Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dluží miliony státu. Teď poslal prezidentův rádce Nejedlý svoji firmu do likvidace

Prezidentův poradce pro ekonomiku Martin Nejedlý vlastní podnikání raději končí
Prezidentův poradce pro ekonomiku Martin Nejedlý vlastní podnikání raději končí  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč, Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, kal - 
29. června 2015
15:29

Ekonomický poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý ruší svůj byznys. Firmu Lukoil Aviation Czech poslal do likvidace krátce poté, co soud rozhodl, že má podnik po sporu se státem zaplatit 27,5 milionu korun. O likvidaci podniku informoval týdeník Respekt a potvrdil ji i Nejedlý.

„Potvrzujeme, že naše společnost vstoupila do likvidace, v jejímž průběhu budou uhrazeny veškeré závazky, tedy případně i závazky vůči státu,“ napsal v pondělí Nejedlý ČTK. Verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1, který se týkal leteckého paliva, není pravomocný.

Respekt uvedl, že firma skončila v likvidaci osm dní po rozsudku. Nejedlý a další společník Dmitrij Romaněnko mají ukončené funkce. Za společnost prý nyní vystupuje právník Tomáš Rychlý, který byl určen jako likvidátor a je z právní kanceláře Wolf Theiss, jež hájila Nejedlého Lukoil u soudu.

Spor začal v roce 2009, kdy Správa státních hmotných rezerv uzavřela s Lukoilem smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje. Firma podle žaloby odebrala petrolej za 275,6 milionu korun, vrátila ale necelou polovinu.

Správa proto Lukoilu uložila pokutu, jejíž uhrazení firma odmítá, a věc proto řeší soud. Ten v polovině června rozhodl, že společnost má státu zaplatit 27,5 milionu. „S rozhodnutím prvoinstančního soudu nesouhlasíme a po obdržení rozsudku se odvoláme,“ uvedl Nejedlý.

Prezident Miloš Zeman už dříve řekl, že chce počkat, jak soudní spor mezi státem a společností Lukoil dopadne. Teprve poté se prý rozhodne, jestli Nejedlý zůstane mezi jeho poradci. Nejedlý je také místopředsedou Strany práv občanů, která dříve nesla Zemanovo jméno.

V den prvoinstančního rozsudku, tedy 17. června, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že Zeman se k věci nebude vyjadřovat do doby, než bude vynesen pravomocný rozsudek. Stejně odpověděl na otázku, zda prezident záležitost považuje za problém.

ellenic ( 29. června 2015 20:30 )

Není to náhodou švagr Verešové, má její sestru Alexandru. Ta je údajně odbornice na nákup levných bytů a pozemků. Za byt u Staroměstského náměstí prý dala necelých 300 000 Kč. Psal Blesk vloni.

verka1 ( 29. června 2015 18:00 )

toto dělá pomale každý podnikatel...a co už založil novou firmu Miloš se nějak změnil k horšímu, když takové lumpy podporuje.

ruudazvostravy ( 29. června 2015 15:43 )

 Paráda,mylyjón sem,mylyjón tam,mylyjonářy nebudou mýt co žrát a budou s bezdomáčema luksovat kontajnéry.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa