Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na uprchlíky v Maďarsku použili slzný plyn. Země zvažuje nasazení armády

Autor: ČTK, mb - 
26. srpna 2015
13:29

V maďarském uprchlickém táboře se vzbouřili uprchlíci a policie je zvládla až za použití slzného plynu. Budapešť navíc zvažuje, že na imigranty nasadí armádu. Zřejmě se inspiruje Bulharskem, které vyslalo na hranici s Makedonií obrněné transportéry. Do země se za den dostaly téměř 4000 uprchlíků, část z nich zřejmě zamíří i do Česka.

Maďarská policie použila slzný plyn ke zvládnutí nepokojů, které propukly ve hlavním přijímacím středisku pro uprchlíky v pohraničním městečku Röszke na jihu země.

Policisté se podle policejní mluvčí snažili zabránit v odchodu asi dvěma stovkám migrantů, kteří odmítali nechat si sejmout otisky prstů. Policisté obklíčili asi 300 až 400 uprchlíků a snažili se je uklidnit za pomoci megafonů, ale marně. Zabral právě až slzný plyn.

Za nelegální přechod hranic až čtyři roky vězení

Maďarský parlament se zřejmě tento pátek sejde, aby schválil „odstrašující“ zpřísnění paragrafů trestního zákona ohledně nelegální migrace. Tvrdší postih by měl hrozit nejen za převaděčství, ale i samo nelegální překročení hranic by se mělo z přestupku stát trestným činem.

Trestat by se mělo také poškozování nově postaveného plotu na hranicích se Srbskem. Za nelegální přechod hranic a poškození plotu by tak mohly hrozit až čtyři roky vězení.

Plot a policejní posily na hranicích

Náčelník maďarské policie Károly Papp oznámil, že ostrahu hranic se Srbskem od 5. září posílí dalších 2106 policistů. Podle policie v úterý překročil srbsko-maďarské hranice rekordní počet 2533 migrantů, převážně ze Sýrie, Afghánistánu a Pákistánu. Dalších 1300 zadržela policie během dnešního dopoledne. Země se podle Budapešti potýká s nejhorší utečeneckou krizí od konce druhé světové války.

Do konce srpna hodlají maďarské úřady dokončit stavbu čtyři metry vysokého a 175 kilometrů dlouhého plotu na hranicích se Srbskem. Nyní už je plot téměř hotov, k srbsko-maďarským hranicím ale dál denně proudí stovky až tisíce běženců, kteří se na cestě z Řecka snaží dostat přes Balkán do západní Evropy. Migranti se podle médií ale stále častěji dostávají do Maďarska tak, že se novým plotem prostříhají.