zúčastnil summitu visegrádských zemí).

     

    Brady dorazil do Prahy, kde potvrdil svou verzi událostí. Herman dodal, že rozhovoru se Zemanem byli přítomni i další ministři.

    Vše o kauze Brady a státních vyznamenáních čtěte zde >>>

babamotorkarka ( 24. října 2016 15:05 )

Stop tunelářům TOP+ODS i nemravným restituentům KDU !PL,Flekovi,24.10.2016 Vy, politici se svými "zaháčkovanými" rektory, policisty, soudci, st.zástupci a dalšími poskoky, nikoho už váš Herman (a Kaslová, vnučka novináře Peroutky) nezajímá ! Vyhoďte p.Hermana z vlády, je jako obtížný hmyz,veš v kožichu. Většinu národa nezajímá ani trapné oceňování k 28.10., a to kohokoliv z vyvolených, neboť za Havla, Klause i Zemana byli vybíráni z velké části jejich kamarádi, ev. tací, kteří se jim hodili tzv. do krámu. Kruci písek, popadněte, vy političtí ničemové v čele s tzv. jednotkami blbosti (M.Bendou+Laudátem), vy, tzv. tlučhubové, kromě jediného pro národ něco dělajícího Babiše, ale ani Sobotkovi nelze upřít práce pro občany, vy, političtí nemakačenkové, hlavně z ODS,TOP,KDU, tzv. válející se za naše daně v PSP a někteří i v senátu a jinde, takže vemte lopaty, krumpáče, vidle a mazejte makat na stavbu dálnic, vybudujte konečně nejenom ten obchvat kolem Měcholup, Uhříněvsi, Kolovrat a Benic, tzv. padejte do zemědělství, k pásu do továren či ke sbíječce do dolů ! Jste jako urážliví malí kluci, jeden (např. levičák) vytočí druhého (např. pravičáka) a ten mu to vzápětí vrátí mega trucem (např. oslavou 28.10. na náměstí). Jste narcisté, tzv. imbecilní trotlové, jimiž pohrdá min. 80 % národa. A propos, Zeman též chybuje, je stejně ješitný samolibec jako pravičáci, vč. super narcisty, tzv. pérozloděje Klause, vtipného egoisty Kalouska, suchara Fialy, nereálné knihovnice Mirky Němcové atd. Rektoři s vysokými platy,nestydíte se jít proti chudině, jež vás živí ?

joudajoudovy ( 24. října 2016 07:57 )

navic je herman ve svazcich STB jako blokovana osoba. http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?jmeno=daniel+&prijm=herman&dnar=&mnar=& archivsvazek=&hledej=Hledat at mi nekdo vyvrati moji domnenku, ze se nepripravuje politicky puc a uchopeni moci flaterniky i havloidy, kteri pod trikem maji komunistickou kosilku.

joudajoudovy ( 24. října 2016 07:19 )

blivaci a koho to zajima? proamericka dalida do cech byla vyslana, aby to zde politicky rozvratila a za pomoci jednoho flaternickeho karieristy, ktery se umi pohybovat v jakemkoliv rezimu, dilo dokonala.... nyni je na ceskem narode, zda prijme tuto pokryteckou hru a necha se zmanipulovat. jiz z principu se nema verit veskerym pambickarum, kteri mysli pouze na sve blaho a sve poddane nuti se klanet, na kolenou couvat a platit odpustky. tato zvracenost nema nic spolecneho s bohem.

jarda304 ( 24. října 2016 06:52 )

První prikazani: V jednoho Boha věřit budeš. Jak pro věřícího pak muže byt duchovní autoritou dalajlama s jeho modlařstvim a bůžky?

dumik ( 24. října 2016 06:06 )

dočítám se, že na dalajlámův pokyn byly do války mezi Indií a Pákistánem rekrutováni do tibetského praporu chudé a opuštěné děti z budhistických sirotčinců.... dost hnus, ne?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa