Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Křesťanští uprchlíci v Česku: U snídaně se jich sešlo jen deset. Kde je zbytek?

Autor: sou, čad - 
25. ledna 2016
18:53

Zpěv v autobuse, nadšení ze sociálního zařízení na každém pokoji a poklidné snídaně. To jsou první dojmy iráckých křesťanů, kteří v neděli přijeli do rekreačního zařízení Okrouhlík na Jihlavsku. Původně jich mělo dorazit sedmadvacet. V pondělí ráno se nakonec u snídaně sešly ale pouhé dvě rodiny. Mohou za to podle všeho administrativní důvody. Celá skupina by se měla sejít zhruba do tří týdnů, kdy bude v Libanonu vše dořešené.

„Když jeli autobusem z letiště, chlapec z jedné rodiny vytáhl kytaru a i poté dlouhé a náročné cestě začal hrát. Všichni byli také nadšeni, že každý pokoj má svoje sociální zařízení, na což v posledním roce a půl nebyli zvyklí,“ uvedl pro Blesk.cz ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant. Jelikož je v celém objektu bezdrátové připojení k internetu, mohli běženci hned po ubytování kontaktovat své příbuzné v Iráku a ujistit je, že jsou v pořádku.

Iráckým křesťanům vyhovuje také to, že je v objektu velká kuchyň, kde se mohou podílet všichni na vaření. Nadace už má i plán jejich prvních kroků v Česku. „Teď momentálně musí nejdřív proběhnout důkladné lékařské prohlídky a určitě dvě děti, které jsou školou povinné, se budou muset zaregistrovat v řádu dnů na českou školu,“ upřesnil Talafant. 

Během tří týdnů přiletí i zbytek první skupiny křesťanských uprchlíků  

Je ale prý otázka, kdy a jak intenzivně pro děti i dospělé začne výuka češtiny. „Momentálně řešíme, jestli s výukou začneme už nyní, nebo počkáme na zbytek skupiny, aby těchto deset jejích členů nebylo příliš napřed,“ vysvětlil Talafant. Do Česka totiž v průběhu dvou až tří týdnů přiletí dalších zhruba dvacet členů, kterým znemožnily odlet administrativní důvody.  

Podle členů Generace 21 se nejedná o nic závažného. Co se týče českých úřadů, mají iráčtí křesťané už víza i všechny doklady připravené. „Momentálně ale probíhá administrativní řešení, jehož základem je překročení doby bezvízového pobytu v Libanonu pro občany z Iráku,“ vysvětlil Talafant. Vše by se ale podle něj mělo vyřešit do dvou až tří týdnů, kdy by tedy i zbytek první skupiny křesťanských uprchlíků měl přiletět do České republiky. 

„Čekali jsme šest rodin, ale v důsledku složité administrativy dorazilo zatím jen prvních deset lidí,“ vysvětloval Blesku Radim Fiedler z jihlavského Centra multikulturního vzdělávání. Šest dospělých a čtyři děti zasedli ke snídani krátce před devátou hodinou a Blesk byl u toho. Na první snídani jim přichystali kávu, čaj, sýr, zeleninu, ovoce, český štrúdl a nutellu pro děti.

První klidná snídaně 

„Prosím, nesmíte fotografovat všechny,“ žádal hned v úvodu setkání Fiedler. O uprchlíky se stará na Vysočině nepřetržitě 24 hodin. „Je tu například mladá žena, o které se její rodina nesmí dozvědět, že tu je. Byl by to její konec,“ varoval zcela vážně Radim. Vzápětí se nám dostalo pozvání přisednout ke stolu. V očích přítomných bylo přes veškerou pohostinnost a úsměvy stále vidět napětí.

Majzid Kaordi je knězem. „Byla to moje první klidná noc a nyní i snídaně,“ říká za pomoci tlumočníka. S dětmi se hned po snídani chystal stavět sněhuláky. „Co bude dál, zatím nevíme. Budeme se učit jazyk a také čekáme na úředníky, co nám řeknou,“ vysvětloval Majzid Blesku. 

Kritický je 15. den 

Nedílnou součástí integračního programu je i případná psychoterapeutická pomoc. Podle integračních poradců je kritický 15. den. V té době většinou na lidi dolehne, že jsou v novém prostředí, ve kterém se mluví jinou řečí, a že se nemohou jen tak vrátit zpět. „Určitě to na ně dolehne. My nevíme, co všechno nejen dospělí, ale i děti ve své vlasti viděli, mohou u nich nastat i určité posttraumatické stresy,“ informuje Talafant.

Tým, který bude v Jihlavě s křesťanskými uprchlíky pracovat, je tak podle něj ve spojení s odborníky, se kterými tyto problémy mohou konzultovat, a kteří jim budou k dispozici, kdyby došlo i na nějaké složitější problémy. „Určitě jsme na tuto situaci připraveni,“ uzavřel Talafant.

Policie je ve střehu 

Rekreační objekt, kde uprchlíci stráví prvních osm týdnů, bedlivě střeží policisté. Nikdo netuší, zda z obavy z případných teroristů, nebo kvůli eventuálním útokům zvenčí. „Tito lidé mají jak americkou prověrku, tak i prověrku našeho ministerstva zahraničních věcí,“ zdůrazňuje přítomným mužům zákona Fiedler. Ve společenské místnosti hned poté chystá stoly na první jazykovou výuku běženců. „Více než polovina mužů, kteří sem přijedou, jsou vysokoškoláci, kteří uprchli s rodinami většinou do Libanonu,“ dodává.

„Tady je seznámíme nejen s jazykem. Musíme začít s latinkou,“ ukazuje na nachystané výrazné popisky v češtině u jednotlivých předmětů ležících na stole. 

Nachystány jsou také vycházky do nedaleké Jihlavy, kde některé rodiny dostanou byty. „Tam pak dál budou docházet na jazykovou výuku, aby se mohly co nejrychleji začlenit,“ dodává Radim Fiedler.