Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec politické krize? Portugalsko má nového prezidenta, vyhrál v prvním kole

Autor: ČTK, mb - 
25. ledna 2016
10:37

Portugalské prezidentské volby vyhrál hned v prvním kole Marcelo Rebelo de Sousa (67). Po sečtení téměř 99 procent hlasů to v neděli oznámila volební komise. Profesora práv a politického komentátora podpořilo 52 procent hlasujících voličů.

Na druhém místě skončil s velkým odstupem bývalý rektor Lisabonské univerzity António Sampaio da Nóvoa (61). Největší de Sousův rival získal kolem 23 procent hlasů a svou porážku už uznal.

Vítěz voleb začátkem března vystřídá v úřadu Aníbala Cavaka Silvu (76). V prvním kole se utkalo rekordních deset kandidátů, Rebelo de Sousa je stejně jako současný prezident členem opoziční středopravé Sociálnědemokratické strany (PSD).

Portugalský prezident je volený v přímém hlasování obyvatelstva na pět let a může vykonávat úřad pouze dvě funkční období za sebou. Kandidovat smí jen občan Portugalska, který má volební právo a dovršil věk 35 let.

Rebelo de Sousa je profesorem práva na Lisabonské univerzitě a ve své vlasti je známý a populární svými pravidelnými televizními komentáři aktuálního dění. Je členem opoziční středopravicové Sociálnědemokratické strany (PSD), několikrát dal ale najevo, že podporuje plány levicového premiéra Antónia Costy, který chce zmírnit úsporná opatření přijatá předchozí vládou PSD.

Rebelo de Sousa „vyléčí rány“

Vítěz portugalských voleb de Sousa prohlásil, že „vyléčí rány a zranění“ Portugalska. Narážel tak na politickou krizi, která zemi ochromila po loňských říjnových volbách.

Odcházející portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva na podzim jmenoval předsedu Socialistické strany Antónia Costu (54) premiérem a pověřil ho sestavením nové vlády. Socialisté získali podporu pro svůj menšinový kabinet u dvou krajně levicových stran, proto prezident žádal od Costy písemné ujištění, že jeho vláda bude respektovat mezinárodní závazky Portugalska. Prezident váhal s jmenováním Costy, protože tyto dvě krajně levicové strany v minulosti vyzývaly, aby Portugalsko vystoupilo z NATO a opustilo eurozónu.

„Prezident požádal o přesné vyjasnění otázek, které byly pominuty v různých dokumentech podepsaných Socialistickou stranou s Levicovým blokem, Komunistickou stranou a Stranou zelených a které proto vyvolávají pochybnosti ohledně stability a dlouhodobé udržitelnosti menšinové socialistické vlády,“ vysvětlil Silva svůj požadavek.

Portugalsko už řadu let trápí stagnace hospodářství. Drastické sociální škrty v sociálních oblastech jako je omezování veřejných služeb a zvyšování daní, vedlo v posledních letech ke strádání obyvatel a demonstracím. Odhaduje se, že kolem 400 tisíc Portugalců odešlo za prací do ciziny. Pro srovnání – z ČR, která má srovnatelnou populaci s Portugalskem, kvůli práci do zahraničí odešlo „jen“ 110 tisíc Čechů.

Levice sílí nejen v Portugalsku - v sousedním Španělsku při volbách v prosinci loňského roku se na třetím místě umístila strana Podemos. Podemos přitom byla založena teprve roku 2014, vyznačuje se silnou rétorikou, která kritizuje úsporná opatření. Na podzim loňského roku levice také de facto ovládla Řecko. Podle analytiků jsou voliči po letech úsporných opatření unaveni nikdy nekončícími reformami, které diktují pravicové vlády a mezinárodní instituce a raději hlasují pro alternativní strany, jež nabízejí novou vizi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi