Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mládek ujišťuje: Pokud OKD přestane horníkům platit, převezme štafetu stát

Autor: ČTK - 
5. května 2016
12:20

Pokud by OKD nebylo schopno vyplácet mzdy a odstupné, převzal by to podle zákona stát. Novinářům to po jednání s odbory řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj firmě dojdou peníze nejspíš už v červnu.

Odstupné by ale stát poskytl nejspíš jen za tři měsíce a ne podle kolektivní smlouvy. Ta počítá s částkou za rok.

„V případě, že firma nebude schopna dostát svým závazkům, máme zákonný mechanismus, který umožní úřadům práce proplácet nevyplacené mzdy, dokonce i odstupné. Zatím to vypadá na odstupné podle zákona, což jsou v principu tři měsíce. Je otázkou, co bude s tím odstupným, které je pouze vyjednáno v kolektivní smlouvě, pokud firma nemá peníze,“ uvedl Mládek. Podle něj je „naděje, že výplaty budou ještě v květnu za duben řádně vyplaceny“

Dopady propuštění a útlumu těžby má horníkům i ostatním pracovníkům pomoci zmírnit chystaný příspěvek. Podle záměru ministerstva průmyslu by havíři vyjmenovaných těžebních společností mohli dostávat měsíčně 8000 korun a ostatní zaměstnanci 7000 korun. Ti, kteří pro firmu dělali méně než čtyři roky, by podle návrhu tuto podporu měli tři měsíce.

O příspěvku by měla příští týden jednat vláda. Ministerstvo financí se staví proti. Roční výdaje by mohly činit kolem 300 milionů, celkově by se do roku 2021 mělo vyplatit asi 1,2 miliardy. 

Těžební firma OKD podala v úterý sama na sebe insolvenční návrh. Uvedla v něm, že dluží přes 17 miliard a má nejméně 650 věřitelů. Majetek nedosahuje ani sedmi miliard. Provoz zatím dál pokračuje. O případné insolvenci rozhodne soud.

Vláda chystá opatření na pomoc propouštěným. Počítá s podporou zaměstnávání i příspěvky pro horníky a další zaměstnance. Ministerstvo průmyslu navrhuje příspěvek 8000 Kč pro propuštěné horníky z OKD a 7000 Kč pro ostatní zaměstnance měsíčně, a to až na tři roky podle odpracovaných let.

joudajoudovy ( 6. května 2016 07:29 )

mladek nema co ujistovat!!! jine vytunelovane a zbankrotovane firmy tez nedostavaji zastitu od statu. proc se postizeni neobrati na soudy a policii, jako to je doporuceno ostatnim zamestnancum, kteri timto zpusobem prisli a prijdou o zamestnani? mame tu zakonik prace a ten plati pro vsechny, a to bez vyjimky. socani ministri i odborovi bossove jednaji protipravne. nebo socani nechteji, aby se nekdo hrabal v historii prodeje i krachu ODK a z nasich dani zahladi stopy, ale i uplati sve volice? a uhlobaron bukvoun je stale vysmaty.... je na case, aby socani sli od valu, nebot nas stale zadluzuji....

tgbg ( 5. května 2016 19:00 )

Nechápu. Horníci prostě dostanou výpověď a odstupné. Co dál ještě řeší. Sám jsem byl v podobné situaci 2x a novou práci jsem si zase našel. Ať si pan Mládek platí ze svého. Jenom dál bude zadlužovat stát, jako všichni socbolševici.

e.44 ( 5. května 2016 15:51 )

Stát by nemusel platit vůbec nic, pokud by netrval na umělém prodloužení ztrátové těžby.

jir-ka ( 5. května 2016 13:12 )

Proč by se měl stát angažovat ohledně horníků ? Jsou i jiné profese mnohem náročnější a o ty se stát nikdy nezajímal . Horníci měli vždy privilegia garantované státem .Výhody o kterých se ostatním mohlo jenom zdát .A když jim na to sáhli , tak hrozili stávky , a stát vždy couvnul . Proč by měli mít policisté , hasiči , horníci a jiní výhody oproti ostatním pracujícím ?To jako ostatní profese jsou méně fyzicky náročné ?O tom pochybuji .Ví se už delší čas, že uhlí je na ústupu , ale aby lidé měli práci , tak se jede dál ,ať to stojí , co to stojí .Jiní , pracující , když přijdou o práci , tak třeba dojíždějí desítky kilometrů , ale páni horníci na to nejsou zvyklí. Oni to mají hned za pr.delí, tak kam by se trmáceli jako ostatní . Že? A ty tisíce lidí v Ústeckém a Mosteckém kraji, kteří přišli o práci , tak o ty se postará kdo ? Jo nenažrané odbory a jejich šéfové musí přeci taky hrabat , dokud to jde . To uhlí co se těží , to je prakticky hnědá hlína plná síry , a za to se platí nekřesťanské peníze , aby si mohl člověk zatopit . A pak pitomá Unie nařídí výměnu kotlů za těžké prachy a na to dosáhne jen hrstka lidí a ostatní se mohou jít pást . Jó socani umí huby zacpat, hlavně aby mohli být u koryta .

1940 ( 5. května 2016 12:47 )

ANO ! Kapitalismus s láskou ! Jako u bank, soukromníci spasili ekonomiku, protože stát neumí hospodařit a je tady od toho aby platil za nakapsované velkopodnikatele krachy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa