Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

U hranic roste město pro uprchlíky. Sběrný tábor ubytuje tisíce běženců

Autor: Petr Podroužek - 
27. srpna 2015
12:29

Pět kilometrů od Bratislavy, na hranicích s Rakouskem, vyrůstá čtvrť pro emigranty. 5000 běženců, kteří se valí ze Srbska na Západ, plánují ubytovat i tady.

Na hraničním přechodu Bratislava-Petržalka – Berg býval ještě před pár dny klid. Vede tudy, kromě silnice spojující Slovensko s Rakouskem, i oblíbená cyklistická stezka. Začátkem týdne zde začal panovat pracovní ruch. Za drátěným plotem, na bývalém parkovišti, postavili Rakušané základy uprchlického tábora.

Kontejnery přivezli z Polska, Maďaři pracují na interiérech. Modré buňky upoutávají pozornost kolemjedoucích. Mnozí z vůbec netuší, že už začátkem září na ně budou za plotem koukat uprchlíci ze Sýrie. Jednotlivci i rodiny.

Ubytováni by zde měli být maximálně tři roky. Vše na dohled nejlidnatějšího bratislavského sídliště. Senior z nedalekého rakouského městečka Wolfsthal při pohledu na modré krabice jen poznamenává jen: „Katastrophe…“

„Není to tak dávno, co tu stála železná opona, a ani emigranty ze Slovenska, kteří u nás žádali o azyl, nikdo nedržel pod zámkem,“ uvedl místostarosta Bergu Andreas Hammer.

Slovenský student Daniel Vala (18) je jiného názoru: „Nevěděl jsem, že tady něco takového vyrůstá. Myslím si, že každému člověku je třeba dát šanci. Na druhou stranu nejnebezpečnější člověk je ten, který nemá co ztratit. Toho je třeba se nějakým způsobem vyvarovat.“ Slovenské ministerstvo vnitra uvedlo, že pokud se migranti dostanou na Slovensko, vrátí je zpět do Rakouska.

Blíže Česku?

5000 uprchlíků pustila do Evropy prolomená hranice mezi Makedonií a Řeckem. Cizinecká policie uvedla, že se Česku vlna lidí toužících po životě na Západu vyhne. Půjde přes Rakousko. Rakušané s tím však zřejmě počítají a nový tábor staví 73 km od českých hranic.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi