Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Opilých dětí přibývá a jsou stále mladší: Třetina 15letých pije pravidelně

Opilých dětí zadržují policisté čím dál tím více
Opilých dětí zadržují policisté čím dál tím více  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: David Klempíř - 
25. srpna 2015
12:51

V 15 letech pije alkohol pravidelně 33 % českých dívek a téměř polovina (44 %) chlapců. České děti se do kontaktu s alkoholem, ve většině případů s pivem, dostávají velice brzy. Více než polovina z nich ochutná poprvé alkohol dříve, než oslaví 13. narozeniny.

Nejčastěji je první opilost u dětí udávána ve věku 14 a 15 let, vyplývá z údajů Státního zdravotního ústavu. Potvrzuje se tak červnová zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), podle které mělo nějakou zkušenost s alkoholem v ČR 94 procent patnáctiletých. Údaje OECD jsou z roku 2012, trend je přitom alarmující, v roce 2002 bylo toto číslo 70 procent.

„Situace je neradostná, alespoň v Praze. Zadržujeme více a mladších opilých dětí než dříve,“ přiznal Jaromír Badin, vedoucí pražské protidrogové policie, na tiskové konferenci na téma prevence prodeje a podávání alkoholu osobám mladším 18 let. Tu pořádala společnost Jan Becher - Pernod Ricard a Policie ČR. „Nejnebezpečnější drogou jsou drogy legální - alkohol a tabák. Často zmiňovaná marihuana je až na třetím místě,“ varoval odborník. 



Policie podle Badina neslouží pouze jako represivní složka státu, ale snaží se působit i na poli prevence. „Naši preventisté navštěvují základní i střední školy. Problém je však v případě prodejců, ať personálu v barech a restauračních zařízeních, tak například ve večerkách.“

Alkohol je vstupenka do světa drog

„Užívání alkoholu je provázáno s užíváním dalších, nelegálních drog," varoval Badin s odkazem na marihuanu. „Marihuana je často bagatelizovaná jako měkká droga. Je však nutné si uvědomit, že v době květinových dětí byl průměrný obsah THC 2 až 3 procenta, nyní při průmyslovém pěstování je to až 25 procent. To je pro dětský organismus asi takový rozdíl, jako mezi osmistupňovým pivem a whiskey."

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ripa ( 25. srpna 2015 13:55 )

Pokud jste opravdu Honza, tak jste měl raději chodit do školy na hodiny českého jazyka

barunka172 ( 25. srpna 2015 13:49 )

mládeži, neblázněte....chlast problémy nevyřeší...ale mlíko taky ne

fandimhokeji1 ( 25. srpna 2015 13:39 )

A co od toho někdo čekal? Dělají to právě ty zákazy prodeje mladistvým!!!!! My jsme jako malí chodili normálně tátovi pro pivo, jak točené, tak lahvové a dokonce i pro cigarety. A zajímavé!!!! Nikdo z nás jako mladý nepil ani nekouřil. Zhoršilo se to tedy právě po zákazu prodeje. Zakázané ovoce přeci nejvíc chutná a navíc: V malých prodejnách u Vietnamců si to stejně koupí. Buď je někdo vychovaný nebo ne. Je to výchovou, prevence přednášek a všechny zákazy jsou mimo mísu!!!!!

308win ( 25. srpna 2015 13:28 )

Radši uvydím mladíka se štamprdličkou dobré Slivovičky než zafačovaného bubáka s rukama někde vespod hábitu.

Zobrazit celou diskusi