Národní třída v Praze se zcela mimořádně ocitla v režimu pěší zóny. V ulici totiž vrcholí sled událostí v rámci Evropského týdne mobility. Den bez aut již tradičně každý rok po Praze putuje a na jeden den uzavírá jinou komunikaci metropole. V minulosti se tato událost děla na Dejvické nebo na Smetanově nábřeží.

Na Národní třídě a v jejím bezprostředním okolí se nachází spousta podniků, které jsou závislé na ranním zásobování. Akce s tím naštěstí počítala a policisté mezi 6. až 8. hodinou ranní do ulice vozy zásobování vpouštěli. „Ty v*le, to je dneska všude!“ rozčílil se jeden z řidičů poté, co zjistil celou situaci, a z místa odjel.

Tramvaje po Národní dál jezdí, řidiče nepouští policisté.
Autor: Daniel Vitouš

Ranní pohled na Národní byl skutečně netradiční – jindy plná místa k zaparkování najednou zela prázdnotou. Přestože program akce má skončit ve 20 hodin, dopravní značky „zákaz zastavení“ na Národní třídě ukazují časový údaj 0–24 hodin.

Podle Technické správy komunikací (TSK) se jedná o preventivní opatření. „Po skončení akce budou tyto přenosné značky z místa odvezeny,“ prozradila Blesk.cz mluvčí TSK Barbora Lišková.

Navzdory konání této akce po třídě stále jezdí tramvaje

Zákaz zastavení je na Národní třídě platný po celý den.
Autor: Daniel Vitouš

Auto jako druhá volba

Den bez aut se každoročně snaží lidem přiblížit, jak se dá po Praze cestovat „jinak“. „Rozhodně ale nechceme, aby to vyznělo tak, že se nemá jezdit auty, ale pouze na kole,“ vysvětluje náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Podle něj chce spíš Praha poukázat na to, jak se dá jezdit chytře a moderním způsobem. Podle náměstka by se úspěchem stalo, pokud by se pro Pražany cesta autem stala až druhou volbou.

„Lidé díky akci mají každý rok možnost porovnat, jak s autem a bez aut vypadá Smetanovo nábřeží, Dejvická nebo teď Národní třída. Pražané se potom mohou zamyslet, jestli by nebylo lepší, kdyby se více jezdilo pomocí MHD. Případně, že bychom také častěji chodili po svých,“ uvedla pražská radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Pokřtí první pražskou cyklomapu

Den bez aut na Národní třídě však není „pouhou“ demonstrací proti autům. Na místě se bude celý den konat rozsáhlý doprovodný program.

„Na Pražany čeká spousta oddechových zón, zapojují se také místní kavárny, které vytáhnou stolečky a židle ven. Účastnit se bude celkem 30 organizací. Hlavní scéna se bude nacházet mezi Spálenou a Jungmannovou, kde se bude například také křtít vůbec první pražská cyklomapa,“ prozradila specialistka rozvoje dopravy Sylva Švihelová.

Prohlédněte si, jak ráno Národní před akcí vypadala:

Fotogalerie
16 fotografií