Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vláda hledá, jak na elektronické pokladny. Babiš chce Kalouskovi zkrátit pauzy

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. srpna 2015
05:15

Zákon, kvůli kterému se v Poslanecké sněmovně nad obřími účtenkami dohadoval ministr financí Andrej Babiš (ANO) s opozicí, bude hlavním tématem středeční koaliční schůzky. Špičky ČSSD, ANO a lidovců se budou radit, jak prorazit obstrukce ODS a TOP 09. Podle vlády je zákon nástrojem pro boj se šedou ekonomikou a daňovými úniky. Opozice ho vnímá jako nebezpečný a snadno zneužitelný.

Po středečním jednání vlády se špičky koaličních stran sejdou nad jediným tématem – nad zákonem o elektronické evidenci tržeb. Klíčovým návrhem Sobotkova kabinetu už se sice začali zabývat poslanci, ale jak opozice slíbila, tak učinila. Nekonečnou diskusí a přestávkami ve sněmovně projednávání zdržuje.

Prvním čtením prošel návrh těsně před sněmovními prázdninami. Dál se už ale podle opozice nedostane. I proto vláda posouvá případný start online pokladen, místo prvního ledna už se mluví o začátku dubna.

Sněmovní kabaret

Než se 10. července vůbec poslanci dostali k hlasování, ztratil se zpravodaj zákona, lidovecký poslanec Jaroslav Klaška, Andrej Babiš si k projednání přinesl obří makety účtenek a Miroslav Kalousek mu na ně napsal: „Andreji, největší neplatič daní jsi ty!“

„S takovouhle platební daňovou morálkou, pane podnikateli a ministře financí v jedné osobě, běžte do karusele. Tyhle prachy z těch živnostníků nedostanete, i kdybyste pověsil elektronickou pokladnu na každý pívo a na každýho buřta,“ hřímal na plénu sněmovny Kalousek.

„Já jsem si myslel, že budeme debatovat normálně a fakt to nemá úroveň. Pan, pan Kalousek mi poničil účtenku,“ stěžoval si zase rozhořčeně Babiš.

Pravé obstrukce teprve začnou

Sáhodlouhé proslovy ale opozice podle svých slov teprve trénovala, do dalšího čtení už zákon pustit odmítá. „To třetí čtení bude trvat až do konce tohoto volebního období,“ slíbil vládě předseda opoziční ODS Petr Fiala.

„Nerozumím tomu, jak mohou dva kluby, které mají dohromady tolik procent, co hnutí ANO, zablokovat zákony koalice, která získala většinu hlasů,“ postěžoval si v sobotním Právu Babiš a naznačil, že koalice bude ve středu řešit například změnu jednacího řádu sněmovny.

„Třeba omezit dvouhodinové přestávky. Musíme se ale o tom poradit se sněmovními matadory,“ dodal.

Šéf státní kasy zároveň odmítl, že by mu zákon o elektronické evidenci tržeb (EET) mohl zlomit vaz. „To by se vám líbilo, co? Spoustě lidí by se to líbilo. Ale takovou radost jim ani vám neudělám – ještě vás tady chvíli potrápím,“ vzkázal.

Tah s vládní důvěrou vicepremiérovi nevyšel

V reakci na opoziční obstrukce chtěl dokonce Andrej Babiš spojit hlasování o EET s hlasováním o důvěře vlády nebo s hlasováním o rozpočtu pro příští rok. Tak, aby o zákonu poslanci zkrátka museli hlasovat. Opozice se mu ale vysmála.

„To by bylo fajn. Protože pokud by chtěl postupovat podle zákona, což sice nemívá ve zvyku, ale v tomhle případě by měl, tak by musel ten zákon stáhnout a při hlasování ve vládě ho usnesením vlády také spojit s důvěrou vládě. Pokud by to udělal, ušetřil by nám několik měsíců námahy. Bylo by to od něj hezké,“ kvitoval Babišův návrh Miroslav Kalousek.

Stručně ho okomentoval i šéf ODS. „Skvělé. Zbavíme se dvou problémů naráz,“ napsal na svém Twitteru Petr Fiala.

„Nejsem legislativec a všem procesům přesně nerozumím. Že to bylo špatně a že by bylo třeba zákon stáhnout a znovu podat, jsem se dozvěděl až následně. Spíše jsem chtěl symbolicky vyjádřit, že zákon je tak důležitý, že bychom se neměli bát dát v sázku i osud vlády,“ zachraňoval ukvapený komentář Andrej Babiš.

eliska963852 ( 24. srpna 2015 12:29 )

Estébák a nomenklaturní synek Babiš chce bojovat proti šedé ekonomice a přitom na ní v kmotrovských 90. letech zbohatnul.

salto ( 24. srpna 2015 11:37 )

Proč zkracovat proslovy? Ať daj Kalouskovi dejchnout a bude-li mít víc jak 2,6‰, tak ho nenechat žvanit

abyss ( 24. srpna 2015 10:54 )

Navíc nechápe, že tohle EET stejně nevyřeší

abyss ( 24. srpna 2015 10:52 )

Přesně tak, EET nic neřeší, do státní pokladny nic nepřinese, jediným "plusem" je sběr informací, tedy plusem pro Babiše a to je taky to jediné, proč jí prosazuje i když v Chorvatsku nic dobrého nepřinesla.

abyss ( 24. srpna 2015 10:46 )

Asi by ses divil, ale proti EET (nikoli ERP)jsou hlavně ti, co se bojej velkého zdražování a nárůstu nezaměstnanosti, bojej se že k tomu dojde zákonitě i u nás, když k tomu došlo v Chorvatsku od kterého to Babiš kopíruje. Pro EET jsou už jenom ti, co o tom nic nevědí a tupě žerou Babišovy bláboly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa