Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Spolujízda, vlak nebo autobus: Čím dojíždět, abyste „nepřišli na buben“?

Autor: ula - 
25. září 2016
05:50

Vysokoškoláci už většinou zahájili semestr a řada z nich musí do univerzitního města dojíždět. I když většina dopravců vychází mladým vstříc a poskytuje slevy, studentům se do vlaků a autobusů příliš nechce a často volí spolujízdu. Víme, na kolik vás vyjdou cesty na nejvytíženějších trasách a jaké jsou výhody a nevýhody různých druhů přepravy.

Nový způsob dopravy?

Podle společnosti BlaBlaCar si stále více studentů volí k cestování spolujízdu. Líbí se jim zejména cena a rychlost, aspoň tak hovoří výzkum společnosti.

Kolik stojí frekventované cesty, pokud si zvolíte spolujízdu?

Trasa Praha–Brno – ceny cca od 90–100 Kč

Trasa Liberec–Praha – ceny cca 65–70 Kč

Trasa Praha–Plzeň – ceny cca kolem 50–60 Kč

A výhody a zároveň nevýhody spolujízdy? Pohodlí auta je samozřejmost, možná narazíte i na fajn spolucestující, ale také nemusíte. Někdy vás také nemusí řidič dopravit na místo, na které chcete, řiďte se podle toho, co uvádí na serveru. Řidič si vždy stanovuje čas odjezdu, který byste měli dodržet. A musíte počítat, že můžete, stejně jako s autobusem, uvíznout v zácpě.

Busem za stovku

Pokud si zvolíte dopravu autobusem od RegioJetu, tak cena na trase Praha–Brno vás podle webu vyjde jako studenta na 150 Kč. Podle mluvčího společnosti Aleše Ondrůje je ale nejvýhodnější pořídit si kreditovou jízdenku, která je levnější. Autobusy jezdí mezi Prahou a Brnem každých 30 minut a v určitých dnech jezdí i posilové spoje. Není to sice takové pohodlí jako v autě, ale máte např. připojení k internetu. Stejně jako u aut musíte ovšem počítat se zácpami.

Od prosince pak RegioJet slibuje zavedení vlakových spojů mezi Prahou a Brnem.

Kolik stojí další frekventované trasy autobusem?

Praha–Liberec – 75 Kč

Praha–Plzeň – 75 Kč

A co vlak?

České dráhy nabízí řadu výhod pro studenty, expresní vlaky na různých trasách jezdí jednou za hodinu, ve špičce můžete jet i vloženým spojem.

„Na trasu Praha–Brno seženete akční jízdenku pro studenty za 155 Kč,“ řekl Blesk.cz Petr Šťáhlavský z Českých drah. Pořídit byste si měli IN Kartu, se kterou máte výhody, zvláště pokud ji zkombinujete se studentským průkazem. 

A výhody vlaků? Můžete se volně pohybovat po vlaku, žádné zácpy se vás netýkají. Nevýhodou mohou být ale výluky na trati a také přeplněné vlaky, kdy si nebudete mít kam sednout. To ale může vyřešit místenka.

Kolik stojí další frekventované trasy vlakem?

Liberec–Praha – 95 Kč – nejlevnější varianta akční jízdenky

Plzeň–Praha – 109 Kč – nejlevnější varianta akční jízdenky

 

Tami ( 13. října 2016 11:06 )

 Je třeba dodat že jízda autobusem z Práh do Liberce stojí 90 až 100 kč autobusem a rozhodně ne 75 jak píšį. Jet vlakem je zde nesmysl. Trať Praha Liberec totiž vůbec neexistuje! Musíte jet do Turnova a přestoupit a jedete několik hodin!

Standadolansky ( 28. září 2016 06:19 )

 hlavně , nejen studenti

Zobrazit celou diskusi