Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dánsko má protiuprchlická pravidla: Vepřové povinně a do baru jen s jazykem

Autor: mb - 
25. ledna 2016
13:39

Dánské městečko Randers rozhodlo, že školky, školy i další zařízení, jež jsou spravována městem, budou povinně nabízet vepřové maso. Přestože s nápadem přišel politik z pravicové populistické strany Dansk Folkeparti (Dánská lidová strana), radní tvrdí, že krok není namířen proti uprchlíkům. A jedním dechem dodává, že muslimové nebudou měnit stravovací návyky Dánů.

 

„Chceme muslimům vyslat jasný signál, že pokud dorazí do Randers, ať ani nepočítají s tím, že své stravovací návyky vnutí ostatním. Vepřové je tu na stejné úrovni jako ostatní jídlo,“ prozradil médiím Frank Noergaard. Opatření prý není namířeno primárně proti muslimům, údajně obdržel od občanů připomínky, že město „učinilo příliš mnoho ústupků muslimům“. Podle Noergaarda je vepřové „pilířem dánské kuchyně“.

Propagace vepřového ovšem neznamená, že v nabídce jídelního lístku nebudou jiná jídla. Stolovníci budou mít na výběr z jídel pro diabetiky, vegetariány, ale třeba i „halal“ jídla, která vyžadují právě muslimové (termínem halal se označuje v islámu jídlo vhodné pro spotřebu, podobně jako judaismus používá termín košer, pozn. red.).

V zemích západní Evropy jídelny ve školách a dalších veřejných institucích reagují na na zvýšený počet muslimů v řadách svých klientů. Někde raději vepřové vyřadili z nabídky vůbec, jinde vepřové nabízejí dále, ale vycházejí muslimským strávníkům vstříc tím, že je v nabídce více vegetariánských jídel nebo jídel halal.

Islám a judaismus zakazují pojídání vepřového, pravověrný věřící takové jídlo nesmí vzít do úst.Dánsko dělá v posledních měsících vše pro to, aby odradilo uprchlíky. Vláda např. schválila zákon, který povoluje konfiskaci financí a cenností běženců. Některé noční kluby v dánských městech také posuzují jazykové znalosti klientů.

Ženy nejméně ve třech dánských městech si v posledních dnech stěžovaly, že mají obavy chodit v noci do barů a nočních klubů kvůli tomu, jak se tam k nim chovají žadatelé o azyl. Podle výpovědí migranti ženy v klubech osahávají, „ne“ neberou jako odpověď a jsou agresivní. Pokud návštěvník neumí dánsky, německy nebo anglicky, do klubu vpuštěn není.