Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Krvavý nález v dodávce s logem Babišovy firmy: Desítky mrtvých běženců

Autor: ČTK, kal, všm - 
27. srpna 2015
15:10

Dvacet až padesát mrtvých běženců nalezla rakouská policie na východě země nedaleko hranic s Maďarskem. Byli v odstavené dodávce, která má slovenské nápisy a logo společnosti Hyza. Ta patří do holdingu Agrofert českého miliardáře a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), před rokem ale vůz prodala. Na svém webu o nálezu ve čtvrtek informoval list Kronen Zeitung. Je z něj zdrcená i německá kancléřka Angela Merkelová.

Nákladní vůz, který podle portálu BVZ.at patřil pašerákům, byl nalezen v odstavném pruhu na dálnici A4 nedaleko burgenlandského města Neusiedl am See. Dálnice A4 je hlavní tepnou mezi Vídní a Budapeští. 

Německý list Kurier uvedl, že podle prvních informací se běženci cestující v nákladovém prostoru vozu udusili. Řidič údajně utekl.

Dodávky si všimla i editorka britské televize, která projížděla kolem. Podle ní je ještě teď na místě „hrozivý zápach smrti“.

Dodávku jsme loni prodali, tvrdí Agrofert

„Máme těchto vozidel šest. Všechna jsou podle satelitní kontroly na území Slovenska,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Podle něj jde zřejmě o vůz, který Hyza vlastnila, ale prodala. A nový kupec na něm nechal stará loga. „Ověřujeme to,“ dodal kolem čtvrteční 14. hodiny. Podle rakouské policie měl vůz maďarské poznávací značky.

Dodávka nepatří Hyze od roku 2014 Dodávka nepatří Hyze od roku 2014 | EPA

Firma následně ve svém prohlášení uvedla: „Nákladní automobil, v němž byli podle informací médií dnes na rakouské dálnici nalezeni zesnulí uprchlíci, není majetkem společnosti Hyza, a.s., od roku 2014. Společnost ho vyřadila a prodala, podle zatím dostupných informací následně ještě došlo k přeprodeji třetímu subjektu do Maďarska. Noví majitelé neodstranili původní nápisy na autě, jak byli povinni. Společnost Hyza, a.s,. ale s tímto vozidlem nemá nic společného.“

V této dodávce s logem slovenské firmy Hyza našla rakouská policie mrtvé uprchlíky V této dodávce s logem slovenské firmy Hyza našla rakouská policie mrtvé uprchlíky | Christian Schulter, Kronen Zeitung

Agrofert se snaží nyní kontaktovat rakouské orgány. „Posíláme na místo naše pracovníky, aby podle VIN zjistili, o které prodané vozidlo přesně jde, a zjistili jméno kupujícího, které poskytneme rakouským vyšetřovatelům, aby mohli být pachatelé vypátráni. Těchto typů vozidel jsme v uplynulých letech prodali celkem 14 kusů různým subjektům,“ dodala firma.

Vnímáme velkou lidskou tragédii, vzkázal Agrofert

„Hluboce vnímáme velkou lidskou tragédii, která se v Rakousku stala, ale zdůrazňujeme, že společnost Hyza, a.s., je v tomto případě pouze nešťastným náhodným účastníkem a nenese žádnou zodpovědnost,“ dodal Agrofert.

Nákladní vůz s mrtvými běženci byl na rakouské dálnici odstaven údajně ve středu. Dle policie zemřeli migranti již před delší dobou, dokazuje to rozklad těl.

Firma Hyza už dříve zveřejnila tuto reklamu s narážkami na uprchlíky, kterou Slovenská rada pro reklamu označila za neetickou: 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi