Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vdovu po Krylovi rozlítili islamofobové. Zneužívají odkaz a texty jejího muže

Autor: mb - 
27. srpna 2016
11:20

Protipřistěhovalecká hnutí údajně zneužívají odkaz legendárního českého barda Karla Kryla (†49). Jedná se především o uskupení Islám v ČR nechceme, Lidovou frontu či Národní demokracii nacionalisticky orientovaného politika Adama B. Bartoše (36). Spolky vystupující proti migrantům obvinění odmítají, vdova Karla Kryla už ale údajně chystá žalobu. Informaci zveřejnily Lidové noviny.

„Paní Kryl si nepřeje, aby jméno a osobnost jejího manžela byly užívány k propagaci myšlenek a hnutí, u kterých není zřejmé, jak by je dnes sám Karel Kryl hodnotil, a je připravena učinit veškeré kroky k zachování památky svého muže v očích veřejnosti,“ píše se dle Lidových novin v předžalobní výzvě, kterou podala vdova po písničkáři Marlen Magdalena Kryl.

Vdovu rozčílila např. věta „Svobodní občané demokratické a svobodné společnosti mají právo zavírat vrátka před čímkoli a komukoli“, kterou použilo hnutí Islám v ČR nechceme. Výrok je jasným odkazem na Krylovu píseň „Bratříčku, zavírej vrátka“ a dle Marlen Magdaleny Kryl se jedná o „zneuctění památky“ jejího muže.

Kromě toho vdově vadí např. i používání podoby Kryla na plakátech, letácích či jiných obrazových materiálech, které protiimigrantské spolky používají.

Organizace, které byly nařčeny ze „zneužívání“ Krylova odkazu, si ale z případné žaloby nic nedělají. „Situace se nás vůbec netýká. Naše sdružení nemá s obrázky na Facebooku nic společného. Situaci nebudeme nijak řešit, netýká se nás,“ řekl mluvčí hnutí Islám v ČR nechceme Artur Fišer Lidovým novinám.

Karel Kryl se během komunismu stal „národním bardem“, kdy se ostře vymezoval proti tehdejšímu režimu. Nechyběly ovšem ani skladby o lásce či smyslu života. Písničkář v roce 1969 emigroval do tehdejšího západního Německa, kde zůstal až do roku 1989.

Roli nepřítele režimu si zachoval i po tzv. sametové revoluci, kdy kritizoval polistopadový vývoj v zemi. Kultovní se stala jeho skladba Demokracie z roku 1993, kde zpívá Demokracie zavládla, zpívá nám Gott a Walda, zbaštíme sóju bez sádla u strejdy McDonalda, král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem, pod střechou velký partaje se u koryta sejdem.“

Kritizoval tak tehdejšího prezidenta Václava Havla a vlivné politiky, kteří určovali vývoj v raných 90. letech. Kvůli svým názorům se i tehdy stal tak trochu „vyvrhelem“ a nadále žil v Německu. Do Česka ovšem často jezdil. Karel Kryl zemřel v Mnichově roku 1994.

steelheart ( 4. února 2017 11:02 )

tahke Marlena není pro mě žádná osobnost a autorita! ať si kváká svoje promuslimský hesla v Německu a nevkládá Krylovi posmrtně do pusy svoje nesmysly! bohužel ztratila jeho moudré vedení a vidění a úplně zblbla! prachy a blbost u ní převážily! kdo jiný než Češi by měli pochopit Kryla! ta bába snad neumí ani česky, kdoví, jestli jeho textům někdy rozumněla!!

hejhej ( 27. srpna 2016 17:57 )

Že by paní Kryl "obohatil" nějaký muslim, že plácá nesmysly ???

gabreta ( 27. srpna 2016 15:38 )

Měl jsem tu čest, se Karlem Krylem krátce po "sametu" náhodou potkat a popovídat na ulici ve Vimperku. Je až neskutečný, jak daleko dopředu věděl co všechno přijede, že člověku až naskočí husí kůže!

Zobrazit celou diskusi