Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Uprchlická pohotovost na Moravě. Hejtman Hašek jede na obhlídku hranic

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) a uprchlíci, kteří mají namířeno do Německa
Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) a uprchlíci, kteří mají namířeno do Německa  (Autor: ČTK a AP )
Autor: Jan Kálal, Daniela Soukalová - 
26. srpna 2015
14:35

Vlna 5000 uprchlíků, která už se přelila do Maďarska, zvedla ze židle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD). „Ověřím si opatření státu na státní hranici se Slovenskem a Rakouskem,“ uvedl pro Blesk.cz Hašek, který na obhlídku vyráží ve středu večer. Maďaři na nelegální imigranty směřující přes Balkán do Německa už použili slzný plyn a zvažují nasazení armády.

„Jsem v kontaktu s krizovým štábem ministerstva vnitra ČR i krajským ředitelstvím Policie ČR. Vyžádal jsem si průběžné informace o vývoji situace v návaznosti na aktuální „vlnu“ migrantů směřujících z Balkánu do střední Evropy,“ řekl Hašek pro Blesk.cz.

„Večer si také ověřím opatření státu na státní hranici se Slovenskem a Rakouskem. Jihomoravský kraj bude v následujících dnech reagovat podle požadavků vlády a vývoje situace,“ dodal.

Právě Jihomoravský kraj dlouhodobě vévodí počtu záchytů nelegálních imigrantů. Sem přicházejí uprchlíci z Maďarska nebo Rakouska, kteří směřují dál na Německo. Lidé ze Sýrie nebo severu Afriky tam míří v očekávání lepších životních podmínek.

Cizinecká policie zatím změnu bezpečnostních opatření neplánuje. „Naše kontroly jsou intenzivní a každodenní záchyty to ukazují, že my ty migranty na našem území zachytávat umíme, a na tohle nebudeme nějak speciálně reagovat například změnou opatření,“ zmínila v úterý její mluvčí Kateřina Rendlová.

Cíl policistů? Hlavně vlaky a silnice

Kontroly policistů s cílem zachytit případy nelegální migrace probíhají především na vytipovaných silničních tazích a vlakových spojích, ale také na příjezdu do České republiky. Obdobná aktivní a kontrolní opatření přijímá policie také na hranicích i mimo hlavní tahy.

„Pokračujeme v nastavených opatřeních. Ty záchyty takhle probíhají už delší dobu,“ upřesnila pro Blesk.cz mluvčí jihomoravské policie Petra Ledabylová.

„Máme připravené postupy reagující na možné scénáře vývoje v oblastech jako je migrační vlna velkého rozsahu, záchyt většího počtu migrantů,“ řekl už při zavedení zpřísněných bezpečnostních opatření policejní prezident Tomáš Tuhý. Ve vztahu k nelegální migraci tehdy přijala opatření především krajská ředitelství policie sousedících s Rakouskem.