Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš o dodávce mrtvých uprchlíků: EU musí zpřísnit tresty za pašování lidí

Autor: Jan Kálal - 
27. srpna 2015
16:35

„Je to tragédie, která potvrzuje má slova o nutnosti hlídání schengenského prostoru.“ Tak pro Blesk.cz reagoval vicepremiér Andrej Babiš (ANO) na smrt desítek uprchlíků v Rakousku. Policie je našla na dálnici v dodávce s maďarskou poznávací značkou, která ještě loni patřila Babišově firmě Hyza. Z vozu, který dříve převážel kuřecí maso, teď kapala lidská krev.

„Migrace je obrovský byznys pro bezohledné lidi, kteří se neštítí ničeho. Evropská unie by měla plošně zpřísnit tresty za pašování lidí tak, aby si to každý rozmyslel,“ doplnil Babiš. Už dříve tento týden volal kvůli uprchlíkům po zavření hranic schengenského prostoru.

Rakouská policie na východě země nedaleko hranic našla dvacet až padesát mrtvých běženců. Byli v dodávce, kterou Babišova společnost Hyza loni prodala. Tragédie uprchlíků, kteří se ve voze podle silného zápachu rozkládali zřejmě několik dní, zasáhla i německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Nákladní vůz, který podle portálu BVZ.at patřil pašerákům, byl nalezen v odstavném pruhu na dálnici A4 nedaleko burgenlandského města Neusiedl am See. Dálnice A4 je hlavní tepnou mezi Vídní a Budapeští. Německý list Kurier uvedl, že podle prvních informací se běženci cestující v nákladovém prostoru vozu udusili. A řidič údajně utekl.

V dodávce firmy Hyza byly nalezeny desítky mrtvých těl. V dodávce firmy Hyza byly nalezeny desítky mrtvých těl. | AP Photo

„Hluboce vnímáme velkou lidskou tragédii, která se v Rakousku stala, ale zdůrazňujeme, že společnost Hyza, a.s. je v tomto případě pouze nešťastným náhodným účastníkem a nenese žádnou zodpovědnost,“ vzkázal holding Agrofert, do kterého firma patří.

Nákladní vůz s mrtvými běženci byl na rakouské dálnici odstaven údajně ve středu. Dle policie zemřeli migranti již před delší dobou, dokazuje to rozklad těl.