Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šéf protidrogového: Denně chytáme „zhulené“ řidiče. Jde o potenciální vrahy

Jaromír Badin je šéfem protidrogového oddělení pražské kriminálky. Policie zadrží denně až 10 řidičů pod vlivem drog.
Jaromír Badin je šéfem protidrogového oddělení pražské kriminálky. Policie zadrží denně až 10 řidičů pod vlivem drog.  (Autor: David Klempíř, archiv)
Autor: David Klempíř - 
8. září 2015
21:15

Sedm až deset řidičů pod vlivem drog. Každý den. Tolik jich zadrží policisté pouze v Praze. A číslo se týká pouze těch, na které se přijde. Je to i tím, že mezi Čechy je obrovské množství marihuany, říká v rozhovoru pro Blesk elitní pražský kriminalista s bezmála pětadvacetiletou praxí.

Jaromír Badin je šéfem protidrogového oddělení pražské policie, které se v roce 2012 osamostatnilo v rámci pražské kriminálky. Protidrogovou problematikou, zejména v pražských ulicích, se ale v policejních řadách zabývá již téměř čtvrt století.

Pane Badine, jak moc je v Praze v kurzu marihuana v porovnání s dřívějškem?
Za poslední tři roky, co pracujeme jako protidrogové oddělení samostatně, se situace příliš nemění.

Co to znamená?
Znamená to, že množství marihuany mezi lidmi je stále šílené. To se ovšem netýká pouze Prahy.

Stále nejoblíbenější měkká droga?
Ano. Navíc její držení v rozumném množství není trestné, ale pouze přestupek. Výroba a obchodování s ní ano. Konzumace tedy nikoliv, nikdy nebyl nikdo stíhaný pouze za to, že bere drogy a ničí si zdraví.

Znamená to, že například pokuřující parta v parku se může na procházející policisty usmívat?
Opakuji, že kouřit marihuanu nebo brát jiné drogy je podle mého názoru stejné jako páchat sebevraždu – také to není trestné. Ale když jeden z party nabídne jointa někomu dalšímu, je to již v podstatě trestný čin. Toto je nutné rozlišovat. Takže zrovna v uvedeném případu bych se na policejní hlídku příliš neusmíval.

Marihuanu si lidé pěstují i doma. Vás ale zajímají spíše velkopěstírny…
Je to v podstatě tak. Když budete doma na dvorku pěstovat dvě rostlinky, tak to pravděpodobně ani nezjistíme. Navíc to pravděpodobně nebude významné množství a nebude v něm nezákonné množství účinné látky. Řešíme skutečně velkopěstírny nebo zadržujeme větší jednorázové dodávky.

Jsou velkopěstírny i v Praze?
Jsou i po Praze. Před lety byl trend, že krachující zahradnictví se pronajímala právě pro účely pěstování marihuany ve velkém. Naši protivníci ale posléze přešli na jinou strategii. Rozdělili úrodu na více menších částí a míst. Měli tak jistotu, že když jsme jim jeden skleník sklidili, nepřišli o všechno.



Nakolik ovládá pražský trh marihuana z asijských velkopěstíren?
Už neplatí, že čeští a asijští pěstitelé si konkurují. Čím dál více spolupracují. Když zadržíme v souvislosti s výrobou nebo prodejem marihuany větší skupinku, jsou tam jak Asiaté, tak Češi.

Co recidiva pěstitelů? Narážíte za roky ve službě stále na ty samé tváře?
Bohužel ano, ačkoliv se to týká spíše tvrdších drog, kde jsou vyšší zisky a tedy i ochota riskovat. Ve většině případů jsou to Asiaté. Do očí vám řeknou, že sem přijeli vydělávat peníze a je jedno na čem. Ožení se tu s Češkou, nemůžete je tudíž vyhostit. U nás dostane pět šest let trest odnětí svobody a je s takovým rizikem smířený. U nich by dostal mnohem tvrdší trest.

Takže česká legislativa není dostatečná?
Je to nastavené tak, jak je. Problémem nejsou ti, kdo si doma vypěstují rostlinku. Skutečným problémem jsou velkopěstírny, ale také například marihuana u řidičů. Denně je na území hlavního města zadrženo sedm až deset řidičů řídících své vozidlo pod vlivem drog. To je přece hrozné, to jsou potenciální vrazi, jak už se několikrát ukázalo.

Světový trend se přesto kloní spíše k dekriminalizaci…
Sám jsem zvědavý na nějaké zhodnocení s dostatečným časovým odstupem, co to přineslo, a co naopak vzalo. V zásadě se mi to ale nelíbí. Dokážu si totiž představit, že kdybychom v Česku zlegalizovali pěstování marihuany pro osobní užití, Češi by to velmi rychle zneužili, pěstovali by pro obchod a černý byznys by se rozjel skutečně ve velkém.

Takže na pochody za legalizaci chodíte maximálně pracovně?
Všichni aktivisté, „huliči“ i jejich sympatizanti by si měli uvědomit jednu důležitou věc. Česká republika nemůže měnit v tomto směru nic, aniž by zároveň nevypověděla několik mezinárodních dohod o drogách. Takže ani legislativně to není nic jednoduchého, natož rychlého. Toto je potřeba vědět.



Marihuanu na lékařský předpis schvalujete?
Ano. To je v pořádku, příznivé účinky na lidský organismus té rostlině nikdo neupírá. Navíc když koupíte marihuanu na předpis v lékárně, máte jistotu, že byla laboratorně otestována. Můžete se spolehnout, že vás taková „kytka“ nijak nepoškodí. Cenově vychází dráž než na černém trhu, ale to je asi přirozené.

Není THC pro lidské tělo menším rizikem než alkohol či tabák?
Zastávám názor, že nejnebezpečnější drogou jsou drogy legální – alkohol a tabák. Marihuana je až na třetím místě. Zároveň ovšem nechci rizika jejího užívání bagatelizovat. Dnešní tráva není stejná jako ta, co kouřila generace „květinových dětí“. Zatímco tehdy obsahovala „tráva“ průměrně dvě až tři procenta THC, dnes je to při průmyslovém pěstování až 25 procent. To máte rozdíl. Asi jako kdybyste si dal osmistupňové pivo, nebo whisky.

e.44 ( 9. září 2015 15:42 )

souhlas Navíc tráva na předpis znamená jediné, kšeft pro stát, pro dodavatele a sedření z kůže potřebných nemocných

DBBS ( 8. září 2015 22:22 )

Naprostej souhlas

DBBS ( 8. září 2015 22:16 )

A co ty haldy důchodců s rychlostí reakce jako normální člověk po 5ti pivech ? To je přece normální a řešit se to nemusí že fízlové ? ACAB !!!

Zobrazit celou diskusi