V Praze probíhá Evropský týden mobility, během kterého se na spoustě míst metropole konají speciální akce. Ty si kladou za cíl zlepšit dopravní situaci a ukázat lidem, jaké možnosti při cestování velkoměstem mají.

Na dopravním hřišti v Bohnicích návštěvníci během jedné z takových akcí měli příležitost dozvědět se zajímavé informace o tom, jak se během silničního provozu chovat ohleduplně a bezpečně. Pod vedením městské policie mohly děti získat dětský řidičský průkaz.

Strážnice městské policie přednáší dětem.
Autor: Daniel Vitouš

Dopravní hřiště simuluje skutečný provoz,“ nabádal na místě strážník děti, aby dopravu na hřišti nebraly na lehkou váhu. Malí školáci jezdili po cestách na cyklistických kolech s veškerým důležitým vybavením: nechyběly tedy reflexní vesty ani povinná helma.

Děti zažily i „školu smyku“

Během nácviku jízdy na kolech i chůze po komunikaci policisté neustále děti upozorňovali, co dělají špatně a jak se mají během přítomnosti na silnici chovat. Ti nejmenší tak díky akci získali cenné informace, které mohou v budoucnu pomoci předejít tragickým událostem.

Druhé, menší dopravní hřiště během jízdy na kole učilo, jak reagovat na překážky různého typu – děti proto díky tomu zjišťovaly, jak se kolo při neočekávaných situacích chová. Jednalo se prakticky o takovou první „školu smyku“, kterou malí Pražané ve svém životě absolvovali.

Interaktivní hry i starý dobrý papír

Mimo vlastní hřiště akce nabízela další příležitosti, jak se z hlediska bezpečnosti v silničním provozu zdokonalit. V rámci osvěty BESIP (Bezpečnost silničního provozu) si návštěvníci interaktivní hrou na panelu testovali znalost dopravních značek. Děti si u stánků také na papíře vybarvovaly obrázky, které hravou formou upozorňovaly na různé dopravní situace.

Městská policie dětem přednášela.
Autor: Daniel Vitouš

Zajímavým zpestřením byla přítomnost záchranky, kterou si lidé měli příležitost prohlédnout i zevnitř a na místě se od odborníků dozvědět, jakou roli má záchranný systém z hlediska dopravy v Praze.

Vyšlapaly si nápoj

Kromě nácviku reálných dopravních situací z pohledu cyklisty a chodce si mohly děti na hřišti také „vyšlapat“ fresh nápoj. Na speciálních rotopedech šlapáním vyvíjely energii, pomocí které se zdravé nealkoholické osvěžení připravilo. Šlo tak o sladkou odměnu za snahu.

Evropský týden mobility v Praze vyvrcholí ve čtvrtek 22. září Dnem bez aut. Během něj se na jeden den stane z Národní třídy pěší zóna, bude zde probíhat bohatý doprovodný program.

Prohlédněte si, jak akce na dopravním hřišti vypadala:

Fotogalerie
21 fotografií