Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C

Za uprchlický komiks výhrůžky smrtí: Autorce materiálů hrozí lidé likvidací

Autor: tmp - 
26. ledna 2016
10:10

Vzdělávací projekt Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky sklízí řadu negativních reakcí. Šéfka organizace META, která připravila komiks a krátký film pro děti, dokonce čelí výhrůžkám o fyzické likvidaci.

Dobrovolné výukové materiály měly dětem pomoci pochopit, jak se cítí uprchlíci. V jednom z komiksových příběhů například musí Češi emigrovat kvůli jaderné katastrofě do fiktivního asijského státu. Jenže příchod obyvatel vyvolá protesty a negativní náladu. Žáci pak musí odpovídat na otázky, které jim zašle vláda fiktivního státu. 

Chodí nám výhrůžky fyzické likvidace od občanů. Občas nám lidi i volají. Je to masivní,“ řekla serveru Lidovky.cz šéfka projektu Hello Czech Republic Zuzana Vodňanská. Organizace výhrůžky shromažďuje a chce je poslat do kanceláře Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Ten projekt podporuje jak finančně, tak odborně. „Budou to pak dávat dohromady pro policii,“ popsala Vodňanská.

Výukové materiály jsou určeny pro žáky druhého stupně a mají učit k toleranci. Projekt je původně ze Švédska a pochází už z roku 2013. Nezisková organizace META jej přeložila a společně s pedagogy upravila do českého prostředí. Projekt schytal kritiku i od českého prezidenta Miloše Zemana, který jej v pořadu Partie TV Prima označil za „další idiotský projekt vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.“

Film o kurdské dívce Šádí: