Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Děti bez školních obědů mají horší prospěch. Hlad jim zaženou miliony od státu

Autor: David Budai - 
9. září 2016
06:31

Až 18 milionů korun na dětské obědy ve školách připravilo pro tento školní rok ministerstvo práce. Příspěvek by mělo získat přes tři tisíce dětí, které by jinak zůstaly o hladu. Nejde o první projekt tohoto typu, před časem se s částkou 30 milionů přidalo také ministerstvo školství. A už několik let rodinám ve finanční nouzi pomáhá také nadační organizace Woman for Woman, která zjistila, že dětem bez obědů se rychle zhoršuje prospěch a zažívají šok ze společenského vyloučení.

Ovdovělý tatínek se sám s pomocí vlastního otce staral o syna. Jenže se mu stal pracovní úraz a dostal invalidní důchod, z něhož není schopen platit synovi obědy. Nebo rodina, v níž maminka po nehodě už rok leží v kómatu v nemocnici. Otec se stará o tři holčičky, které navíc mají bezlepkovou dietu, takže obědy jsou dražší. Ani v tomto případě však na ně nezbývají peníze.

Nejen tyto příklady ukazují, v jak těžké situace se nacházejí rodiny, které trápí nedostatek peněz. Po pokrytí všech výdajů, třeba na cestu do školy nebo pomůcky, nezbývají peníze na to, aby dětem kupovaly obědy. A to se začíná rychle promítat třeba v docházce dítěte do školy i jeho prospěchu ve škole.

Rodiče neposílají děti do školy

„Rodiče se stydí vůči svému okolí, že nemohou svým dětem platit obědy. Stačí náznak stigmatizace a někteří rodiče odmítají své děti do školy posílat,“ uvedla pro Blesk.cz Jana Skopová z organizace Women for Women. Ukazuje se, že děti, které neobědvají, nemají dostatek energie a chuť se učit. Výsledkem je i zhoršující se prospěch.

Děti, které nechodí na obědy, zároveň přicházejí o zážitky ze společného obědvání. Zdánlivě banální věc, jako je školní oběd, ale může mít negativní dopad na psychický vývoj dítěte. Nepříjemnou zkušenost v podobě vyloučení ze společnosti totiž dítě získává už v útlém věku. „Mnohdy takové děti nenosí ani svačiny, takže se jim ostatní smějí,“ dodává Skopová.

Situace se však začíná lepšit. Už od roku 2013 zajišťuje organizace Women for Women v rámci projektu Obědy pro děti financování školních obědů stovkám dětí. V současné době jich je 1756. Peníze pro tento projekt přicházejí od soukromých dárců, ale v tomto roce na něj poprvé přispělo také ministerstvo školství. Celkem na příspěvky pro rok 2016 v rámci svého programu pro financování obědů vyhradil resort 30 milionů korun.

Na děti čeká až 400 milionů korun

S vlastními příspěvky se připojilo také ministerstvo práce, které pro aktuální školní rok připravilo na obědy celkem 18 milionů korun. Peníze zamíří do 200 škol, kde by je mohlo získat až 3300 dětí. Zatím jde pouze o Prahu a tři kraje (Vysočina, Liberecký a Jihomoravský), počítá se však s rozšířením i do zbylých krajů, a to od dalšího školního roku.

„Výzvu pro předkládání projektových žádostí pro školní rok 2017/2018 vyhlásíme v březnu 2017, přihlásit se může jakýkoliv kraj. Věřím, že dobré zkušenosti z tohoto školního roku budou nejlepším argumentem pro zapojení všech krajů,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Tyto peníze poskytuje Evropská unie v rámci svého fondu pomoci chudým. Podle Marksové z něj může Česko do roku 2020 na obědy pro děti vyčerpat až 400 milionů korun.

A motivace tady skutečně je, protože financování obědů má na děti pozitivní dopad. Potvrzuje to jak Skopová z Woman for Woman, tak ministerstvo školství. Podle údajů ministerstva dochází ke zlepšení situace v 60 až 75 procentech případů, ve kterých děti dostanou příspěvek na obědy. „Jde o zlepšení školní docházky, změny v chování a prožívání žáka, sociální postavení ve škole a v kolektivu nebo změny tělesné a výkonové,“ uvedla mluvčí resortu Jarmila Balážová.

O peníze pro děti mohou žádat přímo školy, a to většinou ve spolupráci s rodiči. V případě programu ministerstva práce pak peníze získavají kraje, které pak peníze rozdělují svým školám.

zuzaneckaova ( 13. září 2016 12:30 )

To, že socky (bez rasoveho rozdilu) nevaří doma obědy je ovšem problém jinde, prachy na to mají skrze dávky dost! My jsme s tátou žili sami a když nebyly peníze na stravenky vždy bylo doma navařeno! Já bych tímto prosila příspěvek pro moje starší děti 2x 800 za měsíc na stravu ve školce. Podle úřadu jsme bohatí i na přídavky na děti tak se na nás složte- doufám, že to čte někdo kdo jim dobrovolně přispívá. Č.u na vyžádání dodám!

schelly ( 11. září 2016 13:50 )

Tak ať ČT laskavě stáhne tu jejich přiblblou výzvu, aby lidé přispívali těmto dětem na obědy. Považuju to dnes za neskutečnou drzost vůči slušným lidem.

dandova ( 9. září 2016 19:53 )

panda82 ( 9. září 2016 11:27 )

V česku mají děti hlad, vládo to je vizitka, hlavně že poslanci žerou v kantýně za pokatel a s ovocem se prohýbají stoly, a mozky mají vymetené, hlavně TOP09 netrefí se ani k trezoru, asi z přežranosti

alfasamec ( 9. září 2016 09:29 )

"Děti bez školních obědů mají horší prospěch" ------------------------------------------------- Řekl bych, že děti z tzv. "sociálně slabších" rodin měly horší prospěch vždy, za každého režimu. Vím, o čem mluvím, v Rusku jsem byl, Lenina jsem viděl a šedesát mi už bylo taky.

Zobrazit celou diskusi