Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku se objevily nové drogy, vláda rozšíří jejich seznam o 16 látek

Seznam nelegálních drog bude v Česku bohatší.
Seznam nelegálních drog bude v Česku bohatší.  (Autor: shutterstock.com)
Autor: val - 
6. září 2015
05:32

Pervitin, kokain nebo heroin dostanou na černé listině další příbuzné. V České republice se vyskytly nové druhy návykových látek z kategorie psychoaktivních, jichž v posledních letech kolují po Evropě stovky. Vláda proto ve středu dostane na stůl návrh nařízení, které mezi dosavadní stálice zařadí 16 dalších narkotik.

„Těch 16 látek patří do skupiny takzvaných nových psychoaktivních látek, kterých je v Evropě monitorováno několik set,“ komentoval návrh pro Blesk.cz Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti. Na seznam kontrolovaných látek se tato narkotika dostávají podle něj proto, že se začala v poslední době vyskytovat v Česku.

„Jsou to látky z různých chemických skupin, většinou fenetylaminy nebo katinony, mezi které patří třeba známý mefedron nebo syntetické kanabinoidy,“ uvedl Mravčík. Zatímco první dvě skupiny jsou podobné drogám, jako je pervitin, syntetické kanabinoidy fungují jako marihuana nebo hašiš.

Novinky jsou v Česku zatím zřídka

Pokud vláda ve středu schválí navrhované rozšíření seznamu návykových látek, stanou se z těchto prostředků oficiálně nelegální drogy, na které se bude vztahovat přísnější režim kontroly podobně jako například na pervitin nebo heroin.

Mravčík ale upozorňuje, že jde spíše o prevenci a neznamená to vyšší míru jejich užívání v České republice. „Nepozorujeme nic zvláštního, naopak. Z průzkumů, které máme k dispozici, spíš vyplývá, že užívání nových psychoaktivních látek v České republice je na nízké úrovni,“ podotkl s tím, že čeští narkomani užívají tyto látky jen zřídka, a to nikoli jako primární drogy.

santikxauz ( 7. září 2015 13:14 )

Nejlepší droga je kvalitní a pravidelný sex.

naidka ( 6. září 2015 17:07 )

sores ( 6. září 2015 10:36 )

honza54: ty musíš být neskutečný vtipálek! Já se tu chehtám každé tvé recenzi. Alespoň je legrace v tomhle zaprodaném, prohnilém piďi Česku!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa