Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

OKD na pokraji krachu, Sobotka hlásá: „Jsme připraveni pomoci zaměstnancům“

Autor: simao, ČTK - 
4. května 2016
09:18

Cílem vlády je přispět ke stabilizaci situace černouhelné OKD, kabinet však nyní vyčká na rozhodnutí soudu, který určí předběžného insolvenčního správce firmy. Na brífinku po ranním jednání rozšířeného předsednictva vlády to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Avizoval také, že vláda je připravena pomoci zaměstnancům. 

OKD v úterý sama na sebe podala insolvenční návrh. „Dohodli jsme se na tom, že na příštím jednání vlády, které bude příští středu, bude ministryně práce a sociálních věcí (Michaela Marksová) informovat o opatřeních, která jsou připravena v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti včetně přípravy žádosti na čerpaní prostředků z evropského globalizačního fondu na rekvalifikace. Ministr průmyslu (Jan Mládek) by pak předložil návrh sociálních programů pro propuštěné horníky, pro případ, že bude docházet k propouštění,“ uvedl Bohuslav Sobotka (všichni ČSSD).

Příštího jednání vlády se podle premiéra zúčastní také předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka, aby ministry informoval o tom, jak bude v dolech v příštích dnech a měsících zajištěna bezpečnost. Možné mimořádné jednání celé vlády, o kterém v úterý mluvil Mládek, se ale podle Sobotky neuskuteční.

Ještě před schůzkou mimořádného předsednictva vlády premiér Sobotka upozorňoval: „Vláda je připravena pomoci zaměstnancům OKD. Pomoc regionu, postiženému útlumem těžby černého uhlí, je naše jednoznačná priorita.“

Uvedl to na svém Facebooku. „Vláda již připravila a dále připravuje několik konkrétních opatření, která by měla pomoci zaměstnancům OKD a celému regionu,“ pokračoval Sobotka a zmínil např. zákon o předčasných odchodech do důchodu pro horníky, který se dnes ve třetím čtení měl dostat do Poslanecké sněmovny. Ale také pracovní místa, která propuštěným horníkům může poskytnout státní podnik Diamo či automobilový průmysl.

„Za nejlepší řešení a důležitou podmínku pro udržení sociálního smíru v Moravskoslezském kraji by vláda pokládala další pokračování těžby v co největší části OKD tak, aby byla co nejvíce udržena zaměstnanost,“ dodal Sobotka. 

Středečního jednání se kromě předsedů všech tří koaličních stran (trio Sobotka, Babiš a Bělobrádek) účastnili ještě Mládek, Marksová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

„Myslím, že jsme všichni čekali, že to dopadne insolvencí. Reorganizace v rámci insolvence je dobrá zpráva pro OKD, protože budou zmraženy závazky, které jsou pro společnost nevýhodné,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) bere vláda situaci velmi vážně. „Všechny resorty jsou připraveny se podílet na společném řešení, které bude výhodné především pro zaměstnance,“ uvedl.

OKD, které včetně dodavatelských firem dává práci zhruba 12 500 lidí, dluží podle insolvenčního návrhu více než 17 miliard korun, jeho majetek přitom nedosahuje ani sedmi miliard. Případné uzavření dolů společnosti by ale mělo vliv také na tisíce míst v návazných profesích.

V insolvenčním návrhu firma uvedla, že aby zamezila prohlubování své ztráty, hodlá mimo jiné do počátku příštího roku zavřít Důl Paskov a do konce roku 2018 Důl Lazy.

1940 ( 5. května 2016 09:37 )

Podobné jako s bankami. Soukromníci se pakují a stát zachraňuje, protože soukromý sektor hospodaří lépe

gabreta ( 4. května 2016 11:37 )

Nebuď naivní. Myslíš, že ti šmejdové ví, nebo alespoň tuší, jak se žije v podhradí?

horak47 ( 4. května 2016 10:49 )

Že by pana Sobotku tížilo svědomí? A co jiní propuštění,těch si nikdo nikdy nevšiml,neblíží se volby?

moiaza ( 4. května 2016 10:14 )

 Na všechny propuštěné lidí se vláda vykašlala. Houfně propouštěly hutě, textilky, automobilní výrobci a vláda mlčela. Z havířu je podělaná. Daňový poplatník zaplatí předčasné důchody a vše kolem OKD. Bakala si nahrabal a když mu OKD nevynáší, ještě ho chce drze prodát státu. Havíři byli zaměstnání u soukromníka. Soukromník je propouští. Tečka. Ať se havíři starají stejně, jako se starali ostatní.

e.44 ( 4. května 2016 10:12 )

Takže umělá zaměstnanost pro černou šlechtu a opečovávání těhle "vyvolenců" na úkor ostatních jako za socíku? Na to odvádějí daně ti, co když krachnou nebo je někdo propustí, nedočkají se od státu ničeho? Kam jsme se to dostali? Sobotko jdi do prd*ele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa