Portugalská levicová opozice, která má po volbách ze 4. října v parlamentu nadpoloviční většinu, před dvěma týdny zabránila nástupu středopravé vlády vítězné koalice Sociálnědemokratické a Lidové strany. Při hlasování 10. listopadu jí nedala důvěru, když odmítla její program.

Socialistům slíbily podporu pro vládu Koalice demokratické jednoty (CDU), kterou tvoří komunisté, zelení a další levicové formace, a marxistický Levicový blok. Prezident váhal s jmenováním Costy, protože tyto dvě krajně levicové strany v minulosti vyzývaly, aby Portugalsko vystoupilo z NATO a opustilo eurozónu.

"Prezident požádal o přesné vyjasnění otázek, které byly pominuty v různých... dokumentech podepsaných Socialistickou stranou s Levicovým blokem, komunistickou stranou a Stranou zelených a které proto vyvolávají pochybnosti ohledně stability a dlouhodobé udržitelnosti menšinové socialistické vlády," vysvětlil Silva v pondělí svůj požadavek.

Dnes šéfa socialistů pověřil sestavením vlády po reakci Costy na žádost o poskytnutí uvedených záruk. V prezidentově následném prohlášení se mimo jiné uvádí, že pokračování dočasné vlády není v zájmu země, protože by to vedlo k další politické nejistotě.

Předpokládá se, že Costa složení svého kabinetu předá prezidentovi ke schválení už v příštích dnech. Vláda by tak mohla složit přísahu ještě do konce tohoto týdne. Jejím prvním pracovním úkolem bude připravit státní rozpočet na příští rok, který má už teď zpoždění.

Socialisté stojí v parlamentu v čele levicového odporu proti úsporným opatřením, která přijala předchozí vláda. Portugalsko tak podle povolebního vývoje nejspíš čeká ústup od hospodářských reforem, které prosadila dosavadní vládní koalice. Týká se to především restriktivní rozpočtové politiky, kterou bývalá vláda uplatňovala od roku 2011.

Portugalsko už řadu let trápí stagnace hospodářství. Nicméně statistické údaje se díky čtyřem letům úsporných opatření zlepšily. Rozpočtový deficit činil v roce 2010 více než deset procent, ale koncem tohoto roku by podle odhadů Evropské unie měl být kolem tří procent. Nezaměstnanost, která činila rekordních 17 procent, klesla po poskytnutí finanční pomoci na 12 procent.

Costova levicová koalice tvrdí, že chce urychlit oživení ekonomiky tím, že dá Portugalcům víc peněz a podpoří tak spotřebu. Počítá proto s ústupem od krácení mezd a důchodů, od omezování veřejných služeb, od zvyšování daní, což v posledních letech vedlo ke strádání obyvatel a demonstracím. Odhaduje se, že kolem 400.000 Portugalců odešlo za prací do ciziny.