Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Většina uprchlíků nejsou mladí muži. Zeman zkresluje data, zlobí se dobrovolníci

Autor: sou - 
6. ledna 2016
06:20

Výroky prezidenta Miloše Zemana o tom, že je celá migrační krize organizovaná, nejspíše Muslimským bratrstvem, nezaskočily pouze odborníky. Rozohnily také dobrovolníky z iniciativy Pomáháme lidem na útěku, kteří se při své práci s běženci setkávají každý den. Podle nich to není poprvé, kdy prezident manipuluje veřejným míněním skrze výroky, které se nezakládají na pravdě. Podle iniciativy je lze snadno vyvrátit dostupnými statistikami a daty. Hrad ale něco takového odmítá.

Když jsem byl na návštěvě ve Spojených arabských emirátech, korunní princ, který v podstatě zemi řídí, mi řekl, že střechovou organizací islámských teroristů je muslimské bratrstvo.

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/365098/zeman-uprchliky-organizuje-muslimske-bratrstvo-ma-sit-obchodniku-s-lidmi.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

„Když jsem byl na návštěvě ve Spojených arabských emirátech, korunní princ, který v podstatě zemi řídí, mi řekl, že střechovou organizací islámských teroristů je Muslimské bratrstvo. A když tu byl marocký ministr zahraničí, tak mi říkal, že Muslimské bratrstvo se snaží ovládnout celý svět, protože to má ve své ideologii. Na základě těchto zdrojů se domnívám, že tuto invazi organizuje Muslimské bratrstvo,“ uvedl prezident Miloš Zeman k uprchlické krizi v nedávném živém rozhovoru pro Český rozhlas plus. 

Podle dobrovolníků z iniciativy Pomáháme lidem na útěku se toto tvrzení ale neopírá o žádná fakta. „Toto tvrzení považujeme za naprosto spekulativní a ničím nepodložené a ohrazujeme se vůči tomu, že nejenom prezident, ale i další politici neustále přicházejí s důkazy o tom, kdo současnou migrační vlnu řídí či organizuje,“ zlobí se dobrovolníci.

Nelze ale samozřejmě popřít, že v současné situaci hrají roli politické zájmy různých skupin. Stejně tak zde působí mnoho jiných faktorů a zjednodušovat je do jedné jediné příčiny je prý nesmyslné. „My jako dobrovolníci jsme dennodenně konfrontováni především s konkrétními příběhy konkretních lidí, kteří utíkají před válkou, hladem a pronásledováním,“ míní dobrovolníci.

Mezi uprchlíky není prý drtivá většina mladých mužů

Zeman v rozhovoru dále řekl, že většina uprchlíků jsou mladí muži. Tuto informaci mu v Maďarsku měla předat chorvatská prezidentka. „Ona byla jednou z těch, kteří mi říkali, že 80 % těchto migrantů jsou zdraví, mladí muži,“ uvedl prezident. „Toto tvrzení je lež. Prezident sám zmiňuje statistiku Vysokého komisaře pro uprchlíky Organizace spojených národů, jehož odhad je, že mezi uprchlíky je 58 % mužů mezi 18–90 lety,“ informují dobrovolníci. 

Tuto statistiku potvrzují i díky vlastní zkušenosti z hraničních přechodů nebo ostrova Lesbos, kde působí. Skutečně tam potkávají lehkou převahu mužů, ale také velké množství rodin s dětmi či starších lidí. „Je-li tedy mužů něco přes padesát procent, mladých mužů (pokud si tuto kategorii stanovíme například do 30 let) je cca 30–40 %.  Pokud nemá rodina peníze na to, aby se na cestu mohli vydat všichni její členové, vyšle toho, kdo má největší šanci cestu přežít – což bývá většinou právě muž v produktivním věku,“ vysvětlují dobrovolníci. 

Prezident měl uvést jako své zdroje maďarského premiéra a chorvatskou prezidentku s argumentem, že oni na rozdíl od UNHCR mají osobní zkušenost. „K tomu můžeme dodat pouze to, že pozorovatelé UNHCR jsou osobně přítomní, na rozdíl od zástupců vlád, na všech hraničních přechodech, kde pracujeme,“ informují dobrovolníci. 

Podle uprchlíků není za koho bojovat 

Prezident v rozhovoru zopakoval i svůj názor, že mladí lidé by měli bojovat za svou vlast. Podle dobrovolníků je to bagatelizace obrovského lidského neštěstí. „Většina z nich prchá před Asadovým režimem, případně před ISIS, a nemají na vybranou. Udílet jim rady, jak se mají v této situaci zachovat, místo toho, abychom jim nabídli pomocnou ruku, považujeme za nepřijatelné,“ míní dobrovolníci.

Uprchlíci většinou uvádí, že nemají za koho bojovat. I podle odhadů analytiků působí v konfliktu na Blízkém východě přes 100 různých skupin, z nichž mnohé představují jenom o málo menší zlo, než je Islámský stát.

Takový názor popsal i syrský uprchlík, kterého „proslavila“ maďarská kameramanka tím, že mu podrazila nohy. Na tiskové konferenci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě na otázku, proč se rozhodl ze Sýrie odejít, odpověděl, že rozhodl okamžik, kdy na ulici vybuchla bomba a on pomáhal nějaké ženě nést tělo její malé dcery, kterou bomba roztrhala. V ten den si uvědomil, že nemá cenu zůstávat, protože nemá šanci vyhrát.

Autoři vyjádření by se měli okamžitě a veřejně omluvit

Podle Hradu je tato reakce mimořádně ostudná a svědčí o absolutní zaslepenosti a neschopnosti vnímat fakta. „Autoři vyjádření by se měli okamžitě a veřejně omluvit chorvatské prezidentce, korunnímu princi Spojených arabských emirátů, maďarskému premiérovi, marockému ministrovi zahraničních věcí nebo šéfovi spolkové kontrarozvědky,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Video  Zeman: Nejsem nelida, ale uprchlíci používají děti jako živý štít.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Při útěku před válkou riskují uprchlíci i svůj život. Více než 3700 lidí při pokusu dostat se do Evropy přes moře zemřelo: